Головна Новини Суспільство Скандали Навколо Лаври: останні коментарі сторін конфлікту
commentss НОВИНИ Всі новини

Навколо Лаври: останні коментарі сторін конфлікту

Ченці Московського патріархату мають покинути лавру до 29 березня

24 березня 2023, 16:33
Поділіться публікацією:

Ченці Московського патріархату, які згідно припису Мінкульту мають покинути територію національного заповіднику "Києво-Печерська лавра", почали вихід з культового об'єкту. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, передають "Коментарі". ВІдповідну заяву він зробив під час єдиного телемарафону.

Навколо Лаври: останні коментарі сторін конфлікту

Києво-Печерська лавра

"Вивозять бойлери, столи, стільці – якийсь процес розпочався. Наразі працює міжвідомча комісія, яка має зафіксувати стан рухомого та нерухомого майна та музейних експонатів, які були у користуванні УПЦ МП. Як тільки комісія закінчить, можна буде чітко сказати, що було не так", — сказав Ткаченко.

Представники ж Московського патріархату закликали своїх прибічників масово приходити на молитву до Лаври та заявили, що їм не потрібен "компроміс", запропонований державою:

"Я вас усіх закликаю до молитви", — заявив митрополит Вишгородський Павло. - "Завітайте на територію Лаври. Будете бачити, що роблять безбожні накази мучителів. Але ми не маємо уподібнюватися горе-політикам. Не може бути революцій, ми не можемо кидати якісь суміші запальні, ми не кидатимемо каміння. Ми тільки можемо молитися. Я не можу гарантувати всім безпеку. Чому? Тому що можуть прийти люди провокатори, які робитимуть усе те, щоб розпочати протистояння".

Нагадаємо, що напередодні керівництво УПЦ МП прийшло до Офісу президента, щоб особисто зустрітися з Володимиром Зеленським та очікували його декілька годин. Він не вийшов до них — церковникам запропонували лишити своє письмове звернення.

Разом з тим, комісія міністерства культури, які проводила обстеження приміщень Лаври, знайшла низку порушень, яких, за офіційними даними, припустилися ченці. Зокрема, виявлена самовільна перебудова, добудова, перепланування пам'яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території заповідника; нецільове використання об'єкта держвласності, зокрема підвалу 1914 року; неналежне утримання пам’ятки архітектури місцевого значення – книжкового складу; передавання без дозволу заповідника (державної установи) майна третім особам (зареєстровано 20 сторонніх юросіб, у суборенду передано нерухомість). 

Представники Лаври вже заявили, що добровільно вони не полишать приміщень, які займають. В свою чергу нардеп Микита Потураєв припустив можливість застосування сили щодо ченців "патріотично налаштованою громадськістю".

Свої звернення щодо ситуації навколо лаври зробили Папа Римський та російський патріарх Кирило, який так і не засудив агресію Путіна до України та вбивство рашистами українських православних. 






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини