Головна Новини Суспільство події Що стане ключовим у зустрічі Байдена та Сі: про що спробують домовитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стане ключовим у зустрічі Байдена та Сі: про що спробують домовитися

Важливим є вже сам факт зустрічі Сі Цзіньпіна та Джозефа Байдена

14 листопада 2023, 13:14
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден та голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін під час особистої зустрічі 15 листопада на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва порушать питання відновлення військової співпраці, а також управління конкуренцією. Про це заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. Чи є ймовірність, що Байден торкнеться розмови з Сі і питання російсько-української війни, переконавши китайського лідера, якщо не зовсім відмовитися від підтримки путінського режиму, то хоча б значно знизити цю підтримку? Чого чекати (і чи чекати) Україні від цієї зустрічі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що стане ключовим у зустрічі Байдена та Сі: про що спробують домовитися

США та Китай. Фото: з відкритих джерел

Це буде зустріч, наслідки якої проявляться не швидко, але обов'язково

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"На мою думку, важливим є вже сам факт зустрічі Сі Цзіньпіна та Джозефа Байдена. Адже це зустріч лідерів двох таборів. Демократичного, який представляють США. І табору, який виступає за авторитарний розвиток. Тут на чолі – Китай. Переговори, консультації, обговорення – завжди краще, ніж протистояння".

Євген Магда зізнався, що не очікує суттєвого прориву від майбутніх американо-китайських переговорів.

"Але важливо навіть просто обговорити безліч гострих тем. Включаючи війну в Україні, роль Росії у цій війні, шляхи відновлення різноманітних політичних контактів між США та КНР. У тому числі – воєнного діалогу, на чому вже робляться акценти. Такий діалог розглядається як запорука ефективної співпраці", – пояснює експерт.

Він вважає, що це буде зустріч, наслідки якої проявляться не швидко, але обов'язково. І це буде мати досить сильний вплив на ситуацію у світі.

"Швидше за все, побачимо чергові спроби зупинити російсько-українську війну шляхом переговорів, які не можуть бути вигідними для України", – прогнозує експерт.

Українська тема точно не стане визначальною

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала звертає увагу, що зустріч Байдена та Сі активно обговорюється вже більше тижня, коли ще навіть не було офіційно підтверджено, що вона відбудеться.

"Минулого тижня до США приїжджав міністр закордонних справ КНР – Ван І. Він спілкувався зі своїм колегою Блінкеном. І явно йшлося про порядок денний майбутньої зустрічі американського та китайського лідерів. Тому що зустріч заради зустрічі не вигідна ні Пекіну, ні Вашингтону. А тому заздалегідь обговорили питання, які обговорять Байден та Сі Цзіньпін. І знайшли якісь точки дотику", – вважає експерт.

Перш за все, продовжує він, йдеться про те (і зі Штатів вже йшли такі сигнали), щоб Китай приєднався до США, спільно відповідаючи на глобальні виклики, що стоять перед світом. У тому числі щодо ядерної загрози.

"Росія вже в цьому плані здійснила чимало деструктивних дій. І заявами про переміщення ядерної зброї до Білорусі, і своїм виходом із Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), а також договору про не проведення ядерних випробувань. А "ядерні" питання – вкрай чутливі як США, так КНР. Швидше за все, порушуватимуть цю тему. І, звичайно, як уже анонсували Штати (попри те, що Китай у їхній доктрині позначений як одна з головних загроз нацбезпеці), намагатимуться позначити, що ці дві держави можуть бути конкурентами, але не хочуть бути ворогами", – припускає Віталій Бала.

Сторони спробують, на його думку, домовитися про розподіл відповідальності за ті чи інші процеси, включаючи війну в Україні та Близькому Сході.

"Для Китаю традиційно важливо вирішити питання щодо Тайваню. І тут у нього зі США – серйозний камінь спотикання", – наголошує політолог.

Залежно від того, як домовляться (і чи домовляться) щодо Тайваню, можливі зрушення в інших питаннях, пояснює Віталій Бала.

"Нам важливо розуміти, – зазначає він, – що Україна не є центром світової політики, як про це свого часу пафосно заявляли в Офісі президента та МЗС. Українська тема, безумовно, буде присутня у переговорах Байдена та Сі Цзіньпіна. Але точно не стане визначальною. Насамперед лідери США та КНР вирішуватимуть між собою глобальні питання. А якщо зуміють знайти там консенсус, можливі й деякі зрушення у ракурсі завершення війни в Україні та на Близькому Сході".

Читайте також на порталі "Коментарі" — очікування від зустрічі Байдена та Сі: чому саме зараз делегація України прибула до США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини