Головна Новини Суспільство події Перші підсумки зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна: чому з'явилася загроза глобального масштабу
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші підсумки зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна: чому з'явилася загроза глобального масштабу

Після візиту Сі до Москви – м'яч на стороні США

21 березня 2023, 11:02 comments17550
Поділіться публікацією:

Лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін прибув 20 березня до Москви, де зустрівся з російським президентом Володимиром Путіним, ордер на арешт якого видав 17 березня Міжнародний кримінальний суд (МКС). Це не зупинило китайського лідера, який обсипав російського диктатора компліментами і говорив про дружбу та взаємну повагу. Сторони обговорили також китайський "мирний план", на який вкотре відреагували в Україні. Так, секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що пункт перший та головний – капітуляція чи виведення російських окупаційних військ з території України (згідно з нормами міжнародного права, статуту ООН) з метою відновлення суверенітету, незалежності та територіальної цілісності. Що можна сказати за першими враженнями від зустрічі Сі Цзіньпіна з Путіним (якісь офіційні угоди підписуватимуться сьогодні)? Кому та які сигнали надіслані? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перші підсумки зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна: чому з'явилася загроза глобального масштабу

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Саме зараз світ почав балансувати на межі Третьої світової війни

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"Візит Сі Цзіньпіна показав, що голова КНР не збирається толерантно ставитись до спроб США зберегти монополію на здійснення влади на планеті з одного політичного центру – Вашингтона. Візит закріплює розкол світу на два табори — Pax Americana та Pax Sinnica. І протистояння між цими світами поглиблюватиметься".

За словами експерта, якщо торішнє вторгнення Росії в Україну можна було розглядати як спроби Москви повернути собі домінуюче становище у східній Європі та на пострадянському просторі, то після візиту Сі стає зрозумілим: це вже прояв глобального конфлікту, і Путін має в особі Сі союзника.

"Те, що паралельно в Перській затоці розпочалися військові навчання Росії, Китаю та Ірану, дозволяє говорити про початок формування військово-політичного блоку з явно антиамериканським змістом, – наголошує Костянтин Бондаренко. – Поява такого блоку може багато що змінити у світоустрої. Зараз йтиметься не про те, чи вважають лідери інших держав Путіна злочинцем за версією МКС, а про те, на чиєму боці їхня політична лінія – США та НАТО чи трійки Китай – Росія – Іран. Саме зараз світ почав балансувати на межі Третьої світової війни, оскільки світові війни за визначенням є війнами між блоками держав".

Після візиту Сі до Москви – м'яч на стороні США, вважає експерт. Їм, на його думку, доведеться вирішити, що вигідніше: продовжити конфронтацію аж до реального початку Третьої світової – або ж погодитися на проміжні переговори про "стратегічну стабільність", що вже само по собі означатиме демонстрацію слабкості та програш Заходу, а також деактуалізує Українське питання.

"Після візиту Сі до Москви, майбутнє України переміститься з полів битв у зручні переговорні кабінети, – прогнозує Костянтин Бондаренко. – Дай Боже, щоб у ході цих переговорів не було проігноровано інтересів України".

КНР наполягатиме на зручних для себе позиціях, а саме – економічних

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що візит Сі до Москви готувався заздалегідь. За його словами, свідчення тому – поява двох статей (одна від Сі, друга від Путіна) у китайській та російській пресі.

"Вони фактично ідентичні та написані, як мені здається, за "темниками" саме китайської сторони. Обидві статті згадують історичні зв'язки між двома країнами. Щоправда, глибину цих зв'язків кожен бачить по-різному. Так, Сі Цзіньпін зазначає, що Китай має із Росією 70-річні зв'язки. Тим самим спираючись на радянське минуле. І саме радянським диктатором він бачить Путіна, – зазначає експерт. – Обидва лідери наполягають на тому, що вони багато разів зустрічалися, мають довірчі стосунки та мають намір розвивати зв'язки, особливо в економічній та торговій сферах".

Зрозуміло, продовжує Валерій Клочок, що не оминуть і питання російсько-української війни, яку КНР наполегливо називає "українська криза".

"Показовою стала саме зустріч. Путін явно на неї дуже чекав. По Москві були розклеєні вітальні білборди китайською. Була почесна варта. Потім – протокольна зустріч, згідно з правилами міжнародної дипломатії, у резиденції глави держави, а не в аеропорту. Плюс – коротке протокольне відео та фотозйомка. Після чого усамітнення лідерів, яке тривало понад чотири години. Це означає, що хоч у програмних статтях було окреслено якісь рамкові позиції, остаточні домовленості досягатимуть у процесі особистого спілкування", – пояснює експерт.

На його думку, КНР наполягатиме на зручних для себе позиціях. А саме – економічних.

"У політичному сенсі Сі все добре. Він був переобраний на третій термін, продовжує експансію до РФ. А ось в економічному – не все гладко. Тому важливим є нарощування поставок дешевих російських ресурсів, щоб посилити роботи експортно орієнтованої китайської економіки", – зазначає Валерій Клочок.

Він вважає, що у своєму так званому мирному плані КНР буде наголошувати на гуманітарній безпеці, включаючи продовольчу, що важливо для Китаю з населенням у 1,4 млрд.

"Відповідно, зернову угоду буде збережено, хоч би як ухилялася тут Росія. Китаю важливо, щоб працювали логістичні шляхи. А тому намагатиметься переконати Путіна як мінімум припинити гарячу фазу війну. Питання – на яких умовах, – наголошує експерт. – Є багато сценаріїв".

Валерій Клочок звертає увагу, що на Сі зараз тиснуть багато — і США, і Великобританія, і ЄС.

"Президент США Джо Байден підписав указ про розсекречення даних щодо походження коронавірусу. А раніше в Штатах неодноразово натякали, що його штучно вивели саме в китайських лабораторіях, – нагадує експерт. – Була низка заяв про неприпустимість постачання китайського озброєння росіянам, про необхідність не дозволити РФ "заморозити" конфлікт. Не випадково ЄС ухвалив рішення про масові постачання боєприпасів в Україну. Не випадково такий посилений міжнародний тиск на Сі. Захід сподівається, що той зможе вплинути на Путіна, який опинився у складній військовій, соціально-економічній політичній ситуації. Сьогодні після обіду побачимо формальну частину – певні домовленості між РФ та КНР. Але сумніваюся, що буде озвучено якісь конкретні рішення".

Читайте також на порталі "Коментарі" — з чим пов'язана поява Путіна у Криму та Маріуполі – що хотів показати Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини