Головна Новини Суспільство події Китай продовжує демонструвати підтримку Росії - що за цим стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай продовжує демонструвати підтримку Росії - що за цим стоїть

У той час, як увесь цивілізований світ виступив на боці України, Росія намагається створити якийсь альтернативний союз, куди має увійти Китай

17 квітня 2023, 15:38 comments4070
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін провів зустріч із членом Держради КНР, міністром оборони країни Лі Шанфу. Сторони заявили про зміцнення співробітництва, зокрема, по лінії військових відомств. У свою чергу секретар РНБО України Олексій Данілов запевняє, що на фронті поки що не зафіксовано фактів застосування росіянами китайської зброї. Про що говорить тепер ще й військове зближення РФ та КНР (і чи є воно насправді)? Якою є ймовірність, що китайське озброєння чи компоненти будуть задіяні у війні проти України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Китай продовжує демонструвати підтримку Росії - що за цим стоїть

Зустріч Путіна із міністром оборони Китаю Лі Шанфу. Фото: з відкритих джерел

Візит китайського міністра оборони до РФ – це своєрідний сигнал США

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Справді, вже більше року весь світ (і Україна особливо) ворожить – Китай надаватиме Росії зброю чи ні. І, як на мене, досі ніхто не знає відповіді на це запитання. Вживаються різноманітні заходи з боку наших союзників, передусім США, щоб цього не сталося. Однак ми дійсно бачимо стрімке зближення Пекіна та Москви. Щоправда, зближення більше політико-економічне, ніж військове".

За словами експерта, у той час, як увесь цивілізований світ виступив на боці України, правди, на стороні захисту суверенітету та територіальної цілісності, демократичних засад, Росія намагається створити якийсь альтернативний союз. Умовний союз авторитарних режимів. Крім неї, туди вже точно входять Північна Корея та Іран, на підтанцьовках – Білорусь.

"І дуже РФ хотілося б залучити до цього неофіційного блоку ще й Китай. Однак останній думає виключно про свої національні інтереси. І не в цих інтересах відкрито підтримувати російську агресію, ризикуючи втратити західні ринки. З іншого боку, березневий візит Сі Цзіньпіня до Москви, а також нинішній приїзд туди міністра борони КНР є відкритою політичною підтримкою путінського режиму. Що, за логікою китайського керівництва, співвідноситься з його курсом протистояння зі США", – пояснює Віталій Бала.

Паралельно з цим, продовжує він, Китай грає військовими м'язами. Минулого тижня, наприклад, проводив військові навчання біля Тайваню, фактично моделюючи ситуацію з атакою на нього. Періодично звучать грізні мілітаристські заяви з вуст Сі.

"Все це так чи інакше є елементами послідовної політики нинішнього керівника Китаю. Який неодноразово заявляв, що Тайвань має перебувати у складі КНР. І візит китайського міністра оборони до РФ – це своєрідний сигнал США (у доктрині яких Китай зараз прописаний як головний опонент). Мовляв, якщо що, ми можемо укласти з росіянами і військовий союз. Тож ситуація тут значно ширша, ніж – дадуть чи не дадуть китайці росіянам зброю для війни проти України", – запевняє політолог.

На його думку, якщо Китай вирішить, що у його національних інтересах якось допомогти Росії у військовому плані (комплектуючими, можливо, деякими видами озброєнь), він може піти на це. Проте, нагадує Віталій Бала, вже було зроблено публічні заяви, що КНР не надає і не має наміру надавати озброєння жодній із сторін конфлікту. Крім того, було представлено китайський мирний план, який точно – не про постачання комусь озброєнь.

"Тому, з чого ми починали, до того й повертаємось, – резюмує експерт. – На сьогоднішній день ніхто не може гарантувати, що Китай надасть чи не надасть зброю Росії. Хоч тій, звичайно, дуже хотілося б, щоби надав. Однак поки що я не бачу жодних аргументів за те, щоб КНР публічно вирішив озброювати РФ. Закулісне щось може статися. Але вкрай акуратно та дозовано".

Китаю не вигідно робити однозначну ставку на Росію

Політичний експерт Сергій Таран наголосив, що, якби Росія отримала китайську зброю і використала її на фронті, про це першою заявила б українська сторона.

"А оскільки ми наголошуємо на відсутність подібних фактів, це означає, що поки що КНР не постачає озброєнь РФ, – зазначає він. – Однак для Путіна важливо лякати такою перспективою. Саме про це – його зустрічі, що почастішали, з китайським керівництвом. І нинішня, з міністром оборони Китаю, насамперед покликана лякати світ. Мовляв, постачання зброї до РФ з КНР може стати реальністю".

Тим самим пояснює Сергій Таран, Кремль намагається змусити Захід домовлятися з ним на російських умовах.

"Щодо Китаю, то йому, за великим рахунком, не вигідно робити однозначну ставку на Росію, – вважає експерт. – Адже Китай дуже серйозно зав'язаний на західні ринки. І, якщо буде серйозна конфронтація між Заходом та Китаєм, останній багато втратить. Але й втрачати Росію йому не хочеться. Адже РФ стає для КНР – що далі, то залежнішим васалом. І з погляду Китаю – зустрічі з керівництвом Кремля, що почастішали, саме про це. Показати залежність, слабкість російської влади".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Медведчук заговорив про "геноцид Донбасу" і налякав світ ядерним апокаліпсисом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини