Головна Новини Суспільство події Зустрічі з союзниками, ракетні удари, скандали в Міноборони: найважливіше на тижні, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустрічі з союзниками, ракетні удари, скандали в Міноборони: найважливіше на тижні, що минає

Цього тижня відбулася ціла низка важливих для України подій

12 лютого 2023, 11:35 comments1597
Поділіться публікацією:

Україна пережила черговий складний тиждень воєнної зими. Були нові масовані ракетні удари, чергові російські атаки на Донбасі, важливі візити і переговори. Спеціально для видання "Коментарі" експерти розповіли про найбільш значущі для України, на їхній погляд, події тижня (з 6 по 12 лютого).

Зустрічі з союзниками, ракетні удари, скандали в Міноборони: найважливіше на тижні, що минає

Володимир Зеленський. Фото: DW

Зустріч Зеленського з керівництвом інших країн відбулася для закріплення раніше досягнутих домовленостей

Політолог, медіа-експерт Денис Гороховський найважливішою подією тижня, що минає, називає міжнародні комунікації президента України Володимира Зеленського.

"Загалом модель комунікацій Зеленського дуже грамотно вибудувана, – зазначає експерт. – Кожен його виїзд за межі України (як у випадку з європейським турне цього разу) стає подією, за якою стежить увесь світ".

Проте, продовжує Денис Гороховський, деякі заходи губляться на тлі інших, хоча їм теж варто було б приділити особливу увагу.

"Наприклад, – пояснює він, – зустріч українського президента з топ-менеджментом банку JP Morgan. Питання залучення приватних інвестицій в Україну було складним навіть у мирний час, а в умовах війни подібне здається чимось схожим на фантастику. Однак, за словами Зеленського, і в цьому напрямку досягнуто певних домовленостей".

Що ж до результатів зустрічей із керівництвом інших країн, то Денис Гороховський схильний їх сприймати не як спробу домовитися про щось більше, а як зустріч для закріплення раніше досягнутих домовленостей.

"Тому, якщо Зеленський публічно почав говорити про надання Україні не лише танків, а й бойової авіації, то, найімовірніше, дискусія з цього питання ведеться вже досить довго, щоб потихеньку починати готувати громадську думку, – зазначає експерт. – І навряд, якби президент не був упевнений у тому, що його прохання буде почуте, він би говорив про це публічно".

Ми пережили чергові масові атаки ракетами та дронами, які не мають нічого спільного до власної військової складової

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Щодо військових речей, із загальнодоступної інформації стало відомо про знищення величезної кількості російських військових під Вугледаром. Їхні безглузді атаки обернулися величезною кількістю загиблих окупантів, спаленої техніки. Крім того, ми пережили чергові масові атаки ракетами та дронами, які не мають нічого спільного до власне військовою складовою – лише з метою завдати максимальної шкоди українцям, у тому числі у глибокому тилу".

Щодо законодавчого поля, найяскравішими, за словами експерта, виглядають кадрові рішення – призначення глав МВС та СБУ.

"При цьому до міністра внутрішніх справ є чимало питань, у тому числі щодо неповідомлення про конфлікт інтересів. З неприємного моменту зазначу також зменшення виплат поліцейським та військовослужбовцям. Крім того, ми вкотре побачили, що закон у нас не один для всіх. Так, народні депутати від фракції "Слуга народу" планують змінити законодавство, уможлививши призначення військового на посаду міністра оборони під час дії воєнного стану. Швидше за все, з цим пов'язана відмова голосувати наступного тижня за відставку нинішнього голови МО Резнікова, на посаду якого пророкують нинішнього керівника Головного управління розвідки (ГУР) Буданова. Останній, схоже, вирішив не йти з військової служби. І задля цього влада готова змінювати закон. На мою думку, це свідчить про профанацію дотримання норм Конституції України та законодавства як такого. Керівництво країни, на жаль, вважає за можливе точково змінювати закони під себе", – констатує Ростислав Кравець.

Суспільство однозначно реагує на скандал із закупівлями у Міноборони

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич знаковим вважає заяву голови НБУ щодо небезпеки для курсової стабільності.

"400 млрд грн надрукували – і тепер є величезний ризик, що вони підуть на закупівлю іноземної валюти. Сигнал для бізнесу серйозний. Негативний. Вказує на ймовірну ще більшу інфляцію та знецінення гривні", – пояснює експерт.

Крім того, за його словами, швидко обговорюється в підприємницьких колах – посилення корупційних проявів.

"Суспільство однозначно реагує на скандал із закупівлями у Міноборони (яйця по 17 грн). І, якщо жорсткого покарання немає – це чіткий маркер, що корупція процвітатиме, що вона покривається найвищим керівництвом. На жаль, – зазначає Сергій Доротич, – не суспільство формує порядок денний, офіційні та неофіційні закони, а влада. Яка чітко показала, що корупція була, є і буде навіть під час війни".

Він також звертає увагу на участь відомого журналіста та блогера Юрія Бутусова на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, які могли навести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

"Він це зробив на прохання підприємців, які просто втомилися закликати відреагувати на блокування податкових накладних, – розповів Сергій Доротич. – Жодних наслідків поки що немає. Гетманцев (голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.) та його банда продовжуватимуть свої дії щодо знищення підприємницької ініціативи. Реакції президента немає, з чого можна зробити висновок, що він підтримує такі репресивні заходи проти українського підприємництва".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як завести інвестиції в Україну після війни: які заходи та кроки влади можуть допомогти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини