Головна Новини Суспільство події В очікуванні 11-го «Рамштайну»: що нам найбільше необхідно
commentss НОВИНИ Всі новини

В очікуванні 11-го «Рамштайну»: що нам найбільше необхідно

Постачання Україні сучасних винищувачів продовжує залишитися ключовим питанням

15 квітня 2023, 15:07
Поділіться публікацією:

Відомо, що чергове засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться 21 квітня. Які очікування від партнерів? Що нам гостро необхідно – хай навіть без особливого афішування? Чи буде на зустрічі порушено питання "зливу" з Пентагону, який останнім часом наробив багато галасу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

В очікуванні 11-го «Рамштайну»: що нам найбільше необхідно

Коаліція "Рамштайн". Фото: з відкритих джерел

Можна розраховувати на те, що у середньостроковій перспективі питання про надання нам F-16 вирішиться позитивно

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов звертає увагу, що цього разу зустріч відбудеться очно безпосередньо на базі "Рамштайн", що дала назву власне формату.

"Нагадаю, що періодично засідання Контактної групи з питань оборони України відбуваються по відео-зв'язку. І, як правило, більш серйозні рішення ухвалюються, коли зустріч проходить у очному форматі, – пояснює експерт. – Цього разу до неї особлива увага ще й на тлі різного роду чуток, конспірології, теорій, сценаріїв про те, чи буде великий український контрнаступ весною-літом. І під час Рамштайну-11, а також за результатами зустрічі, ми можемо отримати відповідь щодо того, готується чи не готується, відбудеться чи не відбудеться великий військовий наступ ЗСУ на ключових ділянках фронту".

За словами експерта, публічна частина "Рамштайну" — надання нового пакету військової допомоги. Він включає і деякі вже озвучені позиції.

"Так, міністр оборони США Ллойд Остін, розповів, що нам нададуть передусім снаряди та засоби ППО. Останні важливі як для захисту, так і для прикриття наступальних операцій, саме – штурмових груп від російської військової авіації. Непублічна частина, як на мене, зосередиться навколо передачі Україні літаків F-16. Надходження МІГ уже йде повним ходом. Але це не та бойова авіація, яка може забезпечити Україні хоча б рівність із РФ у повітрі. Можна розраховувати, що в середньостроковій перспективі питання про надання нам F-16 вирішиться позитивно", – вважає Вадим Карасьов.

Що стосується витоків розвідданих з Пентагону, це, на думку експерта, більш медійний скандал. Що стосується, насамперед, розвідслужб та контррозвідувальних операцій.

"Такі питання зазвичай не виносяться на обговорення у форматах, які можна назвати військово-дипломатичними – як "Рамштайн". Висловлюючись літературною мовою, історії "лицарів плаща та кинджала" – не для "Рамштайну", а більше для преси, для різноманітних експертних інтерпретацій та оцінок", – робить висновок Вадим Карасьов.

Важливою темою обговорення буде формування графіка постачання артилерійських снарядів

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов розмірковує так:

"Перший пріоритет для засідання у форматі "Рамштайн" – повне забезпечення потреб ЗСУ щодо проведення наступальної операції. Українські війська мають отримати достатню вогневу перевагу. І це потрібно не лише для найближчого наступу, а й для подальших дій з деокупації. Постачання броньованої техніки та основних бойових танків проводиться згідно з затвердженими графіками. Однак супротивник все ще має перевагу у повітрі. Ударні вертольоти та літаки російських повітряно-космічних сил становлять серйозну загрозу нашим силам наступу. Саме тому на всіх високих зустрічах президент Зеленський наполягає на ухваленні партнерами рішення щодо постачання Україні сучасних бойових літаків. Поки що є перші сигнали про можливість передачі МіГ-29, але в перспективі це повинні бути і винищувачі F-16. Тренування пілотів та передача наземної інфраструктури займе кілька місяців, політичне рішення ще не ухвалено, однак і на "Рамштайні" українська делегація говоритиме про необхідність такої техніки".

Експерт наголошує, що сучасні винищувачі необхідні нам також і для посилення протиракетної оборони. Інформація про виснаження запасів боєкомплекту для комплексів ПРО стала публічною і посилення повітряного компонента загальної системи протиракетного захисту буде дуже актуальним, пояснює Ігор Попов.

Важливою темою обговорення, на його думку, буде формування графіка постачання артилерійських снарядів, тим більше, що кілька великих угод було погоджено останнім часом.

"Ще один перспективний напрямок – далекобійні ракети. Ці системи дозволяють знищувати ворожу техніку та склади боєприпасів у тилових локаціях. На тимчасово окупованих територіях знаходиться достатня кількість таких цілей, і політичні умови незастосування подібних видів зброї по об'єктах на власне російській території можуть бути враховані", – припускає експерт.

Він вважає, що дивна історія з витоком документів Пентагону навряд чи надаватиме будь-який безпосередній вплив на постачання озброєння в Україну або на відносини із союзниками.

"Насправді, в опублікованих документах не було нічого нового чи несподіваного, – наголошує Ігор Попов. – Український Генштаб має кілька варіантів проведення наступальних операцій, і лише він визначатиме, коли та в якому напрямку їх проводити – залежно від досягнення вогневої переваги та оцінки успішності".

Публічно злив секретних даних Пентагону точно не обговорюватиметься

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений, що питання, які обговорюватимуться, торкнуться збільшення поставок боєприпасів Україні. Тим самим створюючи ґрунт для успішного контрнаступу, який зараз активно готується.

"Напевно, порушиться тема прискорення постачання озброєнь, які були обіцяні раніше. Є збої у графіках із боку тієї ж Іспанії. Мова, як правило, про гальмування постачання танків "Леопард". Це дві головні теми для очного обговорення", – вважає експерт.

Питання авіації, вважає він, навряд чи обговорюватимуть попри все.

"Кулуарно, можливо, продовжать обговорювати тему постачання Україні літаків радянського зразка. Так буквально днями Німеччина схвалила передачу нам Польщею ще п'яти МІГів. Можливо, йтиметься про більшу кількість", – зазначає Максим Ялі.

Щодо витоків документів з Пентагону, політолог не виключає кулуарного обговорення.

"Деякі документи, що потрапили до Мережі, спричинили політичні скандали в окремих країнах коаліції "Рамштайн". Але публічно це питання точно не обговорюватиметься, – прогнозує експерт. – Та й кулуарно – лише у двосторонньому форматі (між США та тими країнами, де цей скандал викликав особливий резонанс)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — настав час припинити "СВО" : про що говорить заклик ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини