Головна Новини Суспільство події Про що говорять нові заяви Зеленського: до якого кроку готовий президент і чи це виправдано
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Зеленського: до якого кроку готовий президент і чи це виправдано

Після слів Зеленського є надія, що до сектору оборони та безпеки прийдуть професіонали стратегічного рівня

5 лютого 2024, 11:30 comments3078
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю італійському каналу "Rai1" зробив низку важливих заяв. Він зізнався, що розмірковує про зміну низки керівних осіб у країні, прямо натякнувши, що може йтися про звільнення головкому ЗСУ Валерія Залужного. Також Зеленський визнав, що на фронті склалася патова ситуація через затримки з постачанням боєприпасів та сучасних технічних засобів. Про що говорять такі заяви – і до чого можуть призвести? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорять нові заяви Зеленського: до якого кроку готовий президент і чи це виправдано

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

У заявах Зеленського про глухий кут на фронті немає нічого нового

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков міркує так:

"Ці заяви підтверджують, що найвище військово-політичне керівництво України, нарешті, дійшло висновку – у війні перемогти можуть лише об'єднані еліти. Президент Зеленський, гадаю, має намір створювати коаліційний Кабмін, запросивши туди найкращих представників з-поміж партій, які зараз представлені в парламенті. Швидше за все, у Раді буде створено нову коаліцію, яка і обере новий уряд – національну єдність".

Є надія, продовжує експерт, що до сектору оборони та безпеки прийдуть професіонали стратегічного рівня. Ті, хто закінчив (бажано "відмінно") оперативно-стратегічні факультети профільних вузів, хто має досвід командування великими об'єднаннями та з'єднаннями.

"Крім того, імовірно, буде створена (шляхом подання до Ради відповідних законопроєктів та швидкого їх ухвалення) для демократичного громадянського контролю за військовою організацією – військова юстиція. Питання не в Залужному, не в персоналіях, – наголошує Олег Старіков. – Питання у загальному підході. На такі важливі посади як головком ЗСУ і так далі повинні призначатись люди за певними директивами та процедурами – стандартами НАТО – з кадрового менеджменту. Кандидати мають відбиратися згідно з цими критеріями. Не може бути міжособистісних конфліктів у вищому військовому та політичному керівництві! Тим більше під час війни".

На думку експерта, наочним прикладом непрофесійної роботи окремих представників нинішньої влади є метушня навколо законопроєкту про мобілізацію.

"Це вже призвело до втрат держави щонайменше 10 млрд грн на місяць. Саме стільки не надійшло до бюджету через відхід у тінь близько 3,5 млн чоловіків призовного віку", – пояснює Олег Старіков.

Він наголошує, що у заявах Зеленського про глухий кут на фронті немає нічого нового.

"Я про це говорив ще півроку тому. Ми зайшли у позиційну війну. При цьому оборона — набагато сильніша і навіть вигідніша за напади, атаки. Найближчим часом за допомогою будь-яких озброєнь неможливо подолати оборону в районі лінії зіткнення. Всі танки і артилерія, включаючи РСЗВ, усі далекобійні ракети, які ми отримали минулого року, не допомогли нашому наступу, тому що противник створив потужну оборону, а зараз уже росіяни розбивають голову об наші редути. Тож у 2024-му ми спостерігатимемо війну дронів. Без серйозної зміни ситуації на фронті, – прогнозує експерт. – Тому що, згідно з військовим мистецтвом, коли ситуація на фронті заходить у позиційний глухий кут, вийти з нього можна лише політико-дипломатичним шляхом. Але не військовим! Історія Першої світової війни це чітко демонструє. Фронт тоді руйнувався лише внаслідок виходу тієї чи іншої країни з війни. А виходили вони (та сама Німеччина, та сама Росія) через внутрішні потрясіння, через революції".

Уся відповідальність лежить на президенті

Політолог, політексперт, кандидат політичних наук Денис Гороховський вважає, що в ситуації із Залужним треба розділяти її політичний та управлінський аспект.

"2022 року, коли ситуація була критичною, українському суспільству потрібні були знакові постаті, які дозволяли створити впевненість, що все буде добре. Для різних груп це були різні особистості. Хтось щовечора дивився Арестовича, хтось захоплювався Примарою Києва, а хтось ставив на військовий талант Залужного. Список можна продовжувати, але проблема в тому, що своєрідна міфотворчість переводила конкретних людей мало не в ранг Месії. Відповідно, багато хто болісно реагує, коли їх, не побоюсь цього слова, кумирів хтось намагається скинути", – пояснює експерт.

Хоча, зазначає він, із управлінської точки зору у кадровій ротації немає нічого страшного. Це нормальна практика, у тому числі у контексті ключових постів.

"І, якщо взяти будь-які затяжні конфлікти та війни, то можна побачити, що практично скрізь рано чи пізно відбувається щось подібне, – наголошує Денис Гороховський. – Потрібно просто розуміти, що вся відповідальність за такі рішення лежить на президенті, а ціна помилки під час їхнього прийняття вкрай висока. Але, водночас, ціна за неприйняття рішень, коли вони були потрібні, може бути ще вищою. А вже оцінювати саме рішення, не маючи повного обсягу інформації, необхідного для розуміння картини, не вважаю коректним. Тож чи потрібно звільняти Залужного, сказати не можу".

Низка моментів похитнули віру в головнокомандувача

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова поділилася такою думкою:

"Я не військовий експерт, тому можу говорити лише з політичного погляду. Всі дуже підтримували Залужного – і подяка за його заслуги справді була безмежною. Але низка дивних ситуацій навколо нього або з ним змусила багатьох людей замислитися, чи справді все так добре".

За словами експерта, трагедія у 128 бригаді показала, що є певні проблеми з одним простим визначенням – людина найдорожче, що у нас є.

"І особливо на фронті, бо техніку, зброю все можна купити, попросити, зробити. Солдат не купиш, не зробиш, – наголошує Тетяна Лупова. – Історія з фотографією поряд із Ківаловим та захист дисертації під його крилом поставили низку питань. Чи всі правильно розуміють, що саме наробили в Україні "регіонали"? І, де в нас інститут репутації, якщо вище військове керівництво позує на фото з нерукостислим членом "Партії регіонів", яке до того ж перебуває під слідством? Помічники, які використовують гранати з матеріально-технічної допомоги в особистих цілях (один дарує, інший несе їх додому до дружини та дітей, але на очах у родини підривається). Дівчата-радниці, які викликають більше запитань, ніж відповідей…".

І багато хто, зазначає експерт, почав цікавитися – чому немає порядку навколо самого Залужного? Звідки в нього стільки вільного часу на фотосесії та захисту дисертацій, коли більшість людей у країні працюють, щоб не лише прогодувати сім'ї, а й донатити на армію?

"Тобто, працюють – більше, живуть – гірше і втрачають надію, незважаючи на дивацтва, які постійно відбуваються навколо військового керівництва. Все це дуже похитнуло віру в головнокомандувача. Хоча питання – хто наступний, це не знімає", – констатує Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Залужний пішов ва-банк: про що свідчить поява нової статті головкому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини