Головна Новини Суспільство події Які очікування від візиту Путіна до Китаю – у чому недоопрацювання України
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту Путіна до Китаю – у чому недоопрацювання України

Кремлю під вибори важливо показати співпрацю не лише з ізгоями типу Північної Кореї, а й із кимось справді солідним

26 вересня 2023, 16:17 comments1169
Поділіться публікацією:

З'явилися подробиці майбутнього путінського візиту до Китайської Народної Республіки (КНР), наміченого на жовтень. Відомо, що супроводжуватимуть його керівники "Газпрому" та "Роснафти" – Олексій Міллер та Ігор Сєчін. Які очікування від візиту Путіна до Сі Цзіньпіна? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Які очікування від візиту Путіна до Китаю – у чому недоопрацювання України

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

У Кремлі робитимуть акцент на різного роду партнерстві Пекіна та Москви

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова прогнозує, що головною темою переговорів між РФ та КНР стане газ. Особливо, наголошує вона, з урахуванням того, що Туркменістан нещодавно відмовився постачати до Китаю російський газ.

"На кону і будівництво газопроводу, який міг би йти до Індії чи Пакистану, – зазначає аналітик. – РФ важливо вирішити питання збуту газу, заповнення свого бюджету".

Не менш важливо для Путіна, продовжує експерт, переконатись у підтримці з боку китайського керівництва напередодні президентських виборів, намічених у РФ на березень 2024 року.

"Путін намагатиметься переконати Сі Цзіньпіна у стійкості свого режиму, у тому, що він може стабілізувати ситуацію в Росії", – припускає Олександра Решмеділова.

Не секрет, пояснює вона, що всі світові гравці побоюються некерованого хаосу в РФ через ті чи інші події.

"Діючий режим мало кого влаштовує, але його різке падіння багатьох лякає. Тому КНР може бути певним стабілізатором у цьому плані. Гарантуючи тому ж Заходу, що в РФ не станеться "ефекту доміно", що створює загрози глобальній безпеці з огляду на те, що РФ — ядерна держава", – зазначає аналітик.

Зрозуміло, продовжує вона, що США вбачають загрозу у зближенні РФ та КНР. Питання в тому, чи намагатимуться вони вести діалог з кимось із них окремо.

"Те, що Сі готовий зустрічатися з Путіним навіть після оголошення останнього в міжнародний розшук як військового злочинця, стало зрозумілим ще за березневим візитом китайського лідера до Москви. Тепер йде підготовка до візиту у відповідь (такий собі алаверди). І це, схоже, чи не єдина велика країна, яка готова прийняти Путіна. Інші, судячи з нещодавньої заяви того ж президента Бразилії, вважають за краще, щоб Путін обходив їх стороною, не бажають опинитися в ситуації, коли їм доведеться щось робити для його арешту", – наголошує Олександра Решмедилова.

За її словами, враховуючи, що Кремлю під вибори важливо показати співпрацю не лише з ізгоями типу Північної Кореї, але і з кимось справді солідним, під час візиту Путіна і Ко до КНР робитимуть акцент на різного роду партнерстві Пекіна та Москви. Починаючи від якихось спільних економічних проектів – і до космічних технологій. Аби продемонструвати якийсь прогрес. Особливо на тлі посилення Індії. Що вже важливо для Китаю, зазначає аналітик.

Україна досі нічого не запропонувала Китаю

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що розглядати візит Путіна до Китаю слід насамперед як політичну декларацію Пекіна колективному Заходу в цілому та США зокрема.

"Економічні ж його аспекти, так чи інакше, є в даному випадку похідними та другорядними. Хоча і про них не слід забувати. Особливо у світлі того, що торговельний оборот між Китаєм та Росією цього року перевищить обсяг минулого року – і значну частину російського експорту до КНР складуть енергоносії та сировина", – зазначає експерт.

А саме на обмеженні продажів енергоносіїв, нагадує він, насамперед, будується нинішня санкційна політика Заходу щодо РФ – з метою обмеження фінансових можливостей продовження військової агресії проти України.

"Також слід згадати про те, що Україна досі нічого не запропонувала Китаю ні в дипломатичному аспекті, ні в економічному, – акцентує Юрій Гаврилечко. – На жаль, наша країна посідає реактивну, а не проактивну позицію. Китай же у своїй зовнішній політиці діє виключно раціонально і орієнтуючись на власні ж інтереси. Чому ми ці моменти стабільно та послідовно ігноруємо, мені незрозуміло. Та ще й у скандали через неакуратні вислови деяких осіб влазимо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до якого повороту війни потрібно готуватися – на що робитимуть акцент Україна та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини