Головна Новини Суспільство події Майже рік після першого Рамштайну: чого найбільше потребує Україна – які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Майже рік після першого Рамштайну: чого найбільше потребує Україна – які очікування

Україна вже отримала військову допомогу від партнерів на мільярди доларів, але питання авіації зараз стоїть особливо гостро

20 квітня 2023, 13:52
Поділіться публікацією:

Напередодні 11-го засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), запланованого на 21 квітня, заступник міністра оборони України Ганна Маляр нагадала про важливість таких зустрічей, причому не лише для України. Чого і чому очікуємо від Рамштайну-11? Які зміни у поведінці партнерів видно, майже через рік після першої подібної зустрічі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Майже рік після першого Рамштайну: чого найбільше потребує Україна – які очікування

Засідання Контактної групи Рамштайн. Фото: з відкритих джерел

Рік, що минув із створення Рамштайну, показав – все, що ми просимо, нам одразу чи з деяким зволіканням, дають

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран навів один історичний приклад, який добре відображає нашу ситуацію та наші потреби.

"У 1973 році, коли почалася Війна Судного дня (передумовами конфлікту стало бажання Єгипту та Сирії повернути території, втрачені під час Шестиденної війни з Ізраїлем – прим. ред.), єгиптяни досить швидко просунулися на Синайському півострові. Але вони діяли ефективно доти, доки їхні танки діяли під прикриттям ППО. Коли ж вони заглибилися на територію супротивника і залишилися без потрібного прикриття, включилася ізраїльська авіація, яка буквально за пару днів знищила близько 250 ворожих танків. Наступ єгиптян захлинувся, вони почали швидко відступати".

Цей приклад, зазначає експерт, наочно показав, що танки та раптовий удар – це, звісно, добре. Але, коли піднімається авіація і розстрілює танки, позбавлені прикриття, як у тирі, це дуже погано закінчується для сторони, що наступає. І ми чудово розуміємо, зазначає Віктор Таран, що саме нам потрібно від партнерів у процесі нової зустрічі у форматі "Рамштайн".

"Рік, який пройшов із створення Контактної групи з питань оборони України, показав – усе, що ми просимо, нам одразу чи з деяким зволіканням дають. Причому безкоштовно. На мільярди доларів. І ми можемо лише дякувати за це, за те, що отримуємо армію, озброєну за стандартами НАТО", – констатує експерт.

Кожна зустріч у форматі "Рамштайн" є важливою мобілізацією можливостей наших партнерів

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Головне, що зараз потрібно Україні – це боєприпаси у максимальній кількості, ППО та авіація. Проблема з бронетехнікою зараз вирішується у прискореному темпі, із західними постачаннями. Дещо повільніше вирішується ситуація з першими двома пунктами. Також постала нова можливість масштабного посилення України безпілотною авіацією. З пілотованою поки що все складніше. Але постачання системи ППО Patriot дещо врівноважує проблему з російською перевагою в повітрі".

Кожна зустріч у форматі "Рамштайн" є важливою мобілізацією можливостей наших партнерів, наголошує експерт.

“Протягом року ми побачили розширення кількості таких партнерів. Головним питанням стала підтримка з боку ЄС, – наголошує Олександр Палій. – Спочатку нас підтримували переважно США, Великобританія, а також природні друзі та союзники зі Східної Європи. Але з еволюцією політики Німеччини та Франції ця підтримка стала повсюдною. Зараз начебто виникає вкрай чудова можливість підтримки з боку Південної Кореї. Це дуже потужна у військовому та технологічному сенсі держава. Якщо вона зважиться розпочати відповідні постачання в Україну, це значно зміцнить наші Сили оборони".

Ми зазнаємо втрат, у тому числі у озброєннях та військовій техніці, у нас колосальними темпами витрачається боєзапас, все це потрібно поповнювати

Політолог-міжнародник Богдан Мірошников зізнався, що не чекає особливо багато чого від чергового "Рамштайну". На думку експерта, той буде традиційним, скоріше технічним.

"Мова піде, гадаю, про закриття поточних потреб ЗСУ – боєприпасів, артилерії, бронетехніки, засобів ППО тощо. Ми зазнаємо втрат, у тому числі в озброєннях та військовій техніці, у нас колосальними темпами витрачається боєзапас. Все це потрібно поповнювати, – пояснює Богдан Мірошников. – Щодо тієї ж авіації поки що, схоже, немає домовленостей, немає політичної волі у провідних гравців формату. А саме від цього залежить постачання Україні західних багатоцільових винищувачів 4-го покоління на кшталт американських F-16, шведських Gripen, французьких Rafale".

За словами експерта, багато країн зайняті внутрішніми проблемами, які Росія активно створює в США, Європі за допомогою корисних ідіотів чи проплачених політиків, чиновників, лобістів.

"Погано, що наші союзники не були готові до цього, що деякі країни (ті ж Штати) входять у виборчі процеси, зосереджуючись більше на них. Сподіваюся, США продовжать впливати на той самий ЄС, не даючи йому дрейфувати у бік Китаю. А така тенденція вже простежується, особливо з боку Німеччини та Франції. За таких умов дуже важко добиватися постачання в Україну західних багатоцільових винищувачів, – зазначає Богдан Мірошников. – Втім, є надія, хоч і слабка, що цей процес цього року все ж таки зрушиться з мертвої точки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого боїться Сеул – чи є шанси, що південнокорейська зброя таки опиниться в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

75757

20 квітня 2023, 13:07

Это реально КОСМОС! Теперь что бы по трахаться не надо париться, зашел на сайт, выбрал девку, предложил и всё, ищите место и время. Без денег, без отношений, все бесплатно и анонимно, вот сайт ----- https://vinci.tk/xclub


Новини