Головна Новини Суспільство Війна з Росією ATACMS вже в Україні: що зміниться на фронті – чому США таки наважилися на такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

ATACMS вже в Україні: що зміниться на фронті – чому США таки наважилися на такий крок

Україна може серйозно покращити своє становище якщо не на всьому фронті, то на низці напрямків

18 жовтня 2023, 14:10 comments7246
Поділіться публікацією:

Після довгих переговорів Україна нарешті отримала американські ракети ATACMS, якими вже завдала ударів по місцях базування російської авіації у тимчасово окупованих Луганську та Бердянську. У Білому домі підтвердили, що передали нам ракети, що мають радіус дії 165 км (а не 300 км), натомість мають більшу кількість касетних зарядів (950, а не 300) порівняно з далекобійнішою модифікацією. Чому США зважилися на такий крок лише зараз? Що зміниться на фронті через появу в України ATACMS? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

ATACMS вже в Україні: що зміниться на фронті – чому США таки наважилися на такий крок

Ракети ATACMS. Фото: з відкритих джерел

Важливим є прецедент поставки Україні ATACMS

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Слід звернути увагу, що, незважаючи на відсутність офіційної інформації про постачання (нам говорили, що рішення ухвалене, але не говорили – коли саме ми отримаємо ATACMS), обидві сторони (а українська офіційно – в особі і президента Зеленського, і головкому Залужного) підтвердили, що ці ракети не просто прибули до України, а й ефективно застосовані по об'єктах окупантів. Це дуже важливо для нас із погляду прецеденту. Тут не стільки слід звертати увагу на кількість (а той же NYT запевняє, що поставлено близько 20 ракет), скільки на те, що ATACMS поставлено та застосовуються".

Експерт нагадує — та сама Німеччина в особі канцлера Шольца говорила про те, що поставить нам свої ракети TAURUS лише після того, як американці поставлять ATACMS. Раніше таке було з танками. Коли минулої зими США заявили, що направлять в Україну свої Abrams (які, щоправда, дісталися нас лише цієї осені), німці погодилися на передачу нам Leopard.

"Тобто тут важливий прецедент, – пояснює Сергій Гармаш. – І американці його наразі створили. Більше того – зробили очевидним. Я не вірю, що Залужний опублікував відео запуску ракет ATACMS без згоди Вашингтона. І тепер Берліну, схоже, доведеться поставити нам свої ракети TAURUS. Загальний рахунок далекобійних ракет тоді серйозно зросте з огляду на те, що ми вже використовуємо британські Storm Shadow, французькі SCALP, а також модифікації власних. І це дозволить нам серйозно покращити своє становище якщо не на всьому фронті, то на низці ділянок".

На думку експерта, важливі такі поставки і на тлі подій на Близькому Сході, де РФ відкрито стала не на бік Ізраїлю, а на його противників.

"А євреї, нагадаю, є частиною комплексу національної вини німців (Голокост). І ця позиція також сприятиме тому, що Берлін поставить нам TAURUS, – вважає Сергій Гармаш. – Після публічного застосування українцями американських ракет, Шольцу буде складніше стримувати постачання сюди німецьких".

Ефект несподіванки – чудова справа

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко припускає, що саме ескалація на Близькому Сході підштовхнула США до активнішої підтримки України озброєннями.

"У Штатах бачать взаємозв'язок між російсько-українською війною, що затягнулася, і спалахуванням інших конфліктів, в яких так чи інакше видно слід РФ. Розуміють у Вашингтоні й те, що без потужного ракетного озброєння Україні вкрай складно й надалі протистояти російській агресії. І поставками ATACMS американці, схоже, передають чіткий сигнал Кремлю – настав час закінчувати, своїх цілей в Україні ви не досягнете, а затягуванням війни становище для себе лише погіршете", – міркує експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що росіяни традиційно надувають щоки, називаючи передачу Україні ATACMS "найгрубішою помилкою" Вашингтона (фраза посла Росії в США Анатолія Антонова). Незрозуміло лише, чим може відповісти РФ.

"Якщо її "відповідь" це ракетний терор, який вона сьогодні вранці влаштувала Запоріжжю, Дніпру та Харкову, то це мало вплине на ситуацію на полі бою. Швидше, лише ще більше зміцнить українців у розумінні необхідності знищення окупантів та позбавлення їх країни можливості в майбутньому повторити агресію", – вважає Сергій Дойко.

Росіяни, наголошує він, давно перейшли всі "червоні лінії". І постачання Україні ATACMS навряд чи можуть змусити їх зробити щось таке, чого вони ще не робили. Хіба що вкотре побрязкати ядерною зброєю, розуміючи, що путити її в хід – все одно, що вчинити самогубство.

"А те, що поставки нам ATACMS не афішувалися, так само як і не анонсується, чи буде продовження, є абсолютно вірним рішенням. Нехай противник дізнається про все постфактум. Підраховуючи втрати та влаштовуючи чергове виття на болотах. Ефект несподіванки – чудова справа, – наголошує експерт. – Сподіваюся, подібним чином загарбники дізнаються і про те, що у нас уже з'явилися винищувачі F-16, а можливо, і не тільки вони. Нехай живуть у страху".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді США вирішили навести лад в Україні – хто і чому доглядатиме країну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини