Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня, що минає: що найважливіше сталося в Україні – на що потрібно звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня, що минає: що найважливіше сталося в Україні – на що потрібно звернути увагу

Великий обмін в рамках якого вдалося звільнити 215 українців і старт фейкових референдумів на окупованих українських територіях стали головними подіями тижня, що минає

25 вересня 2022, 15:55
Поділіться публікацією:

Тиждень, що минає, ознаменувався новим витком російсько-української війни, початком якого послужила оголошена Кремлем мобілізація (псевдочасткова, насправді – тотальна), а також старт псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України. Експерти спеціально для видання "Коментарі" підбили підсумки тижня і зробили висновки з того, що відбувається.

Підсумки тижня, що минає: що найважливіше сталося в Україні – на що потрібно звернути увагу

Обмін полоненими. Фото: з відкритих джерел

Великий обмін, який відбувся цього тижня – це велика перемога особисто президента Зеленського та його команди

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко важливою подією цього тижня називає великий обмін полоненими, в рамках якого вдалося звільнити 215 осіб (205 українців та десять іноземних громадян). У тому числі – п'ять командирів оборони Азовсталі, які зараз перебувають у Туреччині під протекторатом президента Ердогана.

"Натомість ми віддали 55 сепаратистів, військовополонених росіян та одного Медведчука. Я вважаю, що це велика перемога особисто президента Зеленського та його команди. І дуже важливий момент для всіх нас, який демонструє, що Україна може ефективно тиснути на РФ, використовуючи своїх партнерів. Причому не лише західних, – наголошує експерт. — У цьому обміні важливу роль відіграли Туреччина, Саудівська Аравія, ООН. Явно невигідний для РФ обмін відбувся як наслідок саме наших активних дій, а не через якихось договорняків. Як бачимо, контрнаступ ЗСУ триває. На поступки ми не йдемо. Пріоритет — обмін "всіх на всіх". І ми рухаємось у цьому напрямку. Діалог із гуманітарних питань був, є і залишається, не впливаючи на загальне переговорне тло. Позиція у нас та сама – збереження територіальної цілісності та суверенітету України у межах 1991 року".

Важливим для нас експерт вважає і виступ президента Зеленського на Генасамблеї ООН.

Глава держави, нагадує Ігор Петренко, порушував найважливіші для нашої країни питання насамперед у ракурсі протистояння російській агресії. Були зроблені абсолютно правильні акценти на необхідності змінюватись усьому світу, створюючи більш дієві інститути для ефективного функціонування системи глобальної безпеки.

"Звичайно, топ-темою тижня, що минає, стало оголошення Путіним "часткової мобілізації" в РФ. Це є, по суті, визнанням військової поразки РФ в Україні, нездатності "другої армії світу" реалізувати свої завдання, воюючи з країною та армією значно меншого розміру, – пояснює експерт. – Ми бачимо внутрішній неспокій, який наростає в російському суспільстві. До бунту ще далеко. Але таке рішення Кремля є великим кроком до розвалу, дефрагментації РФ".

Ну і, природно, продовжує Ігор Перенко, у всіх на слуху псевдореферендуми, які запущені на окупованих територіях Донбасу, а також Запорізької та Херсонської областей.

"Абсолютно фейкова історія для внутрішнього користування, яка не матиме зовнішнього ефекту. Причому про "референдуми" оголосили в період, коли проводився невигідний для Кремля обмін полоненими. Щоб якось збити негативний фон. Піднести хоч якусь "перемогу", яка такою, звичайно, не є. Ну і, звичайно, зіграв свою роль контрнаступ ЗСУ", – наголошує експерт.

На його думку, зрозуміло, що в Москві намагатимуться стрімко запускати процес входження окупованих територій до складу РФ.

"Як зрозуміло і те, що ядерні страшилки (мовляв, після того, як ці території оголосять російськими, спроба їх звільнити буде вважатися нападом на РФ з усіма, що витікають), не зупинять ЗСУ. І деокупація цих територій після псевдорфенедумів та оголошення їх "російськими землями" стане останнім цвяхом у труну путінського режиму, – прогнозує Ігор Петренко. – Усі ці дії РФ є показником відсутності плану "Б" у Путіна. Він мав план "А" – захопити Київ і змінити владу в Україні за три дні (максимум – тиждень). І коли це не вийшло, ми бачимо постійні спроби Кремля судомно вигадати щось для виправдання війни та отримання дивідендів від неї. Але неможливо виправдати те, що не можна виправдати, як отримати те, чого не отримати. Геополітичну катастрофу Росія вже переживає. Попереду – остаточна військова та політична".

Жодної політики та жодної економіки в їхньому звичному значенні під час війни не існує

Економіст, громадсько-політичний діяч Олександр Гаврутенко вважає, що підбивати тижневі підсумки, як і робити короткострокові прогнози, у політиці та в економіці останні сім місяців – справа не лише невдячна, а й безглузда, бо жодної політики та жодної економіки у їхньому звичному значенні під час війни немає.

"І те, і те передбачають завдання розвитку, а країна перебуває у стані боротьби за виживання, і цьому підпорядковані всі сфери її життєдіяльності, – пояснює він. – Навіть такий фігуральний вираз як "економічний фронт" не характеризує військову економіку. Воно лише є алегорією мирного часу, де лінія фронту, на кшталт реальної, що фізично розділяє нас від наших ворогів, проводить умовний вододіл між ефективними рішеннями, раціональною, відповідальною поведінкою та дурістю, недбалістю, низькою продуктивністю, корупцією. І рухатиме цей фронт у бік зменшення площі впливу нераціональної поведінки, і є завданням, які вирішують політики та економісти (одні – у масштабах усього суспільства, інші – в рамках галузі, окремого підприємства)", – пояснює Олександр Гаврутенко.

Сьогодні ж, акцентує він, єдиною раціональною поведінкою на всіх рівнях є прагнення кожного зробити свій посильний внесок у наближення нашої перемоги у війні з агресором.

"І якщо і є сенс підбивати підсумки минулих періодів, то тільки щодо того, чи достатньо було зроблено для цього кожним з нас з того, що було в наших силах", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — прогноз на тиждень: як вплинуть псевдореферендуми на перебіг війни та економіку в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

25 вересня 2022, 15:29

Путін знову на крок по переду. Він мобілізує з окупованих територій. Тепер та зброя, якою нас завалив маразматик Байден, щоб допомогти утриматись у владі божевільному, буде вбивати своїх співгромадян. Ще і на території, за яку він ніби вболіває, захистивши договірняком свої посольства, бункер, маєтки корумпованих у Києві, Львові, Тернополі. Вбивати, навіть не колишніх братніх, не одновірців, а сьогоднішніх мешканців по різні сторони, спрямованих один проти одного. Весь світ буде спостерігати жахливі наслідки підтримки того, що гнило 31 рік. Не треба було гав ловити всі ці роки та намагатись отримати користь від "Бурисма" та Яресьок. Треба було не допустити цього з самого початку, або не лізти в цю банку. Ще можна було цю ганебну банку взяти під повне управління розумово-розвинутими країнами - теж шанс урятувати. Для цього було пів року, а не криком провокувати війну.


Новини