Головна Новини Суспільство події Чи дійшли розуміння Байден і Сі Цзіньпін: які плюси від переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійшли розуміння Байден і Сі Цзіньпін: які плюси від переговорів

Позитивний ефект від зустрічі США та КНР у тому, що сторони дали зрозуміти, що найближчим часом не збираються воювати один з одним

17 листопада 2023, 14:40 comments4009
Поділіться публікацією:

Зустріч президента США Джо Байдена та глави Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна, що відбулася 15 листопада в Сан-Франциско, де проходив саміт Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), залишається топ-темою для обговорення. Байден вважає її продуктивною, у Держдепі називають Китай союзником. Сі Цзіньпін нібито дав обіцянку, що найближчими роками не вторгнеться на Тайвань, який називає "потенційно небезпечною проблемою" у відносинах між КНР та США. При цьому щодо війн в Україні та на Близькому Сході, які також обговорювалися, позиція Китаю розходиться з позицією США, хоча на офіційному рівні висловлюється дуже розмито. Як оцінюєте підсумки зустрічі, виходячи із заяв та кулуарних припущень навколо неї? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи дійшли розуміння Байден і Сі Цзіньпін: які плюси від переговорів

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Сказане Байденом відображає справжні підсумки переговорів

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Підсумки переговорів підбив Байден, коли невдовзі після них підтвердив свою попередню заяву, що Сі є диктатором. Це можна списувати на те, що президент США погарячив. Але Байден, в принципі, не надто гарячкує. І сказане ним (і вже викликало ноту протесту з боку МЗС КНР) відображає справжні підсумки переговорів… За повідомленнями моїх знайомих (як із Китаю, так і зі США), на зустрічі сторони просто констатували свої позиції, які й так відомі. І ніяких перетинів, крім економічних, там немає".

Китай, на думку експерта, точно буде й надалі підтримувати російську економіку. Та виживає переважно за рахунок експорту вуглеводнів до КНР та Індії. І доки це продовжується – РФ має можливість продовжувати бойові дії проти України.

"Позитивний ефект від зустрічі один – США та КНР дали зрозуміти (і це оцінка, зокрема, китайських та американських дипломатів), що найближчим часом не збираються воювати один з одним. Тобто світової війни не буде", – констатує Віктор Савінов.

Є ймовірність, що КНР прислухається до рекомендацій США зменшити активність у підтримці Росії

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко наголошує, що країни АТЕС – це понад 60% світового ВВП і приблизно половина усієї світової торгівлі. Відповідно, рішення, ухвалені на Саміті та досягнуті там домовленості, впливатимуть на міжнародну політику та економіку у короткостроковій та середньостроковій перспективах.

"Поява на цьому Саміті лідера Китаю та зустріч його з президентом США, на мою думку, говорять про те, що сторони перебувають у ситуації, коли орієнтація на досягнення компромісів має найвищий пріоритет над ескалацією конфліктів. Той факт, що переговори проходили на території США, а не нейтральної країни, свідчить про зацікавленість Китаю зберігати Status Quo у відносинах і відновити обсяги товарообігу, що знизилися за останній рік, як з Америкою, так і з її європейськими партнерами", – вважає Юрій Гаврилечко.

Він нагадує, що зовнішньоекономічна діяльність Китай — США+ЄС приблизно у 8 разів перевищує аналогічний показник Китай-РФ. І втрачати такі можливості Китай точно не збирається, наголошує експерт. Особливо, якщо зважити на різке гальмування проекту Нового Шовкового Шляху, в який вже вкладено понад $1 трлн.

"Отже є ймовірність, що КНР прислухається до рекомендацій США знизити активність у підтримці Росії. Тож для України підсумки зустрічі можна назвати скоріше позитивними. Втім, доки немає даних про зустрічні рекомендації Китаю, стверджувати щось зі 100% ймовірністю складно", – підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки переговорів Байдена та Сі Цзіньпіна: про що домовилися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини