Головна Новини Суспільство події Чому ця осінь може бути найскладнішою в історії незалежної України: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ця осінь може бути найскладнішою в історії незалежної України: думки експертів

З кожним тижнем лунає все більше голосів із закликами до України фактично змиритися з нинішнім станом справ на землі та піти на варіант припинення вогню

1 вересня 2023, 14:42 comments2650
Поділіться публікацією:

Україна, яка акуратно розвиває контрнаступ, вступила в чергову військову осінь. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" своїми очікуваннями та побоюваннями від неї у ракурсі російсько-української війни.

Чому ця осінь може бути найскладнішою в історії незалежної України: думки експертів

Осінь 2023 року для України. Фото з відкритих джерел

Ця осінь багато в чому буде осінню спогадів

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда називає осінь 2023 часом спогадів про майбутнє.

"Нас щоразу охоплюватимуть спогади про події річної давності. Про успішний український контрнаступ на Харківщині, про звільнення Херсона – єдиного облцентру, який росіянам вдалося захопити після широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Ми згадуватимемо обстріл критичної інфраструктури осінньо-зимового періоду. І, швидше за все, щось подібне нам доведеться пережити знову. Росія знову і знову намагатиметься зламати українську волю до опору. Впевнений, що свого вона не досягне", – наголошує експерт.

На нас чекає, продовжує він, дипломатична боротьба за інтенсифікацію постачання західної військової техніки. І, швидше за все, найближчим часом ми отримаємо нові танки, а до кінця року – і перші винищувачі F-16.

"Будуть і моменти пошуку шляхів до виборів. Ця тема більше обговорюється представниками Заходу, аніж українським політичним істеблішментом. Але деякі політики вже активізувалися. Тоді як нам зараз важливо зосередитись на перемозі над ворогом. Політичні моменти – другорядні", – упевнений Євген Магда.

Змінити філософію підтримки України, яку сповідує Захід, буде вкрай складно

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан припускає, що осінь-2023 може стати найскладнішою для України за всю її нову історію з моменту відновлення незалежності 1991 року.

По-перше, аргументує він, з кожним тижнем лунає все більше голосів із закликами до України фактично змиритися з нинішнім станом справ на землі та піти на варіант припинення вогню, що нагадує придністровський-грузинський сценарій.

"До ініціаторів таких сценаріїв із так званого Глобального Півдня приєдналися деякі представники західного політичного бомонду. Потенційні кандидати на виборах у США – Кеннеді та Рамасвамі, одіозний Трамп. З Угорщини відповідні меседжі постійно шле не менш одіозний Орбан. Отже, українській дипломатії слід задіяти всі наявні ресурси для того, щоб не допустити появи "снігового валу" подібних закликів з усіх боків", – зазначає експерт.

По-друге, продовжує він, із закінченням сухого літнього періоду та початком дощового осіннього – ускладняться наступальні дії ЗСУ. Отже, бажано завершити контрнаступальні операції якимись логічними результатами, щоб не викликати шквал песимістичних настроїв у столицях наших західних партнерів.

"І тут наше військово-політичне керівництво перебуває у стані цейтноту. Тієї зброї, яку ми почали виробляти і регулярно отримуємо від партнерів, явно недостатньо для повторення успіхів, подібних до торішніх харківських та/або херсонських контрнаступів. Водночас, як на Заході, так і в Україні спостерігаються завищені очікування від літніх контрнаступів ЗСУ. Задовольнити очікування українського суспільства та наших партнерів буде дуже складно", – наголошує Вадим Трюхан.

По-третє, наголошує він, одним із найскладніших викликів для українського військово-політичного керівництва та дипломатії є розбіжність філософії військово-політичної підтримки Заходу – з тією, яку бажаємо ми.

"Наші партнери раз у раз повторюють на всіх рівнях, що допомагатимуть Україні скільки, скільки потрібно. А нам потрібно, щоб вони допомагали Україні не лише вистояти та зберегтися як незалежна суверенна держава, – упевнений експерт. – Необхідно, щоб союзники працювали разом з нами над досягненням мети з капітуляції російської терористичної армії, щодо забезпечення повної та безповоротної перемоги України над так званою російською федерацією, яка розпочала збройну агресію проти нас ще у 2014 році та пішла на широкомасштабне вторгнення в лютому 2022 року".

Змінити філософію підтримки України, яку сповідує Захід, буде вкрай складно, зазначає Вадим Трюхан. Хоча й не неможливо.

"А ще восени набуде актуальності недопущення руйнування критичної інфраструктури України (насамперед – енергетичної), захист логістики експорту агропродукції, протидія рашистським масованим ракетно-дроновим атакам по всій території України тощо", – попереджає експерт.

Він упевнений – за збереження єдності суспільства та влади, за вмілої роботи з партнерами – всі нагальні завдання на осінній період Україна виконає. Однак для цього доведеться докласти надзусиль, наголошує Вадим Трюхан.

"Усім і кожному, нарешті, настав час зрозуміти, що наш ворог не збирається зупинятися, і від мети знищити всю (!) Україну він відмовлятися поки не готовий", – констатує екс-дипломат.

Нас чекає вкрай складний опалювальний сезон із ймовірними блекаутами по 8-10 годин у різних частинах України

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко розмірковує так:

"Військова осінь-2023 – це не лише військовий, а й енергетичний фронт. І він, гадаю, буде вкрай важким для України. На весь осінньо-зимовий період. З низки причин".

По-перше, пояснює експерт, маємо руйнацію минулого опалювального сезону російськими ракетами великої кількості генерацій електроенергії, систем передачі, трансформаторів. Багато обладнання вийшло з ладу. Технічно заміна тих же великих трансформаторів – тривалий та витратний процес. Ми не встигаємо відновити все.

По-друге, продовжує Олег Попенко, на жаль, доводиться констатувати неготовність наших державних органів влади до майбутнього опалювального сезону.

"Скандал на Центренерго, звільнення директора, членів правління, катастрофічна нестача вугілля. Плюс до всього – у Центренерго відмовилися надавати звіт Національній комісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) щодо стану обладнання генерації. У нас є гострі проблеми із запасами газу. Так, обіцяють закачати 14 млрд. кубометрів. Але обіцяти – не означає зробити. А за відсутності необхідних запасів вугілля ми спалюватимемо дорогий газ у великих кількостях. Залишається лише сподівається, що прийдешня зима виявиться такою ж теплою, як минула. Але якщо хоча б тиждень протримається температура мінус 15-20, споживання газу та вугілля зросте вдвічі. І у нас фізично може не вистачити запасів", – застерігає експерт.

По-третє, зазначає він, маємо неготовність багатоквартирних будинків, тих же ЖЕКів до майбутніх випробувань. Дається взнаки катастрофічна нестача коштів.

"В умовах неплатежів з боку населення — комунальним підприємствам доводиться віддавати величезні кошти за електроенергію монополістам", — пояснює Олег Попенко.

По-четверте, за останні два тижні серпня ми вісім днів змушені були брати електроенергію у країн ЄС. Вкрай тривожний дзвіночок, за словами експерта.

Тож, констатує він, на нас чекає вкрай складний опалювальний сезон із ймовірними блекаутами по 8-10 годин у різних частинах України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчаться переговори щодо розблокування зернового коридору – яким може бути вихід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини