Головна Новини Суспільство події Чи посилився санкційний тиск на РФ у 2023-му: чому немає очікуваного ефекту
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи посилився санкційний тиск на РФ у 2023-му: чому немає очікуваного ефекту

Пакети санкцій, які вже запроваджені, демонструють свою недостатню повноцінність

23 грудня 2023, 15:15
Поділіться публікацією:

Після того, як Євросоюз через довгий проміжок часу прийняв 12-й пакет санкцій проти РФ, його (а також країни G7) почали просити відкласти введення заборони на російські алмази. Це робить Індія, яка активно торгує з Росією, хоча та сама нафта країни-агресора вже має проблеми з потраплянням до Індії. Тим часом Путін, який періодично виступає з нападками на адресу Заходу, запропонував США та Європі відновити економічну співпрацю з РФ. Що можна сказати про санкційний тиск на країну-агресора за підсумками цього року? Як збільшити ефект обмежень проти РФ, які ще слід запровадити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи посилився санкційний тиск на РФ у 2023-му: чому немає очікуваного ефекту

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

У санкціях проти країни-агресора немає єдиного фронту

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін нагадує, що за 2022 рік було прийнято дев'ять санкційних пакетів, а за 2023 рік лише три.

"Причому практично все, що ухвалили цього року, стосувалося посилення контролю за раніше запровадженими обмеженнями. Щоправда, в останньому, 12-му пакеті, з'явилося щось нове. Хоча ті самі обмеження на російські алмази вже натрапили на опір Індії. Вона посилається на те, що немає чіткого механізму контролю за походженням дорогоцінного каміння. Тому пропонує відстрочити введення 12 пакету у частині алмазів", – зазначає експерт.

За його словами, інтерес Індії тут зрозумілий. Як і її вигоди від закупівлі російської нафти зі значними знижками. І продажем потім нафтопродуктів зі значними накрутками до тієї ж Європи.

"Коли ми говоримо про санкції проти країни-агресора, на жаль, тут немає єдиного фронту. Тому виконання підсанкційних речей дуже умовне. Ті ж Індія, Китай, країни ближнього Росії зарубіжжя активно допомагають їй обходити обмеження. Так, російська економіка має певні складнощі. Зменшились валютні надходження. Але, аналізуючи всі санкційні обмеження, треба розуміти, що поки в цій "огорожі" будуть такі дірки, як зараз, економіка РФ пристосовуватиметься. І доки не буде єдиного фронту контролю за виконанням санкцій, ті продовжать залишатися малоефективними", – констатує Олег Пендзін.

Краще б санкційних пакетів було б удвічі менше, але вони реально працювали

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун поділився такою думкою:

"Санкції працюють. Вони неймовірно важливі в контексті ослаблення РФ, завдання їй економічної, політичної шкоди. Тиск чиниться і на російське суспільство. На думку Заходу, це єдиний спосіб змінити ставлення росіян до війни. На мою думку, помилкові очікування. Російське суспільство готове жити дедалі гірше, але не зважиться на масові протести проти влади".

З іншого боку, продовжує політолог, економічні труднощі в країні-агресорі є об'єктивно. Керівництво Кремля та роспропаганда всіляко намагаються продемонструвати, що РФ здатна спокійно жити під санкціями (минаючи їх, зокрема, за допомогою паралельного імпорту). Але бюджет країни-агресора точно недоотримує величезні кошти.

"Водночас ті пакети санкцій, які вже введені, демонструють свою недостатню повноцінність. Адже РФ знаходить шляхи їхнього подолання. У тому числі імпортуючи деталі, необхідні для виробництва озброєнь та боєприпасів, для продовження війни", – наголошує Максим Джигун.

На його думку, краще б санкційних пакетів було б вдвічі менше, але вони реально працювали.

"Так, під санкції потрапляє все більше товарів, сфер економіки, але Росія постійно знаходить обхідні шляхи. Санкції є широкими, але не глибокими. У цьому біда, – констатує експерт. – Якби глибина проникнення санкцій та контроль за їх виконанням були серйознішими, це завдало б значно більше збитків російській економіці, ніж зараз. І ми не знаходили б у російських ракетах, запущених по мирних українських містах, масу західних складових. Важливо відстежувати шляхи потрапляння до підсанкційної продукції. І карати країни, компанії (навіть західні), які беруть у цьому участь. Це важливіше, ніж поява нових санкційних пакетів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини