Головна Новини Суспільство події Знакові події на тижні: коли і в чому на українців знову чекають зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Знакові події на тижні: коли і в чому на українців знову чекають зміни

Тиждень, що минає, був досить насиченим на всіх напрямках

11 лютого 2024, 15:12
Поділіться публікацією:

Україна прощається з першим повноцінним лютневим тижнем під продовження ігор американських політиків навколо виділення нам підтримки, посилення російських атак як на фронті, так і в інформаційному просторі, а також активне обговорення зміни вищого військового керівництва та ухвалення у першому читанні оновленого законопроєкту про мобілізацію. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" найбільш важливими, на їхній погляд, подіями тижня, що минає (з 5 по 11 лютого).

Знакові події на тижні: коли і в чому на українців знову чекають зміни

Підсумки тижня для України. Фото з відкритих джерел

Цього тижня відбулася зміна головнокомандувача ЗСУ

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова наголошує, що цей тиждень був досить насиченим на всіх напрямках.

"На жаль, не вщухають масовані обстріли української території з боку РФ. Причому черговий такий ми пережили 7 лютого, коли Верховна Рада ухвалила у першому читанні новий варіант законопроєкту про мобілізацію. Ця тема активно обговорювалася, у тому числі у ракурсі тих моментів, які обов'язково необхідно виправити до другого читання. А вже ввечері 8 лютого відбулася зміна головнокомандувача ЗСУ. Замість Залужного цю посаду тепер обіймає Сирський", – зазначає аналітик.

Крім того, продовжує вона, відбувся великий обмін військовополоненими (додому повернулися сто українців), є певні позитивні зрушення щодо розгляду виділення допомоги Україні з боку США.

"Так, йде ще процес узгодження, але крига, схоже, скресла, – вважає Олександра Решмеділова. – На зовнішньополітичних фронтах також важливий черговий візит до США канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зустрічався із президентом Джо Байденом, у тому числі у ракурсі координації зусиль щодо підтримки України".

Крім того, зазначає аналітик, чималий резонанс викликало інтерв'ю російського диктатора Володимира Путіна американському журналісту Такеру Карлсону.

"І під час зустрічі Байдена з Шольцем обговорювалося як це інтерв'ю, так і загалом агресивні дії РФ. Наголошувалося, що Україна продовжуватиме отримувати як військову, так і фінансову допомогу і від США, і від Європи. Подивимося, наскільки консолідація сил Заходу у протидії російській агресії буде синхронною та дієвою. Важливо, щоб наші партнери усвідомили це як загрозу. І діяли відповідним чином заради стабілізації ситуації в усьому світі", – резюмує Олександра Решмеділова.

Від влади надійшла низка сигналів щодо підготовки до підняття тарифів

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко звернув увагу на низку сигналів, які пролунали останній тиждень – і здатні серйозно вплинути на соціально-економічну ситуацію в Україні.

"Так, нардеп від "Слуги народу" Сергій Нагорняк знову заявив, що в 2024 році планується підняти вартість електроенергії до шести гривень за кіловат-годину (приблизно на 200%). Це відбуватиметься у два етапи. Перший, орієнтовно, з 1 травня до 1 червня. Другий – восени, перед початком нового опалювального сезону. Ця заява викликала досить бурхливу реакцію серед учасників енергоринку, профільних експертів. І хоч влада обіцяє, що такого не станеться – станеться, очевидно", – вважає експерт.

З огляду на неминуче зростання тарифів на електроенергію точно підніметься вартість послуг на обслуговування багатоквартирних будинків, попереджає він. Тому що у складовій таких послуг 10-15% становить електроенергія.

За словами Олега Попенка, ще одна резонансна в соціально-економічному плані інформація, що з'явилася цього тижня – те, що Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), почала розгляд підняття тарифів 7 водоканалами (на Заході України), а також 14 у Центральній Україні.

"Ні 2022-го, ні 2023-го тарифи водоканали не піднімали. Якщо зараз такі заяви розглядаються, то ситуація змінилася – і зростання тарифів на водопостачання та водовідведення буде на 20-80%", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україні настав час шукати запасні варіанти: які шанси, що США продовжать нам допомагати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 лютого 2024, 15:21

У нацистській Германії перед поразкою Гітлера були такі ж самі події. Все іде до логічного кінця юдеєць остаточно знищує країну. Карма вона така, що навіть Бог юдейців не допоможе, а навпаки перейшов на інший бік на світлу сторону.


Новини