Головна Новини Суспільство Війна з Росією Залужний зробив низку заяв та попереджень: про що вони говорять – кому адресовані
commentss НОВИНИ Всі новини

Залужний зробив низку заяв та попереджень: про що вони говорять – кому адресовані

Генерал дав чітке посилання західним союзникам України - нам потрібні саме сотні, а не десятки танків, БМП і так далі

17 грудня 2022, 20:08 comments8208
Поділіться публікацією:

Однією з топ-тем тижня, що минає, стало інтерв'ю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного виданню "The Economist". У ньому генерал зробив низку важливих заяв у ракурсі російсько-української війни. Зокрема, повідомив, що українська армія активно готується до великої військової операціїпопередив, що РФ може знову відновити наступ на початку наступного року на низці напрямків, охарактеризував командувача російської окупаційної армії Сергія Суровікіна як "держиморду" – традиційного командира часів Петра I, який може ліквідувати підлеглого за невиконання поставленого наказу. Про що говорять ці заяви? Кому адресовані дані меседжі? Як ситуація в ракурсі військово-технічної, дипломатичної, політичної, фінансово-економічної підтримки може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Залужний зробив низку заяв та попереджень: про що вони говорять – кому адресовані

Валерій Залужний. Фото: із відкритих джерел

Багато залежить від того, чи утримаємо ми Бахмут

Політтехнолог, боєць спецпідрозділу "Хорт" Олександр Кондратенко вважає інтерв'ю Залужного – серйозним медіа-посиланням, спрямованим насамперед на тих, хто прочитає це англомовне інтерв'ю. Тобто – на наших західних партнерів.

"Побоювання, які озвучує головком ВСУ щодо наступальних дій з боку Білорусі, є небезпідставними. Зрозуміло, що це станеться не найближчим часом. Але тоді як частина "чмобіків", яких кинули на Донбас – це просто "гарматне м'ясо", ясно може стати складовою угруповання, задіяного у наступальних діях на Київ у лютому-березні, спільно з представниками збройних сил Республіки Білорусь".

При цьому, зазначає експерт, заяви Залужного пов'язані з тим, щоб нам якнайшвидше почали постачати необхідні для відбиття російської агресії озброєння.

"Генерал не просто так конкретно говорить про кількість тієї чи іншої техніки. Нам потрібні саме сотні, а не десятки танків, БМП тощо", – пояснює Олександр Кондратенко.

За його словами, поки що все виглядає так, що наступатимемо ми в Запорізькій області – у бік Токмака та Мелітополя.

"Нам необхідно вбити клин, виганяючи кац*пів із Запорізької та Херсонської областей, щоб вони відступили до Перешийка, а потім задкували все далі й далі", – наголосив експерт.

У той же час, зазначає він, ситуація на фронті може стрімко змінюватися – як на кращий, так і на гірший для нас бік.

"Багато залежить від того, чи ми утримаємо Бахмут. Там вкрай складна ситуація, буквально, пекло на землі. Але наші хлопці, демонструючи чудеса героїзму, тримаються, – розповідає Олександр Кондратенко.

З фінансової точки зору, вважає він, все рівніше. Кредити та гранти нам як давали, так і дають – і даватимуть. Ставки у світі підвищуються у наш бік.

"Чим довше ми чинимо опір, тим довше нам допомагають. Поразка Росії вже виглядає як неминуча. Питання лише в тому — коли і в якому вигляді, — зазначає експерт. – Є, щоправда, ще "чорні лебеді" – непередбачувані чинники, які можуть змінити перебіг війни. Але поки що всі виглядали так, що такі "лебеді" можуть прилетіти лише на московські болота, виття звідки стає все гучнішим".

До кожного слова, сказаного в інтерв'ю Залужного, суспільство прислухається

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній пояснює:

"З ключових осіб, які ухвалюють рішення у цій війні, напевно, найбільше очікувалося суспільством саме інтерв'ю залізного генерала Залужного. Головнокомандувач ЗСУ озвучив низку тез, з яких одні – очікувані, інші – повернули наше уявлення про подальший хід війни з небес на землю".

Ключовим у цьому всьому, за словами експерта, є те, що генерал Залужний має беззастережний авторитет і досить високу довіру суспільства.

"До кожного слова, сказаного у цьому інтерв'ю, суспільство прислухається, – зазначає експерт. – Бо це заяви не експерта чи чиновника. І навіть не політичних керівників, а людини, найбільш обізнаної в країні та про стан справ на фронті. І з постачанням озброєнь, і головне – щодо розробки військових планів України. Звісно, українцям хотілося б почути від головнокомандувача терміни закінчення війни чи бодай календарний план наступу. Ми хочемо перемоги. Але Валерій Залужний дав тверезі оцінки ситуації, яку ми, за великим рахунком, розуміли – і все ж таки хотіли чути, що перемога близька. Тим більше, що це наш самообман підкріплюється прогнозами різних експертів у телемарафоні".

Важливо, продовжує Юрій Подорожній, що Залужний випромінює впевненість, коли розповідає про військову операцію, що готується Генштабом. Сподіваємося, що вже найближчим часом ми станемо свідками нової перемоги Залужного зокрема та ЗСУ загалом на полі бою.

Залужний в інтерв'ю, наголошує експерт, підтвердив плани Росії щодо продовження мобілізації та оцінив попередню – як вдалу. Однак при цьому, пояснює Юрій Подорожній, він розуміє, як діятиме українське військо далі.

"Тим більше, – зазначає експерт, – що незабаром ЗСУ оприлюднять цифру у 100 000 загиблих росіян на полі бою".

Тим більше, пояснює він, Залужний вже не вперше говорить про можливий наступ росіян і про те, що може скластися ситуація, коли російські війська можуть знову здійснити наступ.

"І це не дивно, адже у них глухий кут, – акцентує експерт. — Або наступ, який має бути останнім, або повний вихід на межі 1991 року. Тим більше, що генерал глузує з Суровікіна, якого назвав держимордою. А способи управління та володіння мистецтвом війни з боку росіян очевидно є застарілими. Недарма ж Залужний згадує Петра I".

Інтерв'ю Залужного, впевнений Юрій Подорожній, уважно прочитали не лише в Україні.

"Москва відчула у цих меседжах впевненість ЗСУ у своїх діях, а наші західні партнери – необхідність постачання наступального озброєння, яке він проговорив навіть у цифрах, – пояснює експерт. – А це означає, що переговори про його постачання йдуть активно – і Генштаб розраховує на таке озброєння. В іншому випадку – навіщо це було озвучено? Головне в цій історії те, що спецоперація російських спецслужб, яка мала посварити президента з головнокомандувачем, явно провалилася, що дає надію і далі святкувати перемоги у цій війні".

Холодним душем для багатьох на Заході стали слова Залужного про те, що і без західної допомоги Україна продовжить боротьбу з Росією – з метою повного знищення армії

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський звертає увагу, що інтерв'ю Залужного британському The Economist з'явилося в той момент, коли у передріздвяний/новорічний період більшість глобальних компаній та банків підбивають підсумки року та намагаються спрогнозувати найбільш ймовірні сценарії в майбутньому.

"Треба розуміти, що Україна, і армія, і суспільство не просто вразили весь світ своїм опором і першими перемогами у війні з сильнішим суперником, а й стерли на прах більшість попередніх прогнозів, – наголошує експерт. – Тепер думку президента України, а також думку головнокомандувача ЗСУ визнано як чинники світової політики".

За словами Петра Бурковського, заява Залужного про те, що Росія готує новий великий наступ, змусила цільову аудиторію Economist знову переписувати прогнози.

"Адже це означає, що будуть нові санкції, що Росія остаточно стане країною-ізгоєм, що Китаю не вдасться всидіти на двох стільцях – доведеться обирати між сценарієм глобального протистояння демократій з автократіями (звичайно, у другому таборі спільно з путінським режимом) та сценарієм деескалації або повернення до мирного співіснування. Що продовольча криза загострюватиметься. Що компанії, які працюють на оборонно-промислові комплекси, різко зростуть у ціні, а кібер-війни стануть ще жорстокішими", – пояснює аналітик.

Він наголосив, що холодним душем для багатьох на Заході стали слова Залужного про те, що і без західної допомоги Україна продовжить боротьбу з Росією – з метою повного знищення армії агресора. Переговорів до перемоги не буде. А війна йтиме не заради кращих переговорних позицій, а заради створення ситуації, коли Росія не загрожуватиме Україні.

"Оскільки на Заході цього хочуть не всі, нестабільність та непередбачуваність зростають, – вважає Петро Бурковський. – У той же час Залужний назвав досить невелику ціну повернення до стабільності: постачання Україні не менше 300 сучасних танків, 800 сучасних БМП, 500 самохідних гаубиць. Це зовсім невеликі кошти в порівнянні з тим, що можуть втратити найбільші фінансові та інвестиційні фонди, якщо війна стане тривалою і піде за непередбачуваним сценарієм. Що ж, сподіватимемося, що спонсори обох партій у США та більшості партій у Європі переконають політиків прислухатися до українського головнокомандувача".

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні: про що говорять заяви та дії союзників України на дипломатичному фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 грудня 2022, 21:15

Красномовним є те, що борець з російським ворогом, навіть публічно не зміг обійтися без російської лайки. Про те, який сморід стоїть від лайки великобородатих братів в наших силових структурах відомо всім. Великий військовий стратег, так і не зрозумів, що найбільша небезпека від: заморожених реформ і корупції. Саме тому він і кричить "дай дай всього" інакше все пропало. Бо свого нічого. А війна це похідне.


Новини