Головна Новини Суспільство події Головні підсумки тижня: чому підтримка України стала ще сильнішою
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні підсумки тижня: чому підтримка України стала ще сильнішою

Посиленими ракетними та дроновими ударами кремль не зумів заламати волю України та союзників до продовження боротьби

21 травня 2023, 12:17 comments3426
Поділіться публікацією:

Минає третій тиждень травня. Україна продовжую виборювати своє право на самостійність, на свободу, вже більше 450 днів відбиваючи російську агресіюЕксперти вже традиційно проаналізували для видання "Коментарі" найважливіші події тижня, що минає (15-21 травня) та їх можливий вплив на наше майбутнє.

Головні підсумки тижня: чому підтримка України стала ще сильнішою

Саміт G7. Фото: сайт президента України

Союзники України констатували, що стратегія постачання зброї Києву є вірною, а ракетні удари – є демонстрацією безсилля кремля

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній вважає, що нова хвиля ракетного терору з боку рф, що почалась на початку травня та продовжується досімала на меті скоригувати позицію України та коаліції держав-союзників напередодні проведення саміту G-7 в Японії.

"Адже в разі успіху цих обстрілів Україна мала б скоригувати свої політичні плани, а країни Великої сімки – схиляти нашу країну до миру на умовах рф. План кремля продемонструвати, що який би обсяг озброєнь не постачали б в Україну, рф пробиватиме оборону. Однак, вийшло усе навпаки, – зазначає експерт. – Та частина союзників, що приїхала на саміт до Хіросіми констатувала, що стратегія постачання зброї Києву є вірною, а ракетні удари – є демонстрацією безсилля кремля показати результати, на які він розраховує. Саме беззсилля проявляється і у "ватної" пропаганди, яка  повідомляє про загибель головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного з метою посіяти паніку в Україні. Не знаю на кого розрахована ця маячня, але впливу далі радіусу перегляду ТБ на росії вона не має".

Минулий тиждень, нагадує Юрій Подорожній завершувався візитом президента Зеленського до Італії та Ватикануа вже цього тижня було призначено представників від папи Франциска для місій до Києва та Москви.

"Кардинал Маттео Зуппі із Болоньї поїде до Києва на переговори із президентом України Володимиром Зеленським, тоді як голова відділу Східних церков Ватикану архієпископ Клаудіо Гуджеротті вирушить до Москви – для зустрічі із президентом рф володимиром путіним. Наскільки успішними будуть місії, здогадатись не складно, адже Україна піде на розмову із кремлем за умови дотримання нашої формули миру. Президент Зеленський доклав максимальних зусиль, щоби у деталях презентувати її. І жодної негативної реакції на українське уявлення про мир з боку Святого престолу не було. І тепер для нас успіх Ватикану – це схилити рф до виконання цієї формули, – зазначає Юрій Подорожній. – Рівно як і місії спеціального представника уряду Китайської Народної Республіки (КНР) Лі Хуей, який цього тижня відвідав Україну з візитомМіністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відзначив важливість участі Китаю в реалізації формули миру президента Зеленського, Чорноморської зернової ініціативи, гарантуванні ядерної безпеки та інших важливих міжнародних зусиллях".

Також цього тижня Зеленський взяв участь в роботі Ліги арабських держав, нагадує експерт. На його думку, не можна сказати, що цей візит був проривний і завтра Близький Схід відвернеться від Москви. Але його значення полягає в тому, що український президент особисто доносить позицію, зокрема і по формулі миру, а також залучає Близький Схід в орбіту інтересів Києва.

"Нажаль, ЄС 12 травня не зміг затвердити 11 пакет санкцій. Та вже цієї суботи новий пакет санкцій деталізовано. Він зачепить 90 компаній, які допомагали росії обходити раніше введені проти неї економічні обмеженняЩодо нашого просування у справі членства України в ЄС, українська антикорупційна система затримала голову Верховного Суду – Всеволода Князева повідомили підозру викритого на отриманні $2,7 млн неправомірної вигоди. Звісно, це серйозний крок у встановленні незалежності антикорупційних органів та боротьби з корупцією, – вважає Юрій Подорожній, – які б версії та розклади не звучали щодо цього арешту".

Із Туреччина, де у першому турі виборів з незначним відривом лідирує діючий президента Реджеп Ердоган18 травня поступила інформація про відновлення роботи морського зернового коридоруперемовини про який раніше не давали результату, підкреслює експерт.

Він також акцентує, що рф вкотре заявляє про захоплення БухмутуПутін навіть відправив вітальну телеграму з цього приводу.

"Як і ракетні обстріли, інформація про начеб то захоплення Бахмуту мала якимось чином повпливати на лідерів країн, що зібрались на саміт у Японії. І дійсна це все мало вплив. Але не такий, на який розраховувала країні-агресора, – зазначає Юрій Подорожній. – Україна, як стало відомо, отримає нарешті американські літаки F-16Мабуть, вже восени. До того часу будуть підготовлені українські льотчики. Особливу роль у завершенні обговорення та переходу до справи зіграв британський прем’єр Ріші Сунак. Черга за Тамагавками?".

Вітчизняна оборонна індустрія отримує потужних партнерів

Політтехнолог Петро Охотін вважає найважливішою подією тижня, що минає, те, що російська агресія та ракетний терор проти міст, які не знаходяться на лінії фронту, спонукають Захід до радикальнішої допомоги Україні.

"Участь політичного керівництва нашої країну у зустрічі з лідерами G7 – яскравий тому приклад", – наголошує експерт.

Під цим кутом також він розглядає те, що німецький концерн Rheinmetall оголосив про наміри виробляти бронетранспортери Fuchs на спільному підприємстві з "Укроборонпромом".

"Бачимо ще один тренд, який вималювався за цей тиждень – вітчизняна оборонна індустрія отримує потужних партнерів. Без пафосу, це є гарним сигналом і свідченням спроможності нашої держави", – констатує Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ перекинула спецназ на кордон з Україною: яких провокацій очікувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини