Головна Новини Суспільство події Що важливо для України перед Глобальним самітом миру: чи може він зупинити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Що важливо для України перед Глобальним самітом миру: чи може він зупинити війну

Наразі йдеться не лише про підтримку України, а й про створення нового механізму глобальної безпеки, у чому зацікавлені всі адекватні держави

16 січня 2024, 15:17 comments2147
Поділіться публікацією:

Україна та Швейцарія приступають до підготовки проведення Глобального саміту миру на рівні лідерів держав. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, який з 15 січня перебуває з візитом у Швейцарії. Він візьме участь у Світовому економічному саміті у Давосі. Раніше там же відбулися чергові консультації щодо української Формули миру. Які шанси на те, що Глобальний саміт миру покладе край російсько-українській війні та цілій низці конфліктів, які зараз спалахують у різних частинах планети? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що важливо для України перед Глобальним самітом миру: чи може він зупинити війну

Підготовка до саміту миру. Фото - сайт Офісу президента України

Нам важливо розширювати діалог, підписувати більше двосторонніх договорів

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль пояснює:

"Слід розуміти, що йде процес щодо посилення позицій України на міжнародному фронті. На зустрічі в Давосі з обговорення української формули миру було вже понад 80 країн та міжнародних організацій, тоді як на попередній на Мальті – 66. І йдеться тут не лише про підтримку України, а й про створення нового механізму глобальної безпеки, у якому зацікавлені усі адекватні держави".

І саме Україна, наголошує експерт, стає флагманом щодо побудови більш ефективної системи глобальної безпеки.

"Кожна країна зараз замислюється про власну безпеку, про зміцнення обороноздатності. І багато хто – про те, як підтримати Україну, щоб самим не зазнати в майбутньому агресії з боку РФ чи когось іншого", – зазначає Катерина Коваль.

Формат зустрічей на рівні радників з нацбезпеки глав держав, політичних радників спрямований на те, щоб створювати робочі групи в рамках Формули миру та рухатися у цих напрямках, розповідає експерт. На її думку, договір про співпрацю у сфері безпеки, укладений минулого тижня між Україною з Британією, лише перша ластівка у цьому ракурсі.

"Але нам важливо розширювати діалог, підписувати більше подібних двосторонніх договорів, – впевнена Катерина Коваль. – Ну, а Глобальний саміт миру на рівні глав держав – це вже найвищий формат, де буде артикульовано і питання закінчення російсько-української війни, і питання глобальної безпеки загалом. Позитивно, що ми не просто працюємо над цими процесами, а й поетапно наближаємо даний самміт, і власне до нової системи глобальної безпеки, а відповідно – кінця війни справедливим миром".

Важливо виконати два завдання

Політичний експерт Сергій Таран наголошує, що жоден саміт не зупинить війну. Вона припиняється або, коли комусь завдається військова поразка, або через економічне виснаження однієї зі сторін, зазначає він. А ті чи інші міжнародні зустрічі лише констатують чиюсь перемогу чи поразку.

"Отже саміт за участю того ж Глобального Півдня – це не про зупинення війни. Для України тут інші сенси", – пояснює Сергій Таран.

По-перше, він продовжує, щоб країни Глобального Півдня розуміли проблематику російсько-української війни. Розуміли, що загроза, яку Росія наразі становить для України та Європи, це і загроза для Глобального Півдня. І, якщо, наприклад, пробачити РФ агресію проти України, щось подібне може статися і з Глобальним Півднем. А тому треба разом намагатися зробити світ стабільнішим.

По-друге, такий саміт дає змогу посилити санкції проти РФ, вважає експерт. Причому до таких санкцій можуть приєднатися і країни Глобального Півдня. Наприклад, та сама Індія.

"Якщо ці два завдання будуть виконані, то подібний саміт можна вважати успішним", – резюмує Сергій Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" – переговори у Давосі та обговорення української Формули миру: на що можемо розраховувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини