Головна Новини Суспільство події Чому за Шуфрича взялися саме зараз – що стане головним маркером
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому за Шуфрича взялися саме зараз – що стане головним маркером

Те, що за Шуфричем прийшли лише на другому році вторгнення, може бути складно і з необхідністю зібрати серйозну доказову базу

16 вересня 2023, 12:30 comments3323
Поділіться публікацією:

Суд заарештував народного депутата Нестора Шуфрича, якому за матеріалами СБУ висунули підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Колишньому регіоналу та ОПЗЖшнику, за яким представники СБУ прийшли 15 вересня, обрали запобіжний захід – арешт на 60 діб без можливості внесення застави. Про що говорить "справа Шуфрича"? Чому активізація – саме зараз? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому за Шуфрича взялися саме зараз – що стане головним маркером

Нестор Шуфрич. Фото: із відкритих джерел

Отримавши "зелене світло" від президента – справі Шуфрича дали хід

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Чому за Шуфрича взялися саме зараз? Впевнений, за ним уважно спостерігали від початку широкомасштабної російської агресії. Слідкували за його зв'язками, контактами. Що робив, з ким спілкувався, що отримував-передавав. Які завдання, скажімо, міг отримувати з Росії. Не виключаю, що через якийсь час СБУ надасть перехоплення його розмов з кураторами. Або скріни листування".

На думку експерта, те, що за Шуфричем прийшли лише на другому році вторгнення, може бути пов'язано і з необхідністю зібрати серйозну доказову базу. З чим йти до суду, щоб вимагати запобіжних заходів у вигляді арешту.

"Зібравши необхідну доказову базу, пішли до президента. Тому це, у будь-якому разі, політичне рішення. Отримавши "зелене світло" – дали справі хід. Можливо, з'явилася інформація, що Шуфрич спробує інкогніто покинути Україну. І довелося затримувати терміново, – наголошує Іван Ступак. – Сигнал добрий. Впевнений, що це не останнє таке затримання. Далі буде".

Головне, акцентує експерт, щоб справа не затягувалася, а суд ухвалив справедливий вирок.

Скоро побачимо – це системний процес чи точкові акції

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян припускає, що вже незабаром стане ясно, бачимо ми чергове "Діскавері" у виконанні влади та силовиків чи реальне розслідування – з обвинувальним вироком. На його думку, одним із маркерів цього стане – чи побачимо ми найближчим часом інших фігурантів, які затримуються за підозрою як у корупції, так і у держзраді. Системний це процес чи точкові акції.

"У разі, якщо ситуація затягуватиметься, якщо не буде логічного продовження (суд, вирок), стане зрозуміло, що "детонування" справи Шуфрича сталося виключно з політичних міркувань. Зокрема через необхідність перебити інформаційну хвилю, пов'язану з соціологією про корупцію. Якщо ж ми побачимо системний процес (коли слідом за справою Коломойського, справою Шуфрича з'являться інші гучні справи, доведені до суду), можна припустити, що йде підготовка до виборчого періоду", – вважає експерт.

А в електоральній логіці – зачистка російського впливу має не менший запит суспільства, ніж боротьба з корупцією, де у влади особливих перемог наразі немає, констатує Олег Саакян.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що свідчить затримання Шуфрича – до чого може призвести.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини