Головна Новини Суспільство події Чи зміниться армія після приходу Сирського: що і чому важливо виправити
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зміниться армія після приходу Сирського: що і чому важливо виправити

Якщо ми хочемо перемогти, нам потрібно мотивувати в армії кожного

16 лютого 2024, 09:57 comments8406
Поділіться публікацією:

Минув тиждень з відставки головкому ЗСУ генерала Валерія Залужного та приходу на його місце Олександра Сирського. За цей час багато говорилося про переосмислення стратегії у війні, про нові підходи (у тому числі технологічні), а також про завдання для нового головкома. Портал "Коментарі" поцікавився в експертів – як можна зміцнити нашу армію, що й чому важливо виправити.

Чи зміниться армія після приходу Сирського: що і чому важливо виправити

Олександр Сирський. Фото: із відкритих джерел

Кадрову політику в армії потрібно міняти

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко поділився такою думкою:

"Я не беруся оцінювати успіхи/неуспіхи в тих чи інших операціях, правильність/неправильність планування. Це справа військових, до того ж серйозно занурених у тему. Не оцінюватиму і кадрове рішення в цілому. Тут час покаже… Але я впевнений, що головна проблема, яка була у нашій армії, – це кадрова політика".

Армія – такий організм, який вимагає від кожного військового самопожертви, чіткого виконання наказів, пояснює експерт. Але при цьому, акцентує він, сучасна, ефективна армія – це, коли у військових на всіх рівнях є певна можливість проявляти ініціативу. А не діяти просто як робот.

"На превеликий жаль, ЗСУ у цьому сенсі залишалися ще досить радянськими. Найчастіше потрібно було тупе виконання. Як наслідок – весь армійський організм рясніє різного роду тромбами. Це також результат досить потворної кадрової політики. Коли на посади розставляли за ознакою спорідненості, а не професійності. Дуже важливо прибрати ці тромби, щоб відкрилася можливість ефективно вирішувати поставлені завдання, – упевнений Андрій Сенченко. – Сподіваюся, зміниться ставлення головкому до сотень тисяч мобілізованих українців. Ставлення як до ресурсу – неправильне. А саме такими категоріями періодично апелював Залужний. Має бути ставлення як до людей, які прийшли захищати країну".

За словами експерта, якщо ми хочемо перемогти, нам треба мотивувати кожного. Щоб будь-хто, незалежно від його участі у великому армійському механізмі, відчував причетність до спільного завдання – наближення Перемоги. І що до нього ставляться саме як до людини, а не до елемента, співставляючого, ресурсу.

"Ставлення до людей у збройних силах (і не лише там) треба міняти. Якщо новому головному Сирському це вдасться – Перемога точно стане ближчою", – констатує Андрій Сенченко.

Початок на новій посаді у Сирського – так собі

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що поки що у широкому просторі немає даних, що наша армія збирається воювати якось по-новому. Більше того, акцентує він, Сирського пов'язують із класичними методами ведення війни.

Якщо ж говорити про те, як зробити українську армію ефективнішою, то допомогти в цьому, на думку Миколи Мельника, може наступне.

1. Нормальна військова підготовка особового складу.

2. Поліпшення підготовки офіцерського складу, спрямоване на розвиток навичок лідерства.

3. Технологічний напрямок: збільшення використання дронів усіх видів.

4. Вміння максимально ефективно використовувати наявні ресурси (на даний момент – обмежені) – живу силу, техніку, боєприпаси, ПММ тощо.

"Чи зможе провести необхідні зміни новий головком? Побачимо... Поки що ми на порозі Авдіївської трагедії. Я сподіваюся, вона не станеться, – зазначає експерт. – Але початок на новій посаді у Сирського – так собі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — оптимізм для України та сигнали Росії: ключові підсумки 19-го "Рамштайну".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини