Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи може Москва готувати плани евакуації з Криму – які перспективи деокупації півострова
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Москва готувати плани евакуації з Криму – які перспективи деокупації півострова

РФ утримуватиме Крим ціною неймовірних зусиль

12 березня 2023, 12:35 comments4979
Поділіться публікацією:

З'явилися відомості, що російське керівництво готує плани евакуації з анексованого Криму, розуміючи, що його представництво там не вічне. Яка ймовірність, що таке справді відбувається? Якими є перспективи деокупації Криму? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи може Москва готувати плани евакуації з Криму – які перспективи деокупації півострова

Крим. Фото: з відкритих джерел

Визволення Криму стало реальною перспективою, а не туманними міркуваннями про 100-200 років

На думку професора кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолога Ганни Малкіної, перспектива деокупації Криму залежить від багатьох чинників, одним із яких є контрнаступ ЗСУ.

"Поки що ми не знаємо, де він проходитиме і наскільки буде успішним, – зазначає експерт. – Тож прогнози робити складно. Деокупація Криму, у будь-якому разі, буде непростим завданням. Навіть якщо припустити можливість руйнування Кримського мосту або його суттєве пошкодження, військова операція ЗСУ буде суттєво ускладнена діями Чорноморського флоту РФ. Знищення у квітні минулого року флагманського крейсера "Москва" дає підстави припустити, що наша армія має засоби та можливості протистояння окремим одиницям флоту. Але ось у здатності протистояти всьому флоту я маю сумнів".

Ганна Малкіна впевнена, що РФ утримуватиме Крим ціною неймовірних зусиль. Це, пояснює експерт, найважливіше політичне, військове та стратегічне завдання, невиконання якого заб'є останній цвях у кришку труни кремлівського режиму.

"Тому підготовка до оборони півострова йде повним ходом. Не знаю, наскільки правдивою є інформація про складання списків на евакуацію, але окопи вздовж лінії моря та оборонні споруди не дуже нагадують підготовку до пляжного сезону. Подібні пейзажі дедалі частіше з'являються у соціальних мережах кримчан, що дозволяє судити про масовість процесу", – пояснює політолог.

Незалежно від того, що відбуватиметься на полі бою, визволення Криму стало реальною перспективою, а не туманними міркуваннями про 100-200 років, наголошує Ганна Малкіна.

"Україна гостро зацікавлена у відновленні територіальної цілісності, це дасть можливість рухатися до ЄС та НАТО без будь-яких формальних та неформальних обмежень, відновлювати країну, відроджуватися після страшної війни. Не виключаю і дипломатичного шляху деокупації Криму – внаслідок зміни режиму в Москві на ліберальний. Якщо такий сценарій стане реальністю, Росії потрібно буде починати все з чистого аркуша і, звичайно, відмовитися від територій, які були анексовані. І не лише в Україні. А поки що все йде своєю чергою і, як мені здається, у правильному напрямку", – робить висновок політолог.

Якщо окупанти самі поїдуть із Криму, нам це тільки на руку

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько пояснює:

"На території окупованого Криму незаконно перебуває велика кількість росіян. Вони незаконно перетнули кордон і мають залишити територію нашої країни".

Тож акцентує експерт, якщо окупанти самі поїдуть звідти, нам це тільки на руку.

"У будь-якому разі, це не має жодним чином впливати на те, що український суверенітет над Кримом має бути відновлений", – констатує Олександр Солонько.

Читайте також на порталі "Коментарі" — масована ракетна атака та турецький "привіт" Москві: чим запам'ятався тиждень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини