Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які шанси на переговори з РФ: що може вплинути на їх початок
commentss НОВИНИ Всі новини

Які шанси на переговори з РФ: що може вплинути на їх початок

Іноді виникають розмови про нейтральність, поступки Москві, щоб наблизити можливість переговорів з Москвою

2 січня 2024, 17:00 comments15599
Поділіться публікацією:

Тема можливих переговорів між Україною та Росією часто виринала в медіапросторі наприкінці минулого року. Немає сумнівів, що про це говоритимуть і у новому році. Вже говорять. Так, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що навіть ймовірний "відхід" з Кремля російського диктатора Володимира Путіна не є підставою для початку переговорів. Лише – виведення російських військ з усієї території України у міжнародно визнаних кордонах. Чи є ймовірність, що 2024-го дозріють умови, які зроблять переговори Києва з Москвою можливими? Які сценарії розвитку подій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які шанси на переговори з РФ: що може вплинути на їх початок

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Немає зараз жодних шансів на переговори

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко впевнений – ті, хто розмірковує про можливість переговорів між Україною та Росією, не розуміють істиної картини того, що відбувається.

"Немає зараз жодних шансів на переговори, – наголошує він. – Україна за жодних обставин не піде на варіанти, які намагаються висмоктати з пальця кабінетні вчені, які не розуміють, що це означатиме насправді. Особисто я не бачу перспектив для переговорів. Хоча, на жаль, у нашому політикумі є люди, які продовжують базікати про якусь нейтральність, поступки Москві і так далі".

Але після тих жахів, які нам принесла Росія, розмірковувати про поступки їй може або провокатор, або людина, яка не розуміє, про що вона говорить, вважає Володимир Огризко.

Теоретично переговори стануть можливими, якщо в РФ зміниться влада

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася такою думкою:

"Я не уявляю, яким чином можна вийти на переговори із сьогоднішньою російською владою. Вона реально намагається знищити Україну та українців. Умови, які висуває Кремль, чітко передбачають знищення української державності та більшості українців. Про що з такими говорити?".

Єдиний варіант – чинити опір, впевнена Тетяна Попова.

На її думку, теоретично переговори можливі, якщо в РФ зміниться влада. На ту, що реально хоче миру.

"Але ми точно не говоритимемо з представниками тієї влади, яка розв'язала війну проти України. І останні обстріли говорять значно більше, ніж ті чи інші нібито миротворчі заяви з боку Москви чи її маріонеток", – констатує експерт.

Посилення розмов про необхідність переговорів можливе після виборів у США

За словами політичного експерта Сергія Тарана, прямі переговори між Україною та РФ зараз навряд чи можливі.

"Після перегрітих очікувань від можливої швидкої перемоги, жоден із нинішніх українських політиків, які перебувають у владі, не ризикне не те, що брати участь у переговорах, а й навіть пропонувати їх. Інакше це буде завершення його (або її) політичної кар'єри", – пояснює співрозмовник порталу "Коментарі".

Він припускає, що, якщо колись станеться щось на кшталт переговорів між Києвом і Москвою, це швидше буде через посередників. Приблизно так, як свого часу між Північною та Південною Кореєю, після закінчення бойових дій між ними. Причому тоді, нагадує Сергій Таран, відповідну угоду підписали не політики, а військові. І війна досі не вважається завершеною.

"Наразі немає жодних передумов для переговорів між Україною та Росією, – наголошує він. – Але якщо колись щось станеться, це буде саме корейський сценарій – "заморожування" конфлікту за участю посередників".

На думку експерта, посилення розмов про необхідність переговорів можливе після виборів у США (листопад), або ж під час, але ближче до їх завершення. На даний момент ця тема, навіть серед республіканців, точно не популярна, констатує Сергій Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США мають відповісти на масовані новорічні атаки РФ проти України: подробиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини