Головна Новини Суспільство події Чи справді Залужний пішов ва-банк: про що говорить поява нової статті головкома
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Залужний пішов ва-банк: про що говорить поява нової статті головкома

Залужний дав зрозуміти, що необхідно змінювати тактику та стратегію

2 лютого 2024, 11:47 comments2938
Поділіться публікацією:

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний, чутки про відставку якого активізувалися останнім часом, написав колонку для CNN. У ній, серед іншого, наголосив, що нам необхідна нова державна система технологічного переозброєння (мовляв, це кардинально змінить ситуацію на полі бою та зміцнить позиції України). А ще – перерахував проблеми, які заважають розвитку ЗСУ. Серед них: нездатність держінститутів в Україні покращити рівень укомплектованості збройних сил без застосування непопулярних заходів; недосконалість нормативно-правової бази; часткова монополізація оборонної промисловості. Як оцінюєте цей хід Залужного? Чим швидше за все завершиться конфлікт між вищим політичним і вищим військовим керівництвом України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи справді Залужний пішов ва-банк: про що говорить поява нової статті головкома

Валерій Залужний. Фото: з відкритих джерел

Залужний оцінив ситуацію не лише в Україні, а й у світі

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок звертає увагу, що Залужний базував свою статтю, оцінюючи ситуацію не лише в Україні, а й у світі. Він констатує, що є проблеми у внутрішній політиці (нездатність державних інституцій збільшити мобілізаційні можливості), але є й у зовнішній (нездатність партнерів постачати нам у достатній кількості зброї та боєприпасів).

"Відповідно, зазначає Залужний, необхідно змінювати тактику та стратегію. Роблячи ставку на нарощування потужностей ВПК, нові технології (з акцентом на роботизовані системи, безпілотники). Показовою є поява такого матеріалу, та ще й в іноземній пресі, на фоні гучного скандалу навколо ймовірної відставки Залужного. До речі, зверніть увагу – Залужний практично ніколи не публікується в українських медіа. Але заходить туди через публікації у західних ЗМІ. Як це було восени, коли з'явився його матеріал у The Economist про те, що наступ зайшов у глухий кут, а війна перейшла в позиційну. Тоді це також стало приводом для конфронтації між Залужним та Зеленським", – нагадує експерт.

Показово й те, продовжує він, що вранці у четвер у CNN з'являється один матеріал про Залужного (про те, що Зеленський звільнить його цього тижня), а ввечері – інший, вже від імені Залужного.

"Я розцінюю появу другого матеріалу як хід головкому ва-банк. Сам він у відставку – добровільно – явно не збирається. Надаючи Офісу президента збирати весь негатив від свого звільнення указом Зеленського. Тим самим, мабуть, Залужний робить пас собі на гіпотетичне політичне майбутнє, – вважає Валерій Клочок. – До речі, експерти та політики, які підтримують Зеленського, вже відреагували на колонку Залужного, називаючи це неправильним кроком із боку головкома".

Фактично – Залужний озвучив проблеми, про які він говорив раніше

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Не думаю, що стаття Залужного в CNN з'явилася як відповідь на останні чутки про спробу Банкової відправити його у відставку. Вона явно готувалася раніше. Є певні процедури узгодження виходу таких матеріалів. І, мабуть, це відображає розуміння глакомом тих чи інших процесів приблизно за кілька тижнів до останніх подій".

Водночас, наголошує експерт, стаття дає зрозуміти про наявність конфлікту між Залужним та Зеленським. У ній містяться не прямі, але читані натяки на напруженість відносин, на нездатність саме політичного керівництва вирішити низку питань, що мають безпосереднє значення для ефективного ведення бойових дій.

"Фактично – Залужний озвучив проблеми, про які він говорив раніше. Але оскільки до нього, схоже, не прислухалися, він вирішив це зробити у цій колонці. З одного боку — досить наукової, аналітичної. З іншого – публічної та не без критики", – зазначає Ігор Рейтерович.

На його думку, рано чи пізно Офіс президента дотисне – і змусить Залужного піти у відставку.

"Суть у тому, що ОП зараз у патовій ситуації. І йому важливо проявити силу, показати, що все під його контролем, – пояснює експерт. – При цьому така відставка точно не піде на користь країні – ні у військовому, ні технічному, ні соціально-економічному, ні дипломатичному плані. Єдині бонуси тут отримує ОП, який вирішує деякі свої гіпотетичні політичні проблеми. Зважаючи на все, це для Банкової зараз є пріоритетом. Хоча з погляду захисту національних інтересів такий крок нічого доброго не несе – і не сприятиме точному зміцненню єдності в Україні".

Залужний виходить на міжнародний рівень

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш припускає, що відставка Залужного стає дедалі реалістичнішою.

"Ситуація нагадує те, що відбувалося із попереднім спікером Верховної Ради – Дмитром Разумковим. Він втратив цю посаду, оскільки почав посилювати свою політичну суб'єктність. Але проблема була не тільки в цьому, а й у тому, що він протиставляв себе команді президента. А Зеленський бачить реалізацію влади у цій країні членами своєї команди. На що він має повне право, особливо, якщо йдеться про міжнародну політику", – пояснює експерт.

У цьому випадку, зазначає він, Залужний виходитиме на міжнародний рівень. Веде якусь окрему зовнішньополітичну гру. Що викликає у Зеленського логічне запитання: "Ти в команді чи ні?". Очевидно, що головком із якихось причин, можливо, об'єктивних, не хоче вже бути членом цієї команди, розмірковує Сергій Гармаш. Що, наголошує експерт, ставить перед президентом природне питання: "Навіщо не в команді людина, яка працює проти неї?".

Виходячи з цього – відставка Залужного є лише питанням часу, упевнений співрозмовник "Коментарі". І зараз, на його думку, досить слушний момент. Втім, тут буде орієнтування як на зовнішньополітичні фактори, так і внутрішньополітичні.

"Щодо колонки Залужного – дивно, що вона з'явилася саме в CNN. Адже він пише про проблеми України, зокрема внутрішньополітичні, але адресує це чомусь не громадянам нашої країни, а західному читачеві. Навіщо? Один із варіантів відповіді – Залужний посилює свою суб'єктність на Заході з метою збереження себе на посаді", – вважає Сергій Гармаш.

Так, уточнює він, у CNN вказали, що колонка писалася до чуток про те, що Залужний незабаром може бути відправлений у відставку. Але очевидно, що до цього й так все йшло… Тому, мабуть, Залужний намагався усунути подібний крок Зеленського через західних партнерів.

"Що знову ж таки говорить про наявність у головкому певного кола підтримки за кордоном, – пояснює Сергій Гармаш. – І це коло опозиційне команді Зеленського. Що недобре для України загалом. Фактично Залужний ініціює тиск Заходу на Київ. Виявляючи внутрішньополітичні проблеми. Таке можливе лише, якщо у Залужного немає розуміння вирішення цих проблем із Зеленським. Інакше навіщо тоді апелювати до Заходу? Також я бачу у цій колонці елемент страховки. Начебто Залужний намагається сказати Заходу – я ж казав... У разі, якщо пропозиції, які він там озвучує (абсолютно правильні, до речі), не будуть виконані якимось чином (то в нашій країні цілком імовірно), він заздалегідь знімає з себе відповідальність. Хоча, як на мене, це непорядно. Якщо ти не можеш виконувати свої функції — просто піди. А грати проти команди – це підривати імідж України на Заході".

Читайте також на порталі "Коментарі" — сценарії із можливою відставкою Залужного: чим керується влада.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

2 лютого 2024, 13:56

Треба було з самого початку переносити війну на територію Росії і заходити на окуповані території саме з російських областей. Але наш корумпований програшний совок здав свої території для військових дій. В цей час Росія реалізує тактику великого кільця: буде брати нас зашморгом через Молдову та Білорусь. Продажна Львівська зустріне окупанта у вишиванках. Гниле не може виграти воно тримається за печерне лахміття: віра мова вишиванка Бандера співанки нац-пам'ять ...! За те, що в сучасному технологічному світі немає попиту.


Новини