Головна Новини Суспільство події Підсумки «Мюнхена» та переговорів Зеленського: що стало ключовим
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки «Мюнхена» та переговорів Зеленського: що стало ключовим

Безпекові договори між Україною та Францією, Україною та Німеччиною продовжують логіку, яка раніше була закріплена у січні подібною Угодою з Великобританією

18 лютого 2024, 12:52
Поділіться публікацією:

На Мюнхенській конференції з безпеки відбувся виступ президента України Володимира Зеленського. Він також провів низку зустрічей зі світовими лідерами, а також з делегацією Палати представників Конгресу США (і республіканцями, і демократами). Відбулася і телефонна розмова Зеленського з президентом США Джозефом Байденом. Однією з основних тем є підтримка України, яка, на жаль, пробуксовує з боку Штатів. На цьому акцентував на панельній дискусії на тій же конференції генсек НАТО Єнс Столтенберг. Які висновки можна зробити після "Мюнхена" та зустрічей, що проходили під час європейського міні-турне Зеленського? Чи готовий Захід до глобальних змін у стратегії надання допомоги Україні та протистояння російській агресії загалом? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підсумки «Мюнхена» та переговорів Зеленського: що стало ключовим

Мюнхенська конференція з безпеки. Фото: з відкритих джерел

Маємо серйозне дипломатичне досягнення

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Візити президента України до Німеччини та Франції, підписання з ними Угод про співробітництво у сфері безпеки, участь у Мюнхенській безпековій конференції, проведені там зустрічі матимуть далекосяжні наслідки".

За словами експерта, безпекові договори між Україною та Францією, Україною та Німеччиною продовжують логіку, яка раніше була закріплена у січні подібною Угодою з Великобританією.

"Вони передбачають середньострокову підтримку (військову та фінансову) України протягом десяти років, – пояснює Петро Олещук. – Це рамкові документи, які ще мають бути наповнені додатковим змістом. Вони несуть у собі конкретні зобов'язання щодо підтримки нашої країни з боку провідних європейських держав. Також відкривають можливості для спільного виробництва зброї та спільної співпраці у цьому напрямку. Це серйозне дипломатичне досягнення, яке матиме свої наслідки упродовж наступних років".

Мюнхенська конференція стала важливою подією

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що конференція з безпеки у Мюнхені стала найважливішою міжнародною подією не лише тижня, а й взагалі останнього часу.

"Українське питання стало там ключовим. І це підтвердження того, що виклики, породжені російською широкомасштабною війною проти України, є викликами для всього світу. Під час зустрічей, які провів президент Зеленський, було підписано угоди про співробітництво у сфері безпеки (які у нас іноді називають гарантіями безпеки) – спочатку з Німеччиною, а потім і з Францією. Це важливі кроки на шляху до підписання такої угоди зі США", – наголошує експерт.

За його словами, ми не все знаємо про ці гарантії. Але якщо такі розмови йдуть – і вже підкріплені конкретною допомогою, яка надійде до України, це рух у правильному напрямку.

"Думаю, наступного тижня також будуть вестися підсумки Мюнхенської конференції. Вона стала важливою подією, яка означатиме не лише майбутню безпеку України, а й безпеку для всього Західного світу, зокрема Європи", – констатує Сергій Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції: чи будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини