Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть відновитись переговори України та РФ після заяви Кремля – яким боком тут Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть відновитись переговори України та РФ після заяви Кремля – яким боком тут Китай

Поки що саме Китай – один із найбільших бенефіціарів від російсько-української війни

19 березня 2023, 21:05 comments4828
Поділіться публікацією:

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що її країна готова до мирних переговорів із Україною. І вкотре окреслила нездійсненні умови у вигляді нейтрального статусу України, визнання окупації росіянами Криму та чотирьох областей, "демілітаризація" та "денацифікація", без'ядерний статус, дотримання прав російськомовних та етнічних меншин. Чи може позиція Кремля змінитися після візиту китайського лідера? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можуть відновитись переговори України та РФ після заяви Кремля – яким боком тут Китай

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Головне, від чого залежить можливість мирних переговорів – не китайські плани, а готовність України на такі переговори

Член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Важко сказати, як зміниться (і чи зміниться) позиція Кремля після приїзду Сі Цзіньпіна. Так само, як і те, на чому він наполягатиме. Офіційна позиція КНР – дотримання територіальної цілісності у принципі (зокрема України). Але це Китай, він має свої національні інтереси, у тому числі в ракурсі протистояння із Заходом".

При цьому, зазначає експерт, треба розуміти, що саме Китай – один із найбільших бенефіціарів (вигодонабувачів) від російсько-української війни.

"Чим слабше буде РФ (і через поразки в Україні, і через санкції), тим дешевше КНР зможе купувати у неї нафту і газ, тим більше наповнювати її ринок своїми товарами (бо Захід звідти пішов)", – пояснює Тетяна Попова.

На її думку, головне, від чого залежить можливість мирних переговорів – не китайські чи чиїсь плани, а готовність України йти на такі переговори.

"А умови, про які заявляє та сама Захарова, абсолютно неприйнятні для нашої країни. Включно зі визнанням окупації росіянами Криму та чотирьох областей (жодну з яких вони, по факту, не контролюють). І тут навіть ті чи інші заяви Китаю ніяк не вплинуть на налаштованість ЗСУ звільнити всі наші території у міжнародно визнаних кордонах", – констатує експерт.

Єдиною передумовою для переговорів може бути повне виведення військ з усієї території України, включаючи Крим

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова наголошує, що до неадекватних заяв Росії, схоже, вже звик увесь світ. І ставиться до них набагато спокійніше, ніж раніше.

"Після оголошення міжнародного ордера на арешт злочинця Путіна, всі вимоги до України від його прислужників, виглядають ще смішнішими", – запевняє експерт.

Вона наголошує, що єдиною передумовою для переговорів може бути повне виведення військ з усієї території України, включаючи Крим. І ці переговори будуть про умови капітуляції, виплату репарацій, а також денацифікацію та роззброєння Росії, зазначає Тетяна Лупова.

"Китай, мабуть, хоче закріпити свою позицію на світовій арені, бо місце російського диктатора на ній звільнилося. І не на користь китайського лідера повертати Путіна на цей рівень, – вважає експерт. – Яким буде результат переговорів КНР та РФ, ми невдовзі побачимо. Думаю, пан Сі розуміє, що їде зустрічатись не просто з керівником сусідньої держави, а тепер уже з офіційним злочинцем, на якого є ордер від Міжнародного кримінального суду. До речі, до Путіна з чинних лідерів МКС висував звинувачення лише проти президента Судану Омара аль-Башира (заарештовано) та правителя Лівії Муаммара Каддафі (убито). Отже, якщо Росія розглядає китайський візит як руку допомоги, то може дуже помилятися. Не виключено, що Сі Цзіньпін просто спробує оцінити, що ліквідного залишиться на майбутніх руїнах російської імперії – і що з цього може знадобитися Китаю".

Нічого нового від Кремля ми не почули

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько вважає, що риторика росіян загалом має одну й ту саму мету. А саме – так чи інакше досягти демонтажу Української державності.

"Це все – дуже невдала імітація готовності до переговорів, – наголошує він. – "Демілітаризація" – це означає обеззброїти Україну, щоб було легше її окупувати. "Денацифікація" – переслідування всіх, хто відстоює існування нашої держави".

Тож нічого нового ми не почули, підсумовує Олександр Солонько.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з чим пов'язана поява Путіна у Криму та Маріуполі – що хотів показати Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини