Головна Новини Суспільство події Що спочатку пішло не так із законопроєктом про мобілізацію: який вихід із ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Що спочатку пішло не так із законопроєктом про мобілізацію: який вихід із ситуації

Законопроєкт про мобілізацію, поданий урядом, викликав шквал критики та суперечок

5 січня 2024, 17:05 comments1526
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 5 січня, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який розпочав учора розгляд резонансного законопроєкту про мобілізацію, прийняв рішення відкликати скандально відому Мар'яна Безуглу з посади заступника голови цього Комітету. Раніше стало відомо, що головком ЗСУ Валерій Залужний (з яким Безугла вела дивну війну) не підтримав під час обговорення у Раді ініціативу про мобілізацію до лав української армії ув'язнених та судимих. Що і чому відбувається зараз довкола законопроєкту про мобілізацію? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що спочатку пішло не так із законопроєктом про мобілізацію: який вихід із ситуації

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Законопроєкт про мобілізацію слід подавати саме президенту, а не комусь іншому

Політичний аналітик Павло Нусс зазначає, що, згідно з Конституцією та профільним Законом, законопроєкт про мобілізацію має представляти президент, а не уряд.

"Стаття 106 Конституції України передбачає, що саме президент "ухвалює рішення про загальну чи часткову мобілізацію". А статті 4 та 11 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" докладно розписують функції президента у визначенні параметрів, умов та строків мобілізації. У нас проєкт кілька місяців ліпила неадекватна член Комітету з нацбезпеки. Особу, яку вигнати з Комітету ще минулого року пропонував ніхто інший, як представник президента. А тепер коло замкнулося. Законопроєкт, поданий урядом, не відповідає вимогам справедливості, порушує низку прав і свобод, містить корупційні ризики. Його розкритикувала навіть сама влада. Але новий проєкт знову готують за участю Безуглої (яка залишиться у Комітеті ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, навіть якщо перестане бути заступником його голови)", – наголошує аналітик.

За його словами, алгоритм роботи над законопроєктом має будуватися на засадах Конституції та Закону. Тобто – проєкт слід репрезентувати саме президенту, а не комусь іншому.

"Ну, а для того щоб робота Комітету з питань нацбезпеки користувалася довірою, з нього однозначно має бути виключена Безугла, – вважає Павло Нусс. – Повинні бути дотримані інтереси обороноздатності, принципи справедливості, відсутність корупційних ризиків, неприпустимість необґрунтованого обмеження прав та свобод. Усі обмеження мають бути зафіксовані у законі – і жодне з них не повинно додатково встановлюватись нормативними актами уряду чи інших державних органів".

Необхідне серйозне обговорення проєкту закону, численні редагування

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Очевидно, що ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію є важливим питанням для України. Необхідно модернізувати цей напрямок з урахуванням реалій повномасштабної та затяжної війни".

За словами експерта, головком Залужний абсолютно правий, коли виступає проти того, щоб лави ЗСУ поповнювалися за рахунок ув'язнених, засуджених.

"Військова служба має залишатися престижною, елітною. Це не заслання, не покарання. Почесно та важливо захищати свою країну. Максимально продуктивно – залежно від профілю. Українці зараз згадують історичне коріння, козацьке минуле нашого народу. Ми – спадкоємці великих воїнів, які у різні роки виборювали свободу України. І мають бути гідними своїх предків", – наголошує Катерина Коваль.

Вона впевнена, що необхідне серйозне обговорення проєкту закону, численні правки. Доки не вималюється чіткіший, ефективніший, зрозуміліший усім документ.

"Цього законопроєкту до закону шлях не близький, – зазначає експерт. – Перше читання, друге читання, ухвалення загалом, підписи спікера ВР та президента. Але цей процес слід прискорити. При цьому докласти максимум зусиль, щоби на виході отримати закон, який наблизить нашу перемогу над агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на що перетворилося ухвалення законопроєкту про мобілізацію: чому не вщухають суперечки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини