Головна Новини Суспільство події Хто розпалює конфлікти по всьому світу – яку позицію окреслили США
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто розпалює конфлікти по всьому світу – яку позицію окреслили США

За новими протистояннями по всьому світу стоїть не лише Росія

20 жовтня 2023, 16:32 comments2592
Поділіться публікацією:

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн впевнена, що Європа та США не повинні дозволити РФ заморозити війну в Україні. Сама ж Росія явно цього прагне, шукаючи допомоги в таких же ізгоїв – то в Ірану, то у Північної Кореї. Випрошуючи подачки в того ж Китаю. І явно маючи відношення до ескалації на Близькому Сході, яка відволікає зусилля Заходу щодо підтримки України. Тим часом, секретар РНБО Олексій Данілов запевняє, що Третя світова війна, початку якої так боїться Захід, почалася ще в 2008 році, коли РФ напала на Грузію. Не отримавши тоді гідну відсіч від демократичного світу, з 2014 року Росія тероризує Україну, а нинішнє загострення на Близькому Сході – це наслідки загарбницьких воєн путінського режиму. І продовження точно слідує, прогнозує Данілов. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо даних тверджень та глобального протистояння у світі.

Хто розпалює конфлікти по всьому світу – яку позицію окреслили США

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Без втручання РФ на Близькому Сході не обійшлося

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі погоджується з думками Данілова частково – в тій частині, що на нас чекає посилення конфронтації, збільшення гарячих точок на карті світу.

"Однак нинішнє загострення палестино-ізраїльського конфлікту не можна називати наслідком слабкої та недостатньої реакції Заходу на військову агресію РФ спочатку проти Грузії, а потім і проти України. Витоки, історія конфлікту між Ізраїлем та Палестиною набагато глибші, тут все триває набагато довше, ніж військові авантюри путінської Росії", – пояснює експерта.

Вельми показовою він вважає і поведінку нинішньої грузинської влади, її досить лояльне ставлення до російської агресії проти України. Більш того, акцентує Максим Ялі, уряд Грузії ніяк не відреагував на недавнє рішення Москви побудувати військову базу для свого флоту на території Абхазії (окупована частина Грузії).

"Тож у цій частині я не згоден із головою РНБО. Тим більше, що роль того ж Ірану в палестино-ізраїльському конфлікті нині набагато вища, ніж роль тієї самої Росії. Зрозуміло, що без її допомоги та схвалення там теж не обійшлося. Але стверджувати, що за нинішнім загостренням на Близькому Сході стоїть лише Росія – невірно”, – констатує Максим Ялі.

США змінюють позицію

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук акцентує увагу на черговій телефонній розмові між президентами України та США. Він нагадує, що Володимир Зеленський подякував Джо Байдену за чергову допомогу нашій країні у вигляді ракет ATACMS, які вже були успішно використані.

"Після цього Байден звернувся до американської нації з Овального кабінету. Фактично позначивши новий формат ситуації у світі. І новий рівень оцінки цієї ситуації з боку власне США. Зокрема, вперше глава Білого дому поставив на один щабель терористів ХАМАС та російський режим президента Путіна. Байден зазначив, що хоч і не можна повністю ототожнювати ХАМАС та Путіна, але загалом вони діють спільно, переслідуючи однакові цілі – знищення сусідніх демократичних держав", – зазначає експерт.

На його думку, це суттєвий перелом у свідомості американських еліт. Вихід за межі традиційної для Штатів позиції, суть якої – керована ескалація зі спробами якось домовитися з агресором.

"Ця промова Байдена фіксує кардинальну зміну не лише риторики, а й позиції США щодо підтримки України. Важливо, що це фіксується як на словах, так й у справах. Йдеться, зокрема, про пропозицію Байдена щодо виділення широкого пакету допомоги для ключових партнерів США – України, Ізраїлю та Тайваню. Причому саме Україні пропонується виділити основну частину із пропонованих 100 млрд доларів. Безумовно, це спричинить дискусію у Конгресі. Але очевидно, що Байден готовий до цього. Тому і пояснює громадянам США, чому це важливо", – наголошує Петро Олещук.

Виходячи з вищесказаного, продовжує він, можна констатувати, що існування певної осі зла, якогось союзу недемократичних держав, які протистоять демократичним, зафіксовано на рівні офіційної позиції США. Експерт упевнений, це матиме серйозні наслідки у майбутньому.

Також видання "Коментарі" повідомляло – про що домовлялися Путін та Сі Цзіньпін – чим може бути незадоволений Пекін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 жовтня 2023, 15:53

Програвший маразм Байден, як зганьбившийся шаман, який втратив довіру свого села, погрожує всіма карами небес. Наша корупційна юдейська мілкота розповідає про третю світову, ще додати до її початку Афганістан Кампучію Ірак Лівію. IQ корумпованих не розуміє що світові війни не тривають десятки років. Тривалою буває тільки агонія програвших Божих розкрадачів, яким треба знайти причину.


Новини