Головна Новини Суспільство події Підсумки року: топ-перемоги та поразки України в 2023-му
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки року: топ-перемоги та поразки України в 2023-му

Добігає кінця 2023-й рік і Україна продовжує давати відсіч російським окупантам, реагуючи на нові загрози та виклики

21 грудня 2023, 14:35 comments2319
Поділіться публікацією:

Чим ближче до кінця року, тим більше приводів підбивати підсумки. Ось і президент України Володимир Зеленський провів 19 грудня підсумкову прес-конференцію. Щоправда, багато болючих питань не були задані, відповідно – не прозвучало й відповіді на них. Видання "Коментарі" вирішило піти іншим шляхом, запропонувавши експертам позначити топ-перемоги та поразки (проблеми) України у 2023 році.

Підсумки року: топ-перемоги та поразки України в 2023-му

Події в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україна є і це головна перемога

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Головна тема – війна. І головна перемога, що Україна – взагалі є. Цього року якось взагалі припинилися розмови про те, що нашої країни може не бути внаслідок російської агресії (що було актуальним одразу після її початку 2022-го). У тому ж році ця тема в принципі знялася з порядку денного. Світ усвідомив, що Україна була, є та буде".

Також, на його думку, слід відзначити наші військові перемоги цього року. Насамперед – перемога над російським Чорноморським флотом. Крім того, зазначає експерт, ми все краще закриваємо своє небо.

"До кінця грудня десять днів, а наша енергетична інфраструктура, яку росіяни намагаються атакувати майже щодобово, тримається. У більшості випадків ракети та дрони супротивника не долітають", – наголошує Андрій Єрьоменко.

Є, продовжує він, і якась нейтральна складова (між перемогою та поразкою) – стан із міжнародною підтримкою нашої країни.

"Так, допомоги ми отримуємо в останні місяці набагато менше, ніж у той же період роком раніше. Але це скоріше тимчасові вагання. Я впевнений, що греблю прорве – і підтримка буде, – каже Андрій Єрьоменко. – Ну, а ті ж тертя з представниками польського бізнесу (аграріями, перевізниками) – це радше про конкуренцію".

Щодо поразок, однією з них, на думку співрозмовника "Коментарів", стало те, що чинна влада дещо відірвалася від народу, від реальних подій, втративши зв'язок із людьми. Решта – наслідок цього.

"Ми бачимо продавлювання економічних ініціатив, умовно – ініціатив Гетманцева (голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.), згубних для українського бізнесу. Перевірки продовжуються, податки та акцизи підвищуються, як і зарегульованість. Мені часом здається, що Гетманцев працює не на те, щоби зібрати більше податків і зборів до бюджету, а на те, щоби українці більше ненавиділи владу. Те, що сама влада дозволяє це робити – серйозна поразка", – упевнений експерт.

Ще однією поразкою він вважає те, що Україна за рік не змогла налагодити досить великого виробництва озброєнь, військової техніки (не кажучи вже про боєприпаси) на своїй території. Частково це пов'язано з війною, що триває, і загрозою обстрілів. Частково – з недостатньою спритністю наших чиновників, із тим самим драконівським стосовно бізнесу законодавством.

"Великою проблемою залишається питання мобілізації. Вона у нас йде тяжко. Бачимо багато негарних кадрів із запаковуванням людей у мікроавтобуси, з їхнім побиттям у ТЦК тощо. Мало того, що це все незаконно, то ще й демотивує українців йти в збройні сили. Плюс – закриття кордонів для чоловіків у тому вигляді, як воно є, шкодить нашій економіці. Хтось не може виїхати за бізнес-необхідністю, хтось боїться повернутися. До того ж, таким чином руйнуються сім'ї, а демографічне питання у нас після війни опиниться у топі проблемних", – наголошує експерт.

Проблемою він називає практичну відсутність інформації про боротьбу з корупцією.

"І біда тут не в тому, – уточнює Андрій Єрьоменко, – що такої боротьби немає (вона йде, хоч і не такими темпами, як хотілося б), а саме у провальному висвітленні цієї теми. Хоча в Україні є випадки не просто затримання тих чи інших корупціонерів, а й – судові процеси, ухвалення вироків (не так багато, як хотілося б, але й це є)".

Серед важливих військових перемог – відбиття російського наступу та перехід у свій контрнаступ

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян до топ-перемог року, що минає, відносить операції Сил оборони України, наших спецслужб із розблокування Чорного моря. З витісненням звідти російського військового флоту. У тому числі завдяки ударам по Криму (дронами всіх видів, ракетами). Це була блискуча комплексна операція у Чорноморському басейні, вважає експерт.

"Серед важливих військових перемог – відбиття російського наступу (зима-весна) та перехід у свій контрнаступ, – зазначає він. – Найважливішими дипломатичними перемогами України стали рішення самітів НАТО (липневого – щодо того, що євроатлантична інтеграція нашої країни не має альтернативи, а також з отриманням гарантій безпеки для України від "Великої сімки") та ЄС (грудневого – про початок переговорів щодо вступу до цього союзу нашої країни)".

До поразок Олег Саакян відносить таке:

– програш нами інформаційного лідерства на міжнародній арені (тема російсько-української війни відходить на другий і більш далекий плани, а в західних медіа періодично спливають російські наративи);

– підмивання єдності серед найвищого військово-політичного керівництва України, а також загалом у суспільстві;

— втрата часу в ракурсі необхідних корінних трансформацій (реформи, переформатування держапарату і так далі).

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стане визначальним у 2024 році: як переламати хід війни на нашу користь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини