Головна Новини Суспільство події Які очікування від візиту путіна до Туреччини – навіщо це Ердогану
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту путіна до Туреччини – навіщо це Ердогану

Візит до Туреччини – один із небагатьох, який сьогодні доступний для російського диктатора

7 серпня 2023, 16:45 comments1974
Поділіться публікацією:

Російський президент Володимир Путін у серпні здійснить перший закордонний візит (відвідування Білорусі навряд чи можна вважати таким) після видачі в березні Міжнародним кримінальним судом ордера на його арешт. Наприкінці серпня, за даними місцевих ЗМІ, путіна чекають у Туреччині, де він обговорить з президентом Реджепом Ердоганом відновлення Чорноморської зернової ініціативи, яку Росія відмовилася продовжувати після 17 липня. Які очікування від цієї зустрічі? Навіщо Ердогану так підставлятись – адже Туреччина є країною-членом НАТО, а блок чітко стоїть на боці України у цій війні? Що ця подорож дасть самому путіну? І чи зважиться він на неї? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які очікування від візиту путіна до Туреччини – навіщо це Ердогану

Ердоган та Путін. Фото з відкритих джерел

Якщо Ердогану вдасться переконати російського диктатора повернутись до угоди, той захоче отримати щось натомість

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Я думаю, рішення путіна здійснити візит до Туреччини буде непростим. Незважаючи на заяви про погоджену дату, модальність залишається. Більшість оглядачів використовують слово "можливо". Погодьтеся, це не схоже на остаточну домовленість".

Другий момент, за словами експерта, це очікуваний результат.

"Який сенс їхати без узгодженого сторонами рішення? Поки що здасться, що такого рішення немає. Констатувати розбіжності можна і по телефону. Втім, слід зазначити, що тиск на путіна зростає – і невдоволення його політикою проявляється навіть у промовах лояльних до Москви країн", – зазначає Ігор Семиволос.

На його думку, якщо Ердогану вдасться переконати російського диктатора повернутись до угоди, той захоче отримати щось натомість.

"Деякі натяки вже пролунали з боку американців, що вони не заважатимуть експортувати зерно. Втім, і раніше ніхто не забороняв. Усі "хотілки", виставлені моск*лями, задовольнити у цій ситуації неможливо. Тим більше, що це буде розцінено як програш із боку Заходу і підірве узгоджену політику санкцій, – акцентує Ігор Семиволос. — Ймовірно, українські удари по російських військових кораблях і танкеру, що знаходиться під західними санкціями, зроблені з розрахунком підштовхнути москву до повернення до зернової угоди. Але чи готовий путін приймати рішення під тиском – велике питання".

Цей путінський візит буде вкрай асиметричним на користь інтересів та корисності для Туреччини

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає, що ймовірність поїздки російського диктатора до Туреччини з моменту, коли її вже анонсував кремль (без конкретної дати), досить висока.

"путіну, – пояснює він, необхідно продемонструвати, що він не перебуває після видачі ордера МКС у міжнародній ізоляції. Що він рукоподаваємий і є нібито значущим геополітичним суб'єктом. Особливо це важливо після нещодавньої конференції в Саудівській Аравії навколо української формули миру (куди представників Росії не запросили) та неможливості відвідування путіним саміту БРІКС у Південній Африці. Відповідно, візит до Туреччини – один із небагатьох, який сьогодні доступний для російського диктатора", – пояснює експерт.

Паралельно з цим, зазначає він, росія опрацьовує можливості путінського візиту до Китаю та Індії. Але їхня ймовірність набагато нижча.

"Ердоган готовий прийняти путіна заради перезапуску зернової угоди. Крім того, для нього нормальні взаємини з Росією – це певний актив у геополітичній грі на Глобальному Півдні. Тож цей путінський візит буде вкрай асиметричним на користь інтересів та корисності для Туреччини, – упевнений Олег Саакян. – Росія ж може розраховувати лише на зручну для себе ядерну тематику (будівництво турецької АЕС), торговельні зв'язки (знову ж із перекосом на користь Туреччини) та символізм – що путін зміг приїхати на територію країни НАТО".

Ердоган – хитрий лис, що сидить на двох стільцях, намагається отримати якісь бонуси на цій війні

Політолог-міжнародник Богдан Мірошников нічого особливо не чекає від зустрічі путіна з Ердоганом.

"Можливо, щось буде вирішено щодо перезапуску зернової угоди. Але не факт. Втім, певні важелі впливу на Росію Туреччина має. І вона, яка вже скоротила російський імпорт через свою територію, може їх задіяти. Ердоган – хитрий лис, що сидить на двох стільцях. Намагається отримати якісь бонуси на цій війні. І цілком спроможний виторгувати щось цікаве для себе", – вважає експерт.

Самому путінові ця поїздка особливо нічого не дасть, упевнений Богдан Мірошников.

"Він офіційно – міжнародний військовий злочинець. І будь-який його візит – спроба отримати якісь іміджеві бонуси. Толку від яких, втім, небагато", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путіну ще недостатньо дронів: яке завдання поставив диктатор.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини