Головна Новини Суспільство події Головні очікування від березня: що може змінити подальшу ситуацію в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні очікування від березня: що може змінити подальшу ситуацію в Україні

Саме в березні Україна чекає на таке довгоочікуване для себе рішення Конгресу США про допомогу

1 березня 2024, 12:45
Поділіться публікацією:

Україна увійшла до чергової військової весни. Путінські виступи останнього часу демонструють, що Росія має намір продовжувати війну лише імітуючи зацікавленість у переговорах. Вона проводить наступ по всій лінії фронту, користуючись тим, що ЗСУ критично не вистачає боєприпасів, та й власне живої сили, у США стараннями трампістів продовжує блокуватися пакет нової допомоги нашій країні, а Європа надто повільно перезапускає власний ВПК і прозріває щодо РФ. На що нам чекати від першого місяця весни-2024? Експерти розповіли про це порталу "Коментарі".

Головні очікування від березня: що може змінити подальшу ситуацію в Україні

Прогноз на березень для України. Фото з відкритих джерел

Ситуація на фронті буде приблизно такою самою, як і в лютому

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко міркує так:

"Ситуація на фронті розвиватиметься приблизно так само, як і у лютому. У внутрішній політиці я поки що не бачу передумов для якихось радикальних та сенсаційних рішень, хоча в нас завжди можуть бути якісь сюрпризи. Можуть бути кадрові рішення щодо окремих членів уряду".

На думку експерта, найважливіше для нас, що може статися у березні – це рішення Конгресу США щодо допомоги для України.

"Але ймовірність такого рішення, на жаль, далеко не абсолютна, хоч і вища, ніж у лютому, – зазначає Володимир Фесенко. – З високою ймовірністю, це рішення буде ухвалено дещо в іншій формі, ніж запропонували Сенат та Байден".

Варто очікувати на турбулентність всередині України, як і спроби розгойдати ситуацію

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко впевнений, що на нас чекає досить складний період. Причому, не лише березень, а й всю весну.

"Російські війська атакують, ЗСУ обороняються, вживаючи зрідка контрудари. Але загалом ініціатива зараз на боці супротивника. Ми вимушено пішли у стратегічну оборону. Готуючись при цьому до власних наступальних дій, коли для цього будуть потрібні ресурси та інші умови", – пояснює експерт.

Ситуацію, продовжує він, безумовно, ускладнено зниженням постачання в Україні боєприпасів з боку закордонних партнерів.

"Сподіваємося, що в США ухвалять, нарешті, законопроєкт, у якому закладено 60 млрд доларів на підтримку нашої країни. На жаль, нещодавня зустріч президента Байдена з конгресменами поки що результатів не принесла. При цьому європейські партнери нарощують підтримку України, у тому числі активізувалися й у питанні надання нам боєприпасів", – зазначає Ігор Петренко.

Він наголошує, що Україна робить все можливе для збільшення виробництва боєприпасів на своїй території. Потужності зростають, але поки що цього мало для потреб фронту. До того ж, ворог продовжує ракетно-дронові удари, що ускладнює внутрішнє виробництво.

"Якщо говорити про внутрішню політику, на нас також чекає складна весна. Вже відомо, що РФ запустила ІПСО щодо легітимності президента Зеленського (термін повноважень спливає 20 травня, але воєнний стан диктує свої умови). Про те, що Україна нібито не здатна боронитися, що все тут розвалюється. На жаль, деякі представники опозиційних партій підхоплюють ці кремлівські наративи. Але переважна кількість українців, як і наших західних партнерів, не ведуться на це ІПСО. Питання легітимності президента чітко прописане у ст. 108 Конституції. Вона свідчить, що глава держави виконує свої обов'язки до інавгурації наступника. А вибори у нас зі зрозумілих причин зараз проводити не можна. Тож принцип безперервності влади – у дії. Але турбулентність буде, як і спроби розгойдати ситуацію, – попереджає експерт. – Втім, я впевнений, що українське суспільство має імунітет до подібних ворожих проявів та дій".

Перевибори Путіна можуть стати відправною точкою для витка ескалації з боку РФ

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев поділився такою думкою:

"Зрозуміло, що березень буде непростим місяцем, враховуючи передумови, що маємо. Немає сумнівів, що економіка країни потребує системного переходу на військові рейки. Нам слід активно розгортати виробництво зброї, боєприпасів, безпілотників. Усього, що необхідно для фронту. Ми бачимо певні зрушення у цьому напрямі. Але потрібно більше та краще".

Йдеться, уточнює експерт, не лише про промисловість, а й фінансовий сектор, який має дати більше доступу до кредитів під невисокий відсоток, щоб відповідні компанії могли швидко та якісно масштабувати та розвивати виробництво.

"Логістична блокада з боку Польщі сильно б'є по нас. Тут важливо шукати вихід", – упевнений Андрій Рязанцев.

Він також попереджає, що перевибори Путіна в країні-агресорі можуть стати відправною точкою для витка ескалації з боку РФ. І до цього також треба бути готовими.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому тривожний прогноз на військову весну: з якими викликами зіткнемося.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини