Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: що найважливіше і як позначиться на майбутньому України
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: що найважливіше і як позначиться на майбутньому України

Україна увійшла до чергової військової зими

3 грудня 2023, 13:17
Поділіться публікацією:

Тиждень, на якому ми попрощалися з осінню і увійшли в чергову військову зиму, пройшов в атаках "слуг народу" на головкома ЗСУ Валерія Залужного, штормах на військовому і дипломатичному фронтах, схоже, закриття теми виборів під час війни, а також активізації теми удосконалення мобілізації. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" найважливіші, на їхній погляд, події тижня (з 27 листопада по 3 грудня).

Підсумки тижня: що найважливіше і як позначиться на майбутньому України

Підсумки тижня. Фото: з відкритих джерел

Проблеми з демократією та корупцією перешкоджають нашому вступу в НАТО

Політичний аналітик Павло Нусс поділився такою думкою:

"Якщо оминати теми хейту головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а також скандальної заборони на виїзд екс-президента, лідера "Європейської Солідарності" Петра Порошенка до Вашингтона для участі у форумі Демократичного Союзу, вважаю важливою тему щодо рекомендацій Україні з боку НАТО. А саме, що проблеми з демократією та корупцією перешкоджають нашому вступу до Альянсу".

На думку експерта, такий висновок можна зробити з рекомендацій Альянсу, які офіційно зафіксовані на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

Павло Нусс акцентує, що офіційною мовою в Альянсі Україні рекомендують:

– реформувати держуправління з урахуванням демократичних цінностей, прав людини, меншин, свободи ЗМІ та верховенства права;

– посилити боротьбу з корупцією на всіх рівнях, у тому числі з наданням повноважень незалежним антикорупційним органам;

– трансформувати систему командування та управління відповідно до стандартів НАТО (поліпшити системи оборонного планування та управління, у тому числі втілюючи у практиці боротьбу з корупцією та впроваджуючи стандарти Альянсу, а також реформу ОПК України та процедури закупівель у секторі безпеки та оборони).

"З трьох рекомендацій дві говорять про посилення боротьби з корупцією та одна про демократичні цінності та свободу ЗМІ, – констатує аналітик. – Українська влада намагається одночасно вступити до НАТО і не чіпати побудований авторитарний та корупційний режим. І вже перше засідання Ради Україна – НАТО показує, що це неможливо".

Україна не залишиться без підтримки європейських союзників

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов вважає вкрай важливим, що країни ЄС погодили пропозицію Єврокомісії виділити Україні 50 млрд євро протягом 4 наступних років.

"Це демонструє, що Україна не залишиться без підтримки європейських союзників, що має прискорити нашу модернізацію, повоєнну відбудову, вступ до ЄС, – пояснює експерт. – Чекаємо на власне саміт ЄС 14-15 грудня. Цілком імовірно, що там може бути ухвалено рішення про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу. Хоча є й проблеми. Та сама Угорщина виступає проти початку таких переговорів. Але здебільшого сигнали позитивні".

Знаковою подією для столиці Микола Спіридонов називає відкриття Подільсько-Воскресенського мосту, який майже 30 років будувався.

"Наприкінці осені на Україну обрушилася негода. У Києві снігоприбиральна техніка непогано впоралася, – зазначає експерт. – А от на Одещині були настільки потужні снігопади та вітри, що не обійшлося без жертв".

Зважаючи на все, продовжує експерт, чекаємо нових рішень щодо мобілізації. Тема серйозно обговорюється.

"Питання складне. І технічно, і етично. Зрозуміло, що до служби потрібно залучати молоді до 25, до 30 років. Історія Першої та Другої світової воєн показують, що їх вигравали саме молоді. З іншого боку, молодь – це наше майбутнє. І її намагаються максимально вберегти, – пояснює Микола Спіридонов. – Владі доведеться шукати вихід, який дозволить посилити мобілізацію, але якось зберегти потенціал країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи варто очікувати на радикальні рішення США щодо допомоги Україні: про що говорить позиція республіканців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини