Головна Новини Суспільство Скандали УПЦ МП в Лаврі: чи буде застосована сила
commentss НОВИНИ Всі новини

УПЦ МП в Лаврі: чи буде застосована сила

Ченці Московського патріархату добровільно виселятися не хочуть

14 березня 2023, 17:27 comments1032
Поділіться публікацією:

Якщо ченці Української православної церкви Московського патріархату не виселяться до 29 березня, згідно рішення національного заповідника "Києво-Печерська лавра", з Лаври, до них може бути застосована сила "патріотично налаштованою громадськістю". Про це заявив народний депутат Микита Потураєв, повідомляють "Коментарі". Нагадаємо, що Мінкульт розірвав угоду про оренду Лаври з представниками УПЦ МП. Водночас, в своєму зверненні митрополит Павло (Лебідь), який керує монахами УПЦ МП в Лаврі, заявив, що вони не будуть полишати стін святині.

УПЦ МП в Лаврі: чи буде застосована сила

Києво-Печерська лавра - святиня православ'я та історико-культурна спадщина українського народу

"Ми не маємо наміру виселятися і не будемо, бо зараз є закони, які на боці людини, — заявив митрополит Павло. — Нам загрожували, що з нами розправляться, — це не 17-й рік. Сьогодні є всесвітня спільнота, є якась культура. Ми ще не починали молитися так старанно, щоб Господь показав диво, але, мабуть, все ж таки нас змусять. Ми не колаборанти, ми громадяни своєї держави, ми люди, які тут мешкають з 1988 року, у багатьох немає іншого місця, як тут. Нас ніхто не зможе відірвати від любові Божої".

"Нам треба готуватися й до того, що до Києво-Печерської лаври прийде і патріотично налаштована громадськість, зокрема ветерани війни, щоби підтримати її звільнення від представників Московського патріархату", -  заявив парламентарій, якого цитує сайт Верховної Ради. — "На мій погляд, Росія буде намагатися вдатися до провокацій і заважатиме звільненню Лаври до 29 березня. Однак, наскільки мені відомо, наші правоохоронці до цього готові".

Як повідомляє сайт парламенту, окрім цього, група народних депутатів із різних фракцій звернулася до голови СБУ Василя Малюка з листом, у якому попросила звернути особливу увагу спецслужби на збереження й безпеку музейних експонатів Києво-Печерської лаври, Зокрема, йдеться про мощі та інші коштовні й історично значущі предмети, які мають бути повернені державі.

"Ми звернулися до голови СБУ Василя Малюка з листом, тож я впевнений, що компетентні органи подбають, щоб нічого не було втрачено з Києво-Печерської лаври", — каже Микита Потураєв. 

Зазначимо, що керівник УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив публічно напад Росії на Україну вже вранці 24 лютого та закликав Путіна зупинитися. Разом з тим, багато ієрархів та священиків УПЦ МП на окупованих рашистами територіях відкрито перейшли на бік ворога та підтримують його у війні з Україною.

А прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи події навколо Лаври, взагалі заявив, що це "беспрецедентное отношение к представителям церкви, Русской православной церкви". Нагадаємо, що голова РПЦ патріарх Кирило не засудив напад РФ на Україну, навпаки — підтримує збройні сили країни-агресорки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини