Головна Новини Суспільство події Які проблеми проявилися після скандалу з Фаріон: чи можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Які проблеми проявилися після скандалу з Фаріон: чи можуть бути наслідки

Ситуація з Фаріон показала. що незважаючи на досить жорстку систему управління через війну, у нас все одно працює демократія, механізми зворотних зв'язків

16 листопада 2023, 12:05 comments1819
Поділіться публікацією:

Служба безпеки України (СБУ) розпочала кримінальне провадження та призначила низку експертиз з висловлювань та публікацій колишнього народного депутата, лінгвістки Ірини Фаріон. Через її різкі випади на адресу російськомовних бійців ЗСУ, а також "зливу" російським спецслужбам проукраїнськи налаштованого студента з Криму, Фаріон наказом ректора Національного університету "Львівська політехніка" звільнили з посади професора кафедри української мови. На що вона заявила, що через суд оскаржуватиме своє звільнення. Про що говорить ситуація, що виникла з Фаріон та навколо Фаріон? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які проблеми проявилися після скандалу з Фаріон: чи можуть бути наслідки

Ірина Фаріон. Фото: із відкритих джерел

Ситуація, що склалася, говорить про низку важливих моментів

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко так коментує ситуацію:

"Під час "Пульсу тижня" невдовзі після того, як пролунала скандальна заява Фаріон на адресу російськомовних військовослужбовців, які захищають Україну, ми запитали, чи чули респонденти про її висловлювання. Як з'ясувалося, чули про це 82%. Це дуже багато. Тобто скандал – на всю країну. Лише 4% були однозначно згодні з позицією Фаріон, скоріше згодні – 3%. Однозначно проти висловилися 76%, скоріше ні – 8,9%. Тобто для майже 90% опитаних позиція Фаріон виявилася неприйнятною. Довести студентів, щоби вони бунтували не проти ректора, а проти конкретного викладача – це прецедент. І у своєму ФБ я бачу основний лейтмотив, що Фаріон – агент Росії. Їй згадують і комуністичні минуле, і багато її скандальних висловлювань, які працюють на розкол суспільства".

Експерт звертає увагу, що сама ситуація говорить про низку важливих моментів.

По-перше, наголошує Єрьоменко, мовна проблема існує, є запит на українізацію, але не на радикальну. Жорстка українізація, позиція типу Фаріон – категорично непопулярна, викликає відторгнення та працює на розкол. По-друге, незважаючи на те, що у нас воєнний стан, який передбачає прикручування певних свобод, у нас працює система зворотного зв'язку.

"Нагадаю, що перша реакція "Львівської політехніки" була у стилі – Фаріон не до кінця зрозуміли, слова вирвані з контексту тощо. Але під тиском суспільства Фаріон звільнили. Причому з негарним для неї формулюванням. Тобто, незважаючи на досить жорстку систему управління через війну, у нас все одно працює демократія, механізми зворотних зв'язків. І це характеризує українське суспільство – як істинно демократичне навіть за нинішніх складних умов, що може лише тішити", – підсумував експерт.

Дії "Львівської політехніки" є абсолютно обґрунтованими

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець поділився такою думкою:

"На мій погляд, Фаріон неодноразово вже вчиняла кримінальні злочини щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Відповідно до Конституції України, перед законом – усі рівні. І тут немає значення національність, статус, зростання, вага, мова спілкування. Це ж, до речі, прописано в Конвенції прав та основних свобод, в інших міжнародних актах, ратифікованих Україною".

При цьому, продовжує експерт, Фаріон чомусь дозволяє собі безпідставні, образливі, зневажливі, загрозливі випади на адресу тих самих російськомовних українців. На її думку, вони якісь "неповноцінні", менш цінні, мало не мають права на проживання в нашій країні.

"Подібні заяви Фаріон завдають величезної репутаційної шкоди тим закладам, де вона викладає. До того ж, образа захисників України – це ще одна стаття до інших, які вона порушує", – наголошує Ростислав Кравець.

Виходячи із сказаного вище, він вважає дії "Львівської політехніки" – абсолютно обґрунтованими, законними.

"Щодо заяв Фаріон, що вона оскаржуватиме це рішення в суді – це її право. Втім, я вважаю, що шансів при такій поведінці, що демонстративно йде врозріз із законом, Фаріон (причому це для неї швидше практика, ніж виняток) – вкрай мало шансів на задоволення такого позову, – зазначає експерт. – Але, якщо вона, все ж таки, зважиться звернутися до суду я як адвокат готовий представляти там інтереси "Львівської політехніки" безкоштовно".

СБУ цілком справедливо розпочала кримінальне провадження за висловлюваннями Фаріон

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб наголошує, що скандали за участю Ірини Фаріон не є чимось унікальним для українського політикуму. Але останні випадки – це вже не рецидив, а системне знущання зі здорового глузду, впевнена вона.

"Коли публічна особистість прагне уваги і цитування за будь-яку ціну, це ставить на чашу терезів не лише її особисту кар'єру, а й безпеку її прихильників, що, власне, і сталося зі студентом із Криму. Те саме – в історії з українськими захисниками. Коли публічна особа намагається хайпувати та піаритися на долях людей, це може мати трагічні наслідки. Напевно, настав час Фаріон нарешті почати ретельно стежити, за тим, що вона виносить у публічний простір", – зазначає нардеп.

Отже, продовжує вона, Служба безпеки України цілком справедливо розпочала кримінальне провадження за висловлюваннями Фаріон.

"До речі, велику роботу щодо її звільнення зі Львівської політехніки провели тамтешні студенти, – наголошує Вікторія Гриб. – Це означає, що в Україні підростає демократичне, прекрасне покоління. Ніхто не має права порушувати рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності! І нехай історія Фаріон стане уроком для всіх, хто намагається хайпувати на чутливих для українського суспільства темах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий натякнув, хто насправді фінансує підривну діяльність Фаріон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини