Головна Новини Суспільство події Чи дійсно Захід не здатний поставити на місце Путіна і Ко: що чекає на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно Захід не здатний поставити на місце Путіна і Ко: що чекає на Україну

Щоб перемогти авторитаризм, потрібні швидкі потужні рішення, лідерство не в заявах, а справах

4 грудня 2023, 18:00 comments1116
Поділіться публікацією:

Білий дім у черговий раз звернувся до Конгресу із закликом терміново затвердити допомогу Україні, оскільки до кінця року в США закінчаться кошти для надсилання нам всього необхідного. Німеччина, яка раніше пообіцяла вдвічі (до 8 млрд євро) збільшити підтримку нашої країни, відклала на невизначений термін переговори щодо бюджету на 2024 рік. Угорщина постійно влаштовує підступи і з виділенням Україні коштів із загальноєвропейського бюджету, і з нашою євроінтеграцією. Останнім часом підніжки нам ставить ще й Польща. Чи почнуть Штати та Європа нарешті допомагати Україні не вистояти, а перемогти? Більше давати нам всього необхідного для цього, а також більше тиснути на РФ, яка цілком пристосувалася до недосанкцій? Чи розуміє демократичний світ ризики, якщо, як пишуть деякі західні медіа, перемога залишиться за РФ? Що слід зрозуміти Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно Захід не здатний поставити на місце Путіна і Ко: що чекає на Україну

Джо Байден та Володимир Зеленський. Фото: з відкритих джерел

Ми маємо справу з кризою демократій у світі

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що ми маємо справу з хаотизацією міжнародних відносин.

"Коли Джо Байден, заступаючи на посаду президента, заявив, що наші діти писатимуть дисертації на тему перемоги демократії над авторитаризмом, це були не просто слова. Він відчував, що йому як президентові найбільшої держави вільного світу випадає лідерство в протистоянні по лінії демократія-авторитаризм. Але, як показала ситуація, Байден виявився не до кінця готовим нести цю ношу", – зазначає експерт.

На його думку, вже очевидно, що США не вдається зламати хребет Путіну – ключовому апологету авторитаризму, який бажає розділити світ між великими геополітичними гравцями.

"Після того, як близько року тому республіканці отримали контроль над нижньою палатою парламенту (Палата представників) у адміністрації Байдена виникли проблеми з проведенням тих рішень, які могли б допомогти Україні не просто вистояти, а й перемогти РФ. Більше того, зараз причепом під ці ігри республіканців потрапив і Ізраїль, який не отримує необхідної допомоги, обіцяної після терористичної атаки ХАМАС. Таким чином, ми маємо справу із кризою демократій у світі, із кризою ефективності демократій", – констатує Вадим Трюхан.

Він акцентує – щоб перемогти авторитаризм, потрібні швидкі сильні рішення, лідерство не в заявах, а справах.

"Але зараз виглядає так, що демократичний світ стоїть на роздоріжжі. І йому або вдасться знайти внутрішні резерви, подолати внутрішні протиріччя, виступивши одним фронтом проти "осі зла" у вигляді РФ, Північної Кореї, Ірану (і Китаю, що їх підтримує). Або ж демократичному світу можуть завдати поразки", – попереджає екс-дипломат.

Він упевнений, що Україна в цій ситуації перебуває у серйозній небезпеці. І період до виборів у США (листопад-2024) для нас буде критичним.

"Більшість лідерів демократичних країн розуміють загрози. Але, на жаль, не всі. І тут Росія вміло займається маніпуляціями, користується моментом, – пояснює Вадим Трюхан. – Кремль інвестує величезні ресурси у роздування внутрішніх конфліктів, створення проросійських політичних партій, їх прихід до влади, формування зручних РФ політичних режимів. Приклади Орбана в Угорщині, Фіццо у Словаччині, перемога праворадикалів у Нідерландах не просто насторожують. Це – набат! І, якщо Захід не прийде до тями, його, як і весь світ, чекають важкі часи".

Українці не повинні перейти на емоції образи

Політолог, офіцер ЗСУ Петро Охотін розмірковує так:

"Під час аналізу подій у демократичних країнах – не слід звинувачувати їх. Потрібно поважати інститути та розуміти, що західні політики залежать від електорату".

Українці, наголошує експерт, не повинні перейти на емоції образи.

"Пошук посилення підтримки слід вести у напрямку взаємодії, партнерства та таких кроків, які будуть приносити політичні бали європейським керівникам, – вважає Петро Охотін. – Саме наголосом на співпраці демократичні суспільства відрізняються від автократій".

Чиновники заявили, що переговори з ЄС щодо бюджету будуть важкими, але компроміс все ще можливий. Очікується, що переглянутий пакет буде запропоновано до саміту. Водночас зусиллям ЄС досягти компромісу заважає перемога ультраправої партії на виборах у Нідерландах минулого місяця та нещодавнє рішення німецького суду щодо обмеження запозичень уряду. Бюджетна угода буде "дуже складною", пише FT.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стримує партнерів від потужнішої підтримки України: яке питання належить вирішити Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 грудня 2023, 19:41

Якщо обрати гнилий інструмент, який сам спровокував війну на своїй території, то яким буде результат? От коли будуть прямо визнавати такі речі, тоді будуть зміни на краще. І не маніпулювати демократією. Коли існуючому президенту меру іншим виборним на виборах не знаходиться гідного конкурента - це не демократія. У демократичній країні завжди є гідні альтернативи, які вільно змагаються і перемагають. Ще і відповідають за свої обіцянки. В іншому випадку на пихатого корумпованого юдейського лузера впливає Карма, а її відосиками не обманути. Похмілля буде дуже важким!


Новини