Головна Новини Суспільство Скандали "Безпідставне позбавлення": Московський патріархат прокоментував ситуацію навколо Лаври
commentss НОВИНИ Всі новини

"Безпідставне позбавлення": Московський патріархат прокоментував ситуацію навколо Лаври

До 29 березня ченці УПЦ МП мають покинути приміщення національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

23 березня 2023, 13:41
Поділіться публікацією:

Синод Української православної церкви Московського патріархату в своїй заяві, оприлюдненій сьогодні, назвав вимоги держави щодо полишення ченцями УПЦ МП Києво-Печерської лаври "безпідставним позбавленням" їх культового об'єкту. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на заяву ієрархів УПЦ МП, розміщену на офіційному сайті релігійної організації.

"Безпідставне позбавлення": Московський патріархат прокоментував ситуацію навколо Лаври

Києво-Печерська лавра - святиня українського народу

Нагадаємо, що з початком війни голова УПЦ МП митрополит Онуфрій публічно засудив агресію Путіна, але розривати відносини з Російською православною церквою не став. Ба, більше — багато священиків УПЦ МП, які лишилися на окупованій території, пішли на добровільну співпрацю з рашистами.

"Монахів, іноків та послушників виганяють із рідного дому, прикриваючись надуманими, неіснуючими аргументами, що не містять у собі жодного реального підґрунтя, — стверджують автори послання, яке вони адресують членам своєї церкви та народу України. - Ми, вірні нашої Української Православної Церкви, єднаємось у спільній меті збереження України... Подвиг оборони Батьківщини на фронті, щохвилини дивлячись в очі смерті, несуть тисячі вірян Української Православної Церкви, серед яких, в тому числі, є і прихожани нашої Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Що ж натомість роблять наші можновладці? Вони зневажають і плюндрують святині, намагаючись нас, православних, всебічно залякати, умовити на якийсь "компроміс" і, в результаті, просто знищити".

Судячи з тексту звернення, УПЦ відхиляє запропонований "компроміс" та буде "законими засобами" захищати своє розуміння належності лаври:

"Святитель Марк Ефеський, великий поборник святого Православ’я, вчить: "Ніколи, людино, те, що стосується Церкви не виправляється через компроміси: нема нічого середнього між істиною і неправдою". Закликаємо всіх кріпитися у вірі, підсилити свої молитви і всіма законними засобами захищати нашу найдорожчу святиню — Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру", йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що напередодні керівництво УПЦ МП прийшло до Офісу президента, щоб особисто зустрітися з Володимиром Зеленським та очікували його декілька годин. Він не вийшов до них — церковникам запропонували лишити своє письмове звернення.

Разом з тим, комісія міністерства культури, які проводила обстеження приміщень Лаври, знайшла низку порушень, яких, за офіційними даними, припустилися ченці. Зокрема, виявлена самовільна перебудова, добудова, перепланування пам'яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території заповідника; нецільове використання об'єкта держвласності, зокрема підвалу 1914 року; неналежне утримання пам’ятки архітектури місцевого значення – книжкового складу; передавання без дозволу заповідника (державної установи) майна третім особам (зареєстровано 20 сторонніх юросіб, у суборенду передано нерухомість). 

Представники лаври вже заявили, що добровільно вони не полишать приміщень, які займають. В свою чергу нардеп Микита Потураєв припустив можливість застосування сили щодо ченців "патріотично налаштованою громадськістю".

Свої звернення щодо ситуації навколо лаври зробили Папа Римський та російський патріарх Кирило, який так і не засудив агресію Путіна до України та вбивство рашистами українських православних.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 березня 2023, 13:56

Рейдерство сект. У Росії єдиний вихід - розпад. Інакше вона ніколи не буде мати спокій. Ще орди орків фінаншистів Гетманцева Яресько Маркарової прийдуть грабувати репараціями. Знущання та приниження - живі будуть заздрити в'язням гулагу. Аба як Губка Ющенко зі вступом до СОТ чи Порошенко з томосом чи Янукович з ЄС чи у таможений союз. Прикладів драконити і принижувати буде, як у минулі 32 роки.


Новини