Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді РФ намагається розпалити нові війни: як світ розділився на дві коаліції
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді РФ намагається розпалити нові війни: як світ розділився на дві коаліції

Чим більше конфліктів буде на світовій арені, тим більше це відволікатиме увагу від російсько-української війни

4 грудня 2023, 17:12
Поділіться публікацією:

Розв'язана Росією широкомасштабна війна проти України, а також недостатньо жорстке реагування на це демократичного світу, продовжує провокувати нові конфлікти. Майже два місяці триває ескалація на Близькому Сході, де зійшлися Ізраїль та ХАМАС. Про готовність напасти на частини територій сусідньої країни – Гаяни – заявила близька РФ влада Венесуели. Сама Росія, схоже, не проти влаштувати "гібридну війну" в Молдові, відколовши від неї Гагаузію. Про що говорять усі ці процеси, до чого можуть призвести? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи справді РФ намагається розпалити нові війни: як світ розділився на дві коаліції

Російська агресія. Фото з відкритих джерел

Якщо Захід буде досить рішучий – Росія зазнає поразки на всіх фронтах

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що Росія справді намагається розпалити світову війну, щоб відволікти всіх від того, що вона загрузла в Україні. І залучає до цього процесу всіх, кого може. Васалів та маргіналів різного типу на різних континентах.

"Вона підтримала терористів ХАМАС в їхній атаці на Ізраїль. Причому підтримала і озброєнняи, і інструкторами, і на дипломатично-пропагандистському рівні. Зараз ось хитає Латинську Америку. При цьому Венесуела сама досить вразлива. Внутрішня ситуація там нестабільна, проти фактично нелегітимної влади відбуваються масові виступи. Тому ця сама влада і хоче відвернути увагу "маленькою переможною війною". Не виключено, що до неї її підштовхує і РФ, яка спонсорує такі режими. Ось тільки не факт, що вийде. Бразилія вже попередила, що захищатиме Гаяну. І замість "маленької звитяжної війни" режим Мадуро, як і режим Путіна у випадку з Україною, може нарватися на серйозну поразку. Що дозволить знести таких правителів. Для Мадуро напад на Гаяну стане кидком розпачу", – упевнений експерт.

Він також нагадує, що керівництво Китаю нещодавньою зустріччю з керівництвом США чітко дало зрозуміти, що не налаштоване на розпалювання світової війни.

"Упевнений, якщо Захід буде досить рішучий – Росія неминуче зазнає поразки на всіх фронтах", – робить висновок Олександр Палій.

Нам слід бути активнішим у своїй дипломатії, щоб отримувати все необхідне

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова впевнена – Захід, безумовно, розуміє, що Росія є глобальною загрозою.

"Про це на Безпековому форумі Рональда Рейгана заявив глава Пентагону – Ллойд Остін. Він наголосив, що РФ становить загрозу для країн НАТО, включаючи США, для безпеки ЄС. Що атака на Україну – це атака на демократичні цінності як такі. Наголошувалося, що Росія є загрозою світовому порядку", – зазначає аналітик.

На її думку, констатуючи такі загрози, ті самі США намагаються допомагати Україні у її протистоянні російській агресії. А тому є надія, що Конгрес до Різдва (до 25 грудня) вирішить таке важливе для нас фінансове питання.

"Те саме стосується Європи, – продовжує експерт. – Німеччина заявила, що має намір удвічі збільшити допомогу Україні, Франція готова йти таким самим шляхом. І хоч є певні внутрішні проблеми у цих країнах, а виділення коштів через загальний Фонд миру блокує Угорщина, сподіваємось, переможе конструктивна позиція", – каже Олександра Решмеділова.

"У світі, – продовжує вона, – явно формується дві глобальні коаліції. Демократична та авторитарна (так звана "вісь зла"). Готові до довгострокового протистояння, яке завершиться крахом однієї з них. У нещодавній статті The Economist зазначалося, що Захід не має стратегічного бачення і робить недостатньо, щоб зупинити російського диктатора – Путіна. Наголошувалося на важливості посилення економічного тиску на агресора, необхідність не ставити допомогу Україні у залежність від політичних інтриг. Зрозуміло, що чим більше конфліктів буде на світовій арені, тим більше це відверне увагу від російсько-української війни. Але США наголошують, що здійснюють модернізацію свого ВПК саме з метою підтримки партнерів – і України, і Ізраїлю. Американці збільшують виробництво снарядів у чотири рази! І нам слід бути активнішими у своїй дипломатії, щоб отримувати все необхідне – більше та краще".

Олександра Решмеділова наголошує, що 6-7 грудня у Вашингтоні відбудеться конференція оборонних індустрій. І нам, впевнена вона, слід укладати довгострокові контракти для протидії РФ і тих, за допомогою кого (Іран, Північна Корея) вона збільшує свої можливості для атак проти України, намагається ламати світопорядок.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стримує партнерів від потужнішої підтримки України: яке питання належить вирішити Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини