Головна Новини Суспільство події Чому Сі перебрав на себе роль, про яку мріяв Путін - чого тепер чекати від Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Сі перебрав на себе роль, про яку мріяв Путін - чого тепер чекати від Китаю

Китай вже не приховує, що саме він є лідером антизахідного блоку

19 жовтня 2023, 15:30 comments4630
Поділіться публікацією:

Путінський візит до Китаю, який став першим його закордонним візитом за межі пострадянського простору після видачі в березні міжнародного ордера на арешт цього військового злочинця, викликав критику з боку Держдепу США. Там заявили, що Китай фактично надав Путіну майданчик для російської пропаганди про війну в Україні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" явні і не дуже результати цієї китайської подорожі російського диктатора.

Чому Сі перебрав на себе роль, про яку мріяв Путін - чого тепер чекати від Китаю

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай – лідер антизахідного блоку

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий поділився такою думкою:

"Візит товариша Пу до товариша Сі є знаковою подією. Причому однаково важливо, як те, що там сталося, так і те, чого не сталося. Пропустимо весь цирк із коментарями Путіна щодо появи в Україні ATACMS. Це все — "білий шум". Що дійсно важливо, то це спільна прес-конференція Сі Цзіньпіна та Путіна, на якій прозвучала дуже важлива заява останнього. А саме – про те, що китайська ініціатива "Один пояс, один шлях" є альтернативою західному світопорядку. Тут у нас – два в одному".

По-перше, пояснює експерт, Китай сам ніколи не позиціонував цю ініціативу як антизахідну. Вона така, по суті, була, але це максимально вуалірувалось.

"Більше того, у цей проект намагалися втягнути навіть країни ЄС (з центральної Європи), а також балканські країни (які можуть стати членами ЄС). Тобто ця китайська ініціатива була з самого початку глобалістською. Такою собі альтернативою ліберальному Заходу. Але це ніколи не озвучувалося, не наголошувалося. А тепер це озвучується Путіним. І це не заперечує Сі. Дуже важливий меседж. Що означає, що фактично посилюється блоковість, біполярність світу. І Китай вже не приховує, що саме він є лідером антизахідного блоку", – акцентує Євген Дикий.

Цілком можливо, вважає він, що Путіну доведеться тепер час від часу озвучувати публічно те, що зважений і мудріший товариш Сі від себе сказати не може.

Другий важливий меседж, на думку експерта, полягає в тому, що саме китайську ініціативу оголошено альтернативою Заходу. Це перше і, схоже, остаточне визнання Путіним, що саме КНР тепер є лідером, а РФ – сателітом, пояснює експерт.

"Насправді це стало ясно вже протягом певного часу. У свій час Путін мріяв, щоб світ став біполярним, як у роки його КДБшної юності. Але треба бути обережнішими з мріями. Адже ніхто не обіцяв, що другий полюс знову обов'язково буде в Москві як у роки Холодної війни. Світ справді знову біполярний. Але тепер роль антизахідного лідера виконує не Москва, а Пекін", – наголошує Євген Дикий.

За його словами, для експертного середовища це стало зрозумілим кілька років тому, коли Китай відкрив свою першу військово-морську базу в Джибуті (Східна Африка). Це була перша заявка КНР на те, що вона тепер не просто регіональний лідер, а й глобальний гравець, причому не лише економічний, а й військовий.

"А формальне визнання цієї ролі з боку Заходу відбулося минулого року, коли відкрилася пряма телефонна лінія між міністрами оборони США та Китаю. Справа в тому, що в роки Холодної війни така сама "гаряча лінія" діяла між Кремлем та Білим домом. І завдання такого зв'язку – прямий контакт для того, щоб уникнути нової світової війни у кризових ситуаціях. І тепер таку лінію встановлено між Вашингтоном і Пекіном", – констатує Євген Дикий.

Більш, ніж зрозуміло, продовжує він, що Китай перебрав на себе роль, яку раніше відігравав СРСР. Роль, про яку мріяв Путін. Який тепер презентує китайську ініціативу "Один пояс, один шлях" як альтернативу західному світоустрою.

"Явне визнання того, що лідерство тепер за КНР, а рішка відходить на другий план. Нову реальність публічно визнано і васальну присягу фактично принесено. Це, мабуть, основна подія, яка сталася під час китайського візиту Путіна", – вважає експерт.

А головною подією, яка не трапилася, він називає те, що в обмін на свою васальну присягу Путін поки що не отримав нічого.

"Він даремно провозив із собою все керівництво "Газпрому" та низку російських топ-енергетиків. Підписання про будівництво "Сибірського Потоку-2", яким газ міг піти в Китай, не відбулося. Більше того – з китайського боку не пролунало навіть натяку на те, що цей проект може колись втілитись у життя. Є лише абстрактне формулювання про співпрацю у сфері енергетики. Це повний провал для Путіна, – упевнений Євген Дикий. – Єдиним шансом компенсувати ті обсяги газу, які раніше йшли до Європи (а тепер припинено), був китайський ринок збуту. А для цього був потрібний новий потужний трубопровід. Путін проїхав із пропозицією побудови "Сибірського потоку-2" потужністю 50 млрд кубів на рік. І пропозицією постачати з дисконтом частину його до КНР. Але йому сказали, що Китаю цілком вистачає газу, який він уже закуповує у РФ. Диверсифікація у всій красі! Китай розкладає яйця в різні кошики, не хоче бути залежним від якоїсь однієї країни. Тим паче такої ненадійної як Росія. Цілком можливо, що він ще й просто вичікує".

КНР цілком може допускати, зазначає експерт, що її новий сателіт незабаром "здується" (варіант – що й розпадеться), внаслідок чого Сибір просто так дістанеться Китаю. І те, за що зараз би довелося платити, можна буде забрати безкоштовно.

"Нагадаю, що Китай – країна з дуже давньою історією, країна, яка вміє жити стратегіями. Та сама країна, звідки прийшла мудрість, що якщо довго сидіти на березі річки, рано чи пізно повз тебе пропливе труп ворога. І схоже, що товариш Сі сидить на березі річки, уважно поглядаючи у бік Росії", – констатує Євген Дикий.

Путін вкотре намагався переконати Сі, що "все йде за планом"

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко зазначає, що поки що ми маємо спільні декларації сторін, з яких можна зрозуміти, що Китай збільшуватиме свою присутність у РФ, у ближніх до себе регіонах, а також у тих, які потрібні йому у логістичному сенсі.

"Пекін готовий розвивати транспортні артерії, вкладатись у те, що потім конвертується у прибуток для КНР, – пояснює експерт. – Звісно, були спільні заяви ідеологічного характеру. У стилі Китай підтримуватиме цілі та історичну місію РФ. Дуже розмито та неконкретно".

Навряд чи Китай наважиться безпосередньо постачати озброєння до РФ, вважає Ігор Петренко. Швидше постачання триватиме через Північну Корею. Тим більше, що ми досі не знаємо, що саме поставляється у контейнерах, які нібито вже йдуть звідти до Росії. Не можна виключати, що там є і китайське озброєння.

"Але, – наголошує експерт, – безпосередньо це робити Китай не буде, щоб не зіпсувати своє реноме, не потрапити під санкції, не втратити торгівлю із Заходом. При цьому однозначно КНР продовжує певну експансію створення осі протистояння Західному світу на чолі зі США. І тут він зацікавлений у РФ, в інших антизахідних країнах – Афганістані, Ірані тощо. Не без допомоги Китаю створюються одна за одною точки напруги, які дають серйозні проблеми Заходу. Однією з них зараз став Близький Схід. Зрив угоди Ізраїлю та Саудівської Аравії, що зіграло б на руку США, також – на користь Китаю. Йде також розгойдування Балкан, де може щось таке створити Сербія".

За словами Ігоря Петренка, Росія потрібна Китаю ще як ресурсна база. І тут явно проглядається зміна ролей, наголошує експерт. Китай став глобальним гравцем, який намагається знайти своє місце у геополітичній конструкції. Ну, а РФ перетворилася максимум на регіонального гравця, який ще й залежить від того ж Китаю. Той вкладає в РФ величезні гроші, між країнами різко виріс товарообіг після російської агресії проти України та запровадження західних санкцій. Але все це насамперед на користь КНР.

"Путін, ймовірно, в черговий раз намагався переконати Сі, що "все йде за планом", що війна проти України йде до зручного для РФ завершення і так далі. Що Захід ось-ось відмовиться від підтримки України. А тут – оп! — і повідомлення про постачання нам довгоочікуваних ракет ATACMS. Це точно підмочило і так підмочену репутацію Путіна. І локшина, яку він збирався вішати Сі, зісковзувала ще швидше. Тож візит Путіна точно не був для нього райдужним", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що домовлялися Путін та Сі Цзіньпін – чим може бути незадоволений Пекін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 жовтня 2023, 15:33

Запросивши Путіна, якого переслідує суд, Китай дав величезний ляпас юдо-гегемонії США. Світ і справді став багатополярним. Запрошення Путіна - це величезна демонстративна неповага до норм за якими живуть багато країн. В релігійному світі це можна порівняти спалення корану або статуй Будди.


Новини