Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи збільшилися шанси на деокупацію Криму – чому ця тема може стати ключовою на переговорах
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи збільшилися шанси на деокупацію Криму – чому ця тема може стати ключовою на переговорах

Після деокупації Криму гостро постане питання дієздатності Чорноморського флоту РФ

6 квітня 2023, 17:10 comments1067
Поділіться публікацією:

З початку квітня активізувалася тема Криму. Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України оприлюднило відкрите звернення до всіх непокорених жителів тимчасово окупованого РФ українського Криму, подякувавши за якісну співпрацю та наближення поразки окупантів. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що через п'ять-сім місяців півострів може бути звільнений. Кабмін затвердив зміни у плані заходів щодо реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. А окупанти риють у Криму окопи. Про що говорить актуалізація теми деокупації Криму? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи збільшилися шанси на деокупацію Криму – чому ця тема може стати ключовою на переговорах

Крим. Фото: з відкритих джерел

Маючи запас певних ракет, ми можемо окупантам влаштувати повторення Антонівського мосту

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук зазначає, що в Криму окупанти не лише масово риють окопи та серйозно істерять. Там почастішали випадки "бавовни".

"Нещодавно знатно прилетіло біля Арменська. Красиво було… Ну, а актуалізація теми Криму дає зрозуміти, що він незабаром стане нестабільною зоною. З усіма витікаючими, – наголошує експерт. – Адже по суті Крим – це своєрідний головний діамант у короні путінської імперії. І його втрата буде схожа на втрату цього самого діаманта".

При цьому Крим, за нашого виходу на його адмінкордон, при деокупації узбережжя Азовського моря ЗСУ, росіянам буде дуже важко утримувати, вважає Михайло Макарук.

"Маючи запас певних ракет, ми можемо окупантам влаштувати повторення Антонівського мосту (вів через Дніпро до Херсона, був приведений українськими Силами оборони в непридатність, змусивши ворога втікати з Херсона), але вже у випадку з Кримським (Керченським) мостом. Починити який – ще той головний біль. Особливо якщо удари будуть постійними. А бити нам є чим. Переправляти вантажі за допомогою поромів – це значно зменшити їх обсяги, а також залежати від погоди. Так, є кримські порти. Але у нас є ракети, які здатні туди дістати", – наголошує експерт.

І найголовніше – гостро постане питання дієздатності Чорноморського флоту РФ, прогнозує Михайло Макарук. Як його надводної частини, так і підводної (підводні човни особливо вразливі, коли знаходяться в місцях базування і при завантаженні ракет), а також наземної (війська берегової охорони, складів, арсеналів).

Поки є можливість домовитися з Кремлем відвести війська хоча б на позиції до 24 лютого 2022 року, її використовуватимуть

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"В очікуванні українського контрнаступу триває активна підготовка. У тому числі – інформаційна. Адже інформація у стилі "як ЗСУ деокупуватимуть Крим" – це ще й психологічний тиск на ворога. Якщо деокупація материкової частини України, включаючи сухопутний коридор у Крим, навіть не обговорюється – ми це робитимемо, так чи інакше, то битва безпосередньо в АРК поки що під питанням. Зрозуміло, що для Путіна – це червона лінія, остаточний крах. І тому так істерично росіяни останнім часом вимагають переговорів, зокрема через своїх сателітів (як той же Лукашенко), йдуть на безпрецедентне в новій історії поширення ядерної зброї (у ту ж Білорусь) і так далі", – вважає експерт.

За його словами, ті ж сьогоднішні зустрічі Путіна з гауляйтерами Сальдо (начебто керуючим Херсонщиною), Балицьким (начебто керуючим Запоріжчиною) – вельми показові. Він фактично дав зрозуміти, що навряд чи вдасться захопити облцентри, навряд чи вдасться просунутися кудись. Тут би втримати те, що є... Потім і розмови про якнайшвидше вивезення українського зерна і таке інше.

"Ну, а шум довкола деокупації Криму йде з минулого року. Головком ЗСУ генерал Залужний ще до нашого вересневого наступу-2022 написав статтю з приводу півострова, давши зрозуміти, що важче буде нам повернути Донбас, ніж АРК. Адже якщо зруйнувати логістику, Крим перетворюється із півострова на острів. З усіма витікаючими. Історичний досвід (боротьби тієї самої радянської влади проти Врангеля) говорить про те, що "винести" з Криму тих, хто там окопався – ціль цілком реальна", – зазначає Олексій Голобуцький.

За його словами, як ситуація розвиватиметься в нашому випадку, залежить передусім від результатів нашого весняно-літнього наступу.

"Є, схоже, дедлайн (кінець весни – початок літа), коли він має розпочатися. І успіх може розвиватись приблизно до жовтня. Залежно від багатьох складових, включаючи погоду, підтримку з боку Заходу, внутрішню ситуацію в РФ і таке інше. Не випадково зараз Захід тисне на Росію, а тепер і на Китай (щоб той тиснув на РФ), даючи зрозуміти – якщо ЗСУ почнуть наступати, вони можуть зайти набагато далі за тих умовних ліній, що були на період до широкомасштабного російського вторгнення. І наші, зрозуміло, закинули таку саму вудку. Мовляв, спершу проведемо контрнаступ, звільнимо території, потім – переговори. Однак поки що є можливість домовитися з Кремлем відвести війська хоча б на позиції до 24 лютого 2022-го, її використовуватимуть, – упевнений експерт. – Це, за ідеєю, могло б влаштувати Захід, Китай, саму Росію та Україну (з огляду на те, що ми зазнаємо серйозних втрат під час контрнаступу, чого можна уникнути, якщо РФ виявить "жест доброї волі", як було з тим же Херсоном). Думаю, суспільство це зрозуміє".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому засідання Ради безпеки РФ перетворилося на фарс для Путіна – яка була його мета.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини