Головна Новини Суспільство події Яке завдання Вагнера в Білорусі – чи може статися напад на країни НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Яке завдання Вагнера в Білорусі – чи може статися напад на країни НАТО

Кремль хоче будь-яким способом досягти зниження підтримки України країнами НАТО

6 серпня 2023, 14:55 comments3053
Поділіться публікацією:

Концентрація найманців ПВК "Вагнера" поблизу кордонів Євросоюзу з боку Республіки Білорусь (РБ) призвела до того, що глави МВС Литви та Польщі узгодили спільні дії щодо можливих провокацій та загроз. А в СБУ не виключають, що вагнерівці можуть здійснити провокацію "під чужим прапором" на стратегічному об'єкті Білорусі – Мозирському нафтопереробному заводі – з метою втягнути РБ у відкриту війну проти України. Що зараз, більш ніж через місяць після перебазування пригожинської приватної армії в Білорусь, можна сказати про справжні цілі цього маневру? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Яке завдання Вагнера в Білорусі – чи може статися напад на країни НАТО

ПВК Вагнера. Фото: з відкритих джерел

Вагнеровців у Білорусі будуть використовувати для провокацій – з метою тримати НАТО у напрузі

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такою думкою:

"Я, як і раніше, впевнений, що справжня мета перекидання вагнерівців до Білорусі – це вивести цю військову силу із зони впливу на Кремль. Але при цьому не втратити можливості її використовувати, не протиставляючи при цьому нинішній російській владі. Путін під час червневого так званого путчу побачив, що у ПВК "Вагнер" дуже висока (близько 40%) підтримка населення. Відповідно, йому немає сенсу протиставляти себе такій популярній силі. І, швидше за все, на зустрічі Путіна з Пригожиним та командирами вагнерівців, яка відбулася невдовзі після закінчення їх т.зв. "Маршу справедливості", були розподілені зони впливу. І ПВК "Вагнер" дали можливість працювати в Африці, базуватися в Білорусі (навчаючи там місцевих силовиків), не лізти більше до РФ. Крім того, Пригожину, схоже, зберегли комерційні контракти щодо збройних сил. Шкільне харчування тощо".

Те, що все, схоже, саме так, підтверджує, на думку експерта, закриття вербувальних центрів групи "Вагнер" у Росії.

"У своєму виступі перед найманцями вже у Білорусі Пригожин чітко заговорив, що на білоруському напрямку керуватиме якийсь Сергій. Тобто сам Пригожин та Уткін розглядають Білорусь лише як один із напрямів діяльності. Причому, не головний, інакше вони самі перебували б у РБ. Для них головний напрямок – Африка. Це підтверджує участь Пригожина в саміті "Росія-Африка", що пройшов наприкінці липня в Санкт-Петербурзі. Його закулісні зустрічі з керівниками низки африканських держав. Він явно зацікавлений розвивати свою присутність у Африці. Що підтримується Кремлем, який прагне посилити російський вплив у Африці. І тут Пригожин та Путін знайшли баланс взаємодії", – вважає Сергій Гармаш.

Він упевнений, що вагнерівців у Білорусі використовуватимуть для провокацій. З метою тримати НАТО у напрузі. Використовуючи це для внутрішньої дестабілізації східноєвропейських членів Альянсу (ту ж Польщу, де восени намічені парламентські вибори, що також розпалює обстановку). А також – щоб зменшити обсяг підтримки України з боку Польщі та країн Балтії. Бо їм показують погрози для них самих. За розрахунками Кремля, це зменшить підтримку України саме цими країнами.

"Але я не чекаю серйозної напруги, якщо вона, звичайно, не виникне спонтанно. Путін загруз у Україні, воювати ще й з НАТО він не зможе. Отже, основний напрямок для Пригожина – Африка. Один із… – Білорусь. Але не для застосування військової сили, а для створення загрози такого застосування для провокацій", – констатує Сергій Гармаш.

Не можна виключати, що під прикриттям перебазування в РБ вагнерівців РФ намагається накопичити потрібну кількість сил для нового ривка в Україну

На думку політолога Дмитра Воронкова, маневри вагнерівців на території Білорусі навряд чи закінчаться нападом на країни НАТО. Навіть руками найманців Росія на це не наважиться. Занадто явно все в результаті буде вказувати саме на неї. Але провокації цілком можливі, впевнений експерт.

"Не можна виключати, що під прикриттям перебазування в РБ виключно вагнерівців РФ поступово намагається накопичити потрібну кількість сил для нового ривка на Україну. Ми пам'ятаємо, як це відбувалося 2021-го та на початку 2022-го. Поступово накопичувалися сили біля РБ, йшли нескінченні навчання. А потім було вторгнення", – зазначає експерт.

Втім, продовжує він, можливо, відбувається просто демонстративне створення загроз з боку Білорусі, щоб сковувати наші сили та засоби біля тих кордонів, тоді як вони могли б стати в нагоді на східному та південному фронтах.

"Варто відзначити, що вагнерівці професійніші бійці, ніж мобіки. І тримати таку силу без відповідного застосування – не в традиціях Кремля, – наголошує Дмитро Воронков. – Ну, а напруга біля кордонів Польщі та країн Балтії може бути пов'язана ще з тим, щоб вони пригальмували військову допомогу Україні, посилюючи власні оборонні здібності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на що робить ставку Путін – чи може Кремль погодитися на справедливий мир в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини