Головна Новини Суспільство події Чому справа голови Верховного суду Князєва може закінчитися «пшиком» – що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому справа голови Верховного суду Князєва може закінчитися «пшиком» – що насторожує

За словами про резонансну справу в історії НАБУ мають стояти конкретні кроки правоохоронців, яких поки що немає

16 травня 2023, 16:23 comments4307
Поділіться публікацією:

У вівторок, 16 травня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) підтвердили затримання голови Верховного суду (ВС) Всеволода Князєва, який є фігурантом масштабної корупційної схеми та підозрюваного в отриманні хабара у 2,7 млн. грн. Директор НАБУ Семен Кривонос уточнив, що зафіксували низку контактів власника групи "Фінанси та кредит", олігарха-втікача Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського об'єднання, яким користувалися для прикриття злочинної діяльності. Своєю думкою про цю справу та її можливе продовження з виданням "Коментарі" поділилися експерти.

Чому справа голови Верховного суду Князєва може закінчитися «пшиком» – що насторожує

Долари. Фото з відкритих джерел

Брифінг керівництва НАБУ та САП ще більше все заплутав

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко зізнався, що ситуація довкола "хабаря ім. Жеваго" дуже нагадує події трирічної давності, коли НАБУ запідозрили в отриманні неправомірної вигоди нардепа Юрченка.

"Було багато галасу – і нічого. Тож тоді ця історія і завершилася. З главою ВС все може бути дещо інакше, хоча б тому, що у зв'язку з такою підозрою його а) може усунути з посади Пленум ВС (що він уже й зробив), б) згоду на притягнення до відповідальності та подальший розгляд має дати Вища рада правосуддя. Обидва рішення багато в чому залежать як від політичних "розкладів", так і наданих доказів", – зазначає експерт.

На його думку, зовсім неясно, як саме "хабар" главі ВС міг "радикально вирішити питання" з касацією на користь Жеваго, справу про яку розглядала Велика Палата. Йдеться про те, що 19 квітня цього року ВП скасувала постанову Північного апеляційного господарського суду про визнання недійсним договору 2002 року про купівлю-продаж 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo та передачу їх чотирьом компаніям – колишнім акціонерам підприємства.

"Нагадаю, що апеляцію Жеваго виграв. А рішення ВП ухвалюється більшістю голосів від складу, тобто – 8 голосами! Тож одним хабарем, хай і голові ВС – гарантувати бажаний результат малореально, якщо взагалі реально. Ну, хіба що у Жеваго є свої "очі та вуха" у ВС – і він точно знає як поведуть себе члени ВП... Але це з області ненаукової фантастики, – вважає Юрій Гаврилечко. – Брифінг керівництва НАБУ та САП ще більше все заплутав, особливо, коли почався із заяв у стилі маркетингу та самореклами, на кшталт: "ми щось таке цікаве і важливе знаємо, але зараз не скажемо і відповімо всього на 3 питання", або – "це найрезонансніша справа в історії НАБУ, яка має показати, чим саме займається новий менеджмент НАБУ та САП". Яке це стосується правосуддя – незрозуміло".

Що ж до самого хабаря, то, якщо буде доведено в суді його наявність та отримання Князєвим неправомірної вигоди, це, на думку експерта, зруйнує міф про те, що "високі зарплати рятують від корупції". І постає питання про те, а, який сенс платити держслужбовцям зарплати, які у 20-100 разів перевищують середні по економіці?

"Нагадаю, що в жодній країні ЄС немає такої різниці в рівні оплати праці судді та фахівців в інших галузях. Ніде суддя не отримує у 20 разів більше, ніж інженер, учитель чи лікар", – наголошує Юрій Гаврилечко.

Влада намагається боротися з корупцією, у тому числі в судовій системі, але важливим є остаточний результат

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Та інформація, яка відома на даний момент, вказує на те, що все може закінчитися "пшиком". Треба розуміти, що ніхто не дає таких хабарів готівкою. Для цього використовуються офшорні схеми. Той же Жеваго давно працює саме через офшори. ВС може вплинути на ті чи інші рішення. Але, якщо ви ведете розслідування, то спершу відбувається операція, а потім про неї повідомляєте. А, коли, як у цьому випадку, інформація спершу просочилася у ЗМІ, а потім тільки пройшов брифінг представників НАБУ та САП – це виглядає дивно. Адвокати можуть використати це, пославшись на розголошення даних слідства. Що, згідно з кримінально-процесуальним кодексом України, суворо заборонено робити до початку суду".

А, коли все розголошується до суду, це виглядає як "злив" справи, пояснює експерт.

"Подивимося, що буде далі. Поки що можна лише говорити про те, що влада намагається боротися з корупцією, зокрема в судовій системі. Але важливий, – наголошує Олександр Охріменко, – остаточний результат. Князєва можуть випустити під заставу, слідство потім можуть затягувати, а там взагалі про нього забути. На жаль, у нас часто спочатку резонансні та багатообіцяючі процеси закічувалися саме так".

Читайте також на порталі "Коментарі" — гучне затримання голови Верховного суду на хабарі : про що говорить прецедент.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини