Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть після «зернової угоди» відновитися переговори про мир: експерти дали відповідь
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть після «зернової угоди» відновитися переговори про мир: експерти дали відповідь

Доки Росія продовжує говорити мовою ультиматумів, про швидке відновлення переговорів говорити не доводиться

26 липня 2022, 11:45 comments1159
Поділіться публікацією:

Угода з експорту зерна, укладена 22 липня у Стамбулі між Україною, Росією, Туреччиною та представниками ООН, може призвести до поновлення переговорів про припинення вогню між Києвом та Москвою, заявив офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин. Чи згодні з таким твердженням (так/ні — і чому)? За яких умов може виникнути ґрунт для мирних угод? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можуть після «зернової угоди» відновитися переговори про мир: експерти дали відповідь

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Жодних підстав для переговорів про перемир'я або тим більше укладання мирної угоди немає

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Самі "пшеничні домовленості" мають небагато шансів на реалізацію, хоча б часткову. Факт ракетного обстрілу росіянами одеського порту менш ніж через добу, після їх досягнення — тому підтвердження. І справа не лише в самому обстрілі, а в тому, що росіяни спочатку заперечували свою причетність взагалі, а потім, вустами геббельса 2.0 лаврова заявили, що ці "пшеничні домовленості" аж ніяк не заважають продовжувати так звану "спецоперацію", зокрема бити по "військових об'єктах в Одесі". При цьому ні про яку довіру між Україною та нацистською росією не може бути й мови", – наголошує експерт.

Крім того, продовжує він, міністр юстиції України – Малюска – заявив учора, що росіяни займають "специфічну" позицію щодо так званого перемир'я, суть якого нагадує вимогу повної капітуляції України.

"Тож ніяких підстав для переговорів про перемир'я чи тим більше укладання мирної угоди немає, – упевнений Вадим Трюхан. – А щодо звільнення військовополонених чи обмінів ними, то вони, як показує практика, залежать від інших факторів. Зокрема, від того, скільки ЗСУ вдається взяти в полон рашистів і яких саме. Поступовий розвиток контрнаступальних дій у Херсонській області в цьому плані вселяє обережний поки оптимізм".

Заморожування війни зараз означає тривале протистояння на виснаження – з нечуваними гуманітарними наслідками

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко зазначає, що на тлі зернових угод лавров говорить про зміну географії "спецоперації", готується анексія українських територій. Тож доречно говорити не так про припинення вогню, як про деокупацію України.

"Заморожування війни зараз означає тривале протистояння на виснаження – із нечуваними гуманітарними наслідками, – пояснює Юлія Тищенко. – Переговори можуть бути, але лише про справедливий мир".

При цьому, нагадує аналітик, угоди з Росії апріорі не виконуються цією країною.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому нові заяви Лаврова не варто сприймати всерйоз – чого прагне росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини