Головна Новини Суспільство події Чи готовий цивілізований світ дати відсіч осі зла: про що свідчить його реакція
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи готовий цивілізований світ дати відсіч осі зла: про що свідчить його реакція

Демократичний, цивілізований світ зараз перебуває у стадії переходу від розуміння до дії

5 січня 2024, 16:25
Поділіться публікацією:

Росія атакує Україну вже не лише іранськими дронами, а й північнокорейськими снарядами, а тепер ще й ракетами. А невдовзі на нас можуть полетіти й іранські балістичні ракети, які Москва хоче закупити у Тегерана. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк закликає сили добра, проукраїнську коаліцію, укласти максимально дієвий союз, який поставить крапку в існуванні "осі зла" XXI століття (РФ-Іран-Північна Корея, вона ж КНДР). Тим часом Північна Корея обстрілює Південну снарядами, а США, схоже, готуються до чергового витоку ескалації на Близькому Сході. Схоже, млява реакція демократичного світу на дії представників автократичного табору явно підштовхнула останніх до розпалювання нових конфліктів та підпалювання старих. Чи зрозумів це сам демократичний світ? Чи готовий він стати жорсткішим до нової "осі зла" і тих, хто не так явно до неї відноситься? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи готовий цивілізований світ дати відсіч осі зла: про що свідчить його реакція

Путін та Кім Чен Ин. Фото: із відкритих джерел

Йде підрахунок ресурсів, сил, перезапуск якихось виробництв, планування

На думку аналітика, політтехнолога Олександра Кочеткова, за низкою показників (публічних та не дуже) є повна переконаність, що демократичний світ зрозумів усю небезпеку ситуації.

"Але можливості, щоб жорстко чинити по відношенню до нових варварів, які розуміють тільки силу, у нього, на жаль, недостатньо, – пояснює експерт. – Від розуміння до дій – чимала відстань. Якщо боксер вийшов на ринг, збираючись битися за правилами, а йому протистоїть відморозок з кастетом, який не дотримується правил у принципі, від розуміння – небагато толку буде. Якщо одна сторона грає без правил, найчастіше саме вона і виграє".

Демократичний, цивілізований світ зараз перебувають у стадії переходу від розуміння до дії, вважає Олександр Кочетков. Але цей перехідний період займає певний час.

"Йде підрахунок ресурсів, сил, перезапуск якихось виробництв, планування, – зазначає експерт. – Менше всього це стосується США, яким завжди є, що протиставити черговим представникам осі зла. Є в них і досвід – ставити на місце усіляких виродків. Але у Штатах зараз період внутрішньої турбулентності у зв'язку з наміченими на листопад виборами президента та частини парламенту. І їм зараз не до зовнішніх загроз. А решта демократичного світу, як правило, європейського, який звик ховатися за спину США, виявився не дуже готовим до нових викликів. Розуміння є, але швидко виправити ситуацію, на жаль, неможливо".

Демократичний світ діє обережно

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова поділилася таким коментарем:

"Я не вважаю, що реакція Заходу, демократичного світу млява. Вона досить активна. Нам надають посилені засоби ППО. Останні масовані повітряні атаки з боку РФ показали, що Україна збиває 10 із 10 аеробалістичних ракет. А це означає, що ми посилили ППО".

Можливо, ми не знаємо про всі види озброєнь, які нам передали партнери, зазначає аналітик. Ймовірно, про це спеціально не говорили у громадській площині, щоб не знав і ворог.

"Нам допомагає багато хто. Та сама Норвегія, посилюючи Україну і в повітрі, і на морі, і фінансово, і енергетично. Генсек НАТО Єнс Столтенберг скликає термінове засідання Ради Україна-НАТО через останні масовані ракетні обстріли. Отже – отримаємо посилення можливостей протиповітряної оборони. Сподіваємось на економічну допомогу на полях Давоського саміту. Ну, а суперзброї, яка швидко поставила б на місце будь-якого агресора, просто не існує. Про це неодноразово говорив голова Пентагону Ллойд Остін – і в Києві, і на інших майданчиках", – нагадує Олександра Решмеділова.

Вона підкреслює, що демократичний світ діє обережно, щоб не спалахнули нові конфлікти. Вважаючи за краще локалізувати або мінімізувати ті, що все ж таки спалахнули. Як на тому ж Близькому Сході.

Також видання "Коментарі" повідомляло – знову повторюється історія: як цивілізованому світу зупинити нову "вісь зла".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини