Головна Новини Суспільство події Головні цілі візиту Зеленського до Туреччини – чому він відбувається саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні цілі візиту Зеленського до Туреччини – чому він відбувається саме зараз

Крім перспектив членства України в НАТО, обговорюватиметься питання продовження зернової угоди

7 липня 2023, 12:35 comments2044
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський, який розпочав активний закордонний тур напередодні наміченого на 11-12 липня саміту НАТО у Вільнюсі (вже побував у Болгарії та Чехії), 7 липня здійснить візит до Туреччини, де зустрінеться з лідером цієї країни Реджепом Ердоганом. Які очікування від цієї зустрічі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Головні цілі візиту Зеленського до Туреччини – чому він відбувається саме зараз

Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган. Фото з відкритих джерел

Україна сподівається, що Туреччина підтримає нашу євроатлантичну інтеграцію

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник зазначає, що спектр тем для обговорення є досить широким. На його думку, цим візитом Зеленський має як тактичні, так і стратегічні цілі.

"По-перше, є тактичні цілі, пов'язані з самітом НАТО, який відбудеться наступного тижня. Туреччина – один із найпотужніших, але й найбільш непростих членів Альянсу. І Україна сподівається, що Туреччина підтримає нашу євроатлантичну інтеграцію. Досі Анкара свою позицію з цього питання чітко не заявляла. По-друге, розмови вестимуться навколо зернової угоди. Термін чергової її пролонгації спливає рівно через 10 днів – 17 липня. А Туреччина була одним із основних медіаторів укладання зернової (вона ж Стамбульська чи Чорноморська) угоди. І сьогодні сторони, гадаю, обговорюватимуть механізми – як продовжити угоду, завдяки якій минулого року вдалося експортувати близько 70% українського експорту, що принесло нам близько 13,5 млрд доларів", – наголошує експерт.

Це, за його словами, дві важливі тактичні цілі. А є й стратегічні.

"Україна намагається отримати більше турецьких озброєнь. Більш сучасні моделі безпілотників, бронетехніки, системи для військово-морського флоту. Поглиблення військово-технічного співробітництва, – пояснює Руслан Бортник. – Нагадаю також, що Туреччина зараз є одним із ключових торгових хабів для РФ. Зерновий, енергетичний, величезні обсяги паралельного експорту. А Україні хотілося б, щоб Туреччина приєдналася до санкційних режимів західних союзників щодо країни-агресора. Ще одне стратегічне завдання – щоб Туреччина підтримала мирний план України (10 кроків, позначених президентом Зеленським), а не висувала якісь свої ініціативи. І не підтримувала ту ж китайську, яка передбачає припинення вогню, а лише потім переговори (без виведення рос військ з тимчасово окупованих територій)".

Зустріч з Ердоганом – це не так про НАТО, як – про зернову угоду

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович припускає, що візит Зеленського до Туреччини, його зустріч з Ердоганом – це не так про НАТО, як про зернову угоду.

"Росія максимально розкрутила цю тему, кричить "з усіх прасок", що продовжувати угоду не буде через те, що нібито не виконуються умови, які обіцяли РФ. Тим часом, функціонування морського зернового коридору – питання, актуальне не лише для України, а й для Туреччини, яка є одним із основним вигодонабувачів від цієї угоди (і в економічному, і в геополітичному плані). І Ердоган, і Зеленський хочуть не просто продовження угоди, а й, можливо, її розширення в плані як маршрутів, так і асортименту. Про це, схоже, президенти й говоритимуть. Тут наші погляди збігаються. І я не виключаю, що сторони обговорять шляхи вирішення у ракурсі продовження угоди. У тому числі – на які компроміси щодо вимог РФ можна йти. І чи варто це взагалі робити. Йдеться насамперед про координацію зусиль саме з цього треку", – вважає експерт.

Можливо, продовжує він, обговорюватимуться питання, пов'язані з військово-технічною допомогою.

"Туреччина допомагає нам не лише безпілотниками "Байрактарами". Йдеться про снаряди, БТР. Наразі обговорюється питання постачання САУ. Просто такого роду переговори та постачання менш публічні. Туреччина активно співпрацює з Україною, але намагається не афішувати допомогу військового плану, щоб не зіпсувати відносини з РФ, з якою активно торгує та туристів якої активно приймає", – пояснює Ігор Рейтерович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — який результат отримає Україна на саміті НАТО — чи може змінити ситуацію турне Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини