Головна Новини Суспільство події Чим запам'ятався тиждень: які наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим запам'ятався тиждень: які наслідки для України

Цей тиждень вкотре підтвердив, що тема війни в Україні для багатьох стає розмінною монетою

21 квітня 2024, 14:35
Поділіться публікацією:

Друга половина квітня почалася для України з надії на те, що іранська атака на Ізраїль може підштовхнути США до прискорення ухвалення законопроекту про зовнішню допомогу. І завершується цей тиждень виправданням надій – Палата представників американського парламенту проголосувала за надання підтримки, зокрема Україні. Також було підписано та опубліковано закон про вдосконалення мобілізації, активізувалася тема ймовірних переговорів про завершення російсько-української війни, тривали битви на дипломатичному та військовому фронтах. Експерти підвели спеціально для порталу "Коментарі" підсумки тижня (з 15 по 21 квітня), виділили важливі тенденції та спрогнозували їхній вплив на наше життя.

Чим запам'ятався тиждень: які наслідки для України

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Друга світова війна нічому людство не навчила

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова звертає увагу, що цього тижня всі знову згадали переговори заради миру.

"Черговий політик заради перемоги на виборах у своїй країні готовий відігравати роль світового лідера та головного миротворця, – зазначає експерт. – Тема війни в Україні для багатьох стає розмінною монетою, як тільки на ній не піарилися. Але іноді цей піар має дивний вигляд. Деякі політики намагаються грати сильного, захищаючи не справедливість, міжнародні правила світу, світовий порядок, а загарбника, порушника, убивцю народів. Що це? Спроба приховати свою слабкість та страх? Або – встановити новий світовий порядок, де кожен має право захоплювати все, що подобається – та вбивати стільки людей, скільки зможе?".

На думку Тетяни Лупової, міжнародне співтовариство на ту саму російську агресію проти України досі реагує мляво, проявити силу боїться.

"Бояться також прямо зізнатися, що Росія – це страшно, а Іран – не так. Тому захистити Ізраїль від Ірану не страшно, а українців – страшно. Якщо цю ситуацію максимально наблизити до побутової, то виглядає так – якщо на когось напали, то захищати його можна лише, якщо не страшно. А, якщо страшно, то висловлюй стурбованість. На жаль, – констатує експерт, – Друга світова війна нічого людство не навчила. Так ніхто й не зрозумів, що перемогти фашизм і тирана, який очолює країну фанатиків, можна лише разом, усім світом, бо це є загрозою існуванню всієї цивілізації".

Отримали гарний сигнал зі Штатів

Засновнику "Студії Здорового Сенсу", підприємцю, громадському діячеві Павлу Себастьяновичу тиждень, що минає, найбільше запам'ятався позитивним для нас голосуванням конгресу США за виділення допомоги Україні.

"І хоча з 60 млрд доларів реальної фінансової допомоги буде 8 млрд (решту ми отримаємо у вигляді озброєнь, боєприпасів, навчань наших військових і так далі) – це добрий знак зі Штатів після півторарічного мовчання. Нагадаю, що регулярна фінансова допомога Україні припинилася наприкінці 2022-го", – зазначає експерт.

На його думку, навряд чи новий пакет підтримки вплине на перебіг подій, адже українське військово-політичне керівництво так і не виконало свою домашню роботу.

"Левова частина бюджету, – пояснює Павло Себастьянович, – витрачається на утримання держапарату, на мирні цілі. А шалена фіскальна політика не дозволяє розвиватися підприємництву. Монетарна політика працює на користь фінансового сектора економіки. Тобто генерацію власного ресурсу заблоковано".

Врятувати економіку в такій ситуації могли б, за словами експерта, радикальні реформи щодо спрощення податкової системи, скорочення держапарату та витрат на нього, зниження облікової ставки та насичення економіки грошима.

"Але навряд чи Офіс президента піде на такий крок, оскільки його працівники живуть у міфах, що держава тримається на чиновниках, що бюджет наповнюється податківцями та що Україну кредитують завдяки особам, які сидять у кріслах економічного блоку. На жаль, не змінюється підхід до ведення війни. На закупівлю озброєння виділяється замало грошей", – констатує Павло Себастьянович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини