Головна Новини Суспільство події Головні події тижня: які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні події тижня: які будуть наслідки

Ми таки дочекалися позитивного рішення від ЄС, який погодив пакет допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро

4 лютого 2024, 14:00 comments1009
Поділіться публікацією:

Цього тижня Україна попрощалася з першим місяцем року – і зробила крок у другий. Цей крок зі сподіваннями, що ситуація на фронті буде складатися для нас краще, ніж останніми місяцями, коли росіяни посилили тиск, а ЗСУ через брак сил і коштів змушені йти в оборону. З надіями, що на зовнішній арені нам вдасться досягти низки позитивних для себе рішень з боку партнерів. Крокнула під чутки про відставку головкома Залужного, під спроби налагодити діалог зі Словаччиною та Угорщиною, під обговорення нового варіанту законопроєкту про мобілізацію. Експерти традиційно поділилися з порталом "Коментарі" найбільш значущими, на їхній погляд, подіями тижня, що минає (з 29 січня по 4 лютого).

Головні події тижня: які будуть наслідки

ЄС погодив пакет допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро

Важливою подією є підтримка виділення Україні 50 млрд євро

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк найбільш важливою подією тижня, що минає, називає підтримку Євросоюзом виділення Україні 50 млрд євро на чотири роки. Це, наголошує він, значно покращує наше макрофінансове становище.

"Друга значуща новина прийшла зі США, де Сенат (і республіканці, і демократи), схоже, вийшов на угоду про пакетне голосування допомоги Ізраїлю, Україні (нам – на 61 млрд дол) та Тайваню, а також фінансування безпеки кордону з Мексикою. Голосування в Сенаті має відбутися наступного тижня", – зазначає Ярослав Железняк.

Крім того, зазначає він, слід звернути увагу на публікацію послами G7 пріоритетів цього року. У формулі "гроші в обмін на реформи" чітко прописано необхідність якісного реформування протягом 2024-го Бюро економічної безпеки (БЕБ), митниці, податкової та інших інституцій, підкреслює нардеп.

У центрі уваги були дві топ-новини тижня

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко відзначає дві головні, на його думку, події тижня.

"Найбільш сенсаційна та резонансна – це подія, яка не відбулася – "відставка" головкома Залужного. Це топ-новина тижня, – упевнений експерт. – Прямих наслідків це не має, оскільки подія не відбулася, але вона стала індикатором збереження, а можливо, й загострення серйозних проблем у особистих та професійно-функціональних відносинах між президентом Зеленським та командувачем ЗСУ – Залужним".

Володимир Фесенко прогнозує, що, швидше за все, через якийсь час відставка Залужного таки відбудеться.

"Вона може спровокувати певні політичні ризики для президента Зеленського (певне зниження його рейтингів, можливе посилення внутрішньополітичної турбулентності). Головним наслідком можливої відставки Залужного може стати його відхід у політичну сферу та формування навколо нього альтернативного центру політичного впливу", – наголошує політолог.

На його думку, найважливіша подія тижня для України – рішення Європейської ради (саміту лідерів країн ЄС) щодо виділення 50 млрд євро для України на наступні чотири роки, починаючи з 2024-го.

"Це підтверджує збереження стратегічної довготривалої підтримки України з боку ЄС у широкому сенсі з боку Заходу. І хоч частково забезпечує економічну стійкість України у протистоянні російській агресії на середньострокову перспективу", – констатує Володимир Фесенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога США Україні: чи дійде справа до голосування і що чекати від республіканців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини