Головна Новини Суспільство події Які очікування від зустрічі Макрона, Шольца та Туска: чому це важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від зустрічі Макрона, Шольца та Туска: чому це важливо для України

Ця зустріч свідчить, що політики Європи стурбовані ситуацією навколо російсько-української війни

14 березня 2024, 10:50 comments1778
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон у п'ятницю, 15 березня, відвідає Берлін, щоб зустрітися з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. До переговорів, у яких піде мова про підтримку України, приєднається також прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Тим часом Шольц вкотре висловився проти постачання Україні далекобійних ракет Taurus. Які очікування від майбутньої зустрічі? Чи можуть бути ухвалені якісь кардинальні рішення? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які очікування від зустрічі Макрона, Шольца та Туска: чому це важливо для України

Макрон, Шольц та Туск. Фото: із відкритих джерел

За підсумками зустрічі точно будуть гучні заяви та обіцянки

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що майбутня зустріч у форматі Веймарського трикутника, який давно створили Німеччина, Франція та Польща, є цікавою.

"Це зустріч трьох амбітних політиків, які демонструють готовність боротися за лідерство в Європі. Нещодавні заклики Макрона до німців не бути боягузами і наважитися передати Україні далекобійні ракети – це також не випадково. Як не випадково виглядає і те, що Туск разом із польським президентом Дудою днями відвідав США та провів там переговори з Джо Байденом, у тому числі у ракурсі підтримки України. Це особливо цікаво, якщо знати, що відносини між Туском і Дудою є досить напруженими", – пояснює експерт.

На його думку, під час п'ятничної зустрічі в Берліні мова між Шольцем, Макроном і Туском піде не лише про інтереси України, а й про те, як виглядають їхні обличчя та обличчя їхніх країн у цьому контексті. Зачеплять і тему майбутніх виборів, у тому числі до Європарламенту, які стануть серйозним викликом.

"Від цієї зустрічі складно очікувати на масштабний прорив, – вважає Євген Магда. – Але точно будуть гучні заяви та обіцянки. Хоч краще було б менше обіцянок, а більше конкретики. Ми вже маємо гіркий досвід мільйона снарядів від ЄС. У результаті ми отримали вдвічі менше боєприпасів, а рятувати реноме ЄС доводиться за допомогою так званої чеської ініціативи закупівлі боєприпасів поза Євросоюзом".

Ця зустріч, резюмує експерт, свідчить, що політики Європи стурбовані ситуацією навколо російсько-української війни. Що вони остаточно перестали вірити Путіну та намагатися з ним домовитися.

"Хотілося б, – зазначає Євген Магда, – щоб за підсумками переговорів у Берліні був не лише сигнал Макрона, що французькі війська можуть опинитися в Україні, а й – що європолітики не визнають виборів російського президента, бо Кремль проводить їх і на тимчасово окупованих. територіях нашої країни".

Макрон дедалі чіткіше розуміє загрози, які надходять від РФ

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок поділився таким коментарем:

"Макрон, схоже, хоче бути на чолі ідеї, яку він зараз просуває. А саме – створення сухопутної коаліції на підтримку України. Країн, які готові відправити до нас своїх військовослужбовців. Чим більше він збере прихильників такого умовного договору, тим більшою буде його вага в Європі. Крім того, це може стати першим кроком до створення єдиної європейської армії, ідею створення якої Макрон просуває ще з 2018 року. Що дозволить Європі стати автономнішою", – пояснює експерт.

Це, продовжує він, більш ніж актуально на фоні політичної кризи в США та можливої перемоги там на президентських виборах Трампа – з усіма, що витікають.

"Крім того, складається враження, що Макрон дедалі чіткіше розуміє загрози, що йдуть від РФ. І не лише він. Показовою є тут нещодавня заява його опонентки Марін Ле Пен, яка кардинально змінила свою позицію – і говорить про несприйняття того, що Путін пропонує Європі. Вона засудила широкомасштабне вторгнення, висловилася за підтримку України. Це знакова річ. Якщо позиція Макрона перезавантажить думку частини європейців, це можна лише вітати", – вважає Валерій Клочок.

Він звертає увагу, що навіть Польща, яка останнім часом веде суперечливу політику щодо підтримки України (мова про блокування кордонів), вустами низки державних діячів висловилася за ймовірне відправлення частини своїх військовослужбовців до нашої країни.

"Щодо позиції Шольца – тут все неоднозначно. Він точно стоїть на боці України. Але вкрай обережний у позиції щодо відправлення військ до нашої країни, надання нам далекобійних ракет тощо. Тут слід розуміти, що у цій частині політика німецьких політиків різних таборів є досить послідовною. Після Другої світової Німеччина завжди намагалася бути нейтральною. І хоч зараз є прихильники радикальнішої допомоги Україні, загалом Німеччина тут дуже обережна. І те, що вона і так нам досить потужно допомагає – це вже великий результат", – наголошує експерт.

За його словами, навряд чи варто очікувати, що Шольц змінить після цієї зустрічі свою позицію і наважиться передати Україні ракети Taurus. Хоча не можна виключати, що такий варіант у Німеччині розглядається, але зробити все хочуть тихо, можливо, із заміною ракет (щоб не фігурували саме німецькі). Якщо Берлін піде на обмін британських Storm Shadow на свої Taurus (щоб нам останні передали представники Великобританії, а не Німеччини), це був би теж дуже добрий варіант, упевнений Валерій Клочок.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що починає усвідомлювати Європа: чи є перспектива збільшення допомоги Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини