Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які очікування від підтримки західних партнерів: що зараз на фронті змушена робити Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від підтримки західних партнерів: що зараз на фронті змушена робити Україна

З огляду на скорочення підтримки ми не можемо просуватися, пробивати російську оборону, тому змушені робити ставку на оборону

5 січня 2024, 14:57 comments5084
Поділіться публікацією:

Поки в США розводять руками щодо нових пакетів допомоги Україні, російська окупаційна армія атакує практично по всьому фронту. У тому числі в районі Бахмута, де ще нещодавно українські військові здійснювали вдалі контратаки. Гремить Авдіївка, продовжуються інтенсивні наступальні дії противника на Куп'янському напрямку, а також у районі Часового Яру. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чого в найближчому майбутньому чекати від російсько-української війни, ситуації в ній і навколо неї.

Які очікування від підтримки західних партнерів: що зараз на фронті змушена робити Україна

ЗСУ. Фото: Facebook Міністерства оборони України

Є варіант, за якого США стануть поступово опускати планку допомоги Україні

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився таким коментарем:

"Сподівання поки не найрайдужніші. Є проблеми із фінансуванням із боку США. Ми отримали останню партію озброєнь на 250 млн. доларів наприкінці минулого року. І більше, як дали зрозуміти у Білому домі, вони не мають грошей для нової військової підтримки України – до її прийняття Конгресом США. З огляду на скорочення підтримки ми не можемо просуватися, пробивати російську оборону. Доводиться зосереджуватися на тому, щоб оборонятися самим".

Допомога з боку ЄС у 50 млрд. євро теж блокується Угорщиною, нагадує експерт.

"Є варіант, за якого США поступово опускатимуть планку допомоги Україні. І у Держдепі вже заявили, що наша країна може не розраховувати на допомогу на рівні 2022-2023 років. Її скорочуватимуть. Не виключено, що таким чином нас схилятимуть до переговорів", – зазначає Іван Ступак.

При цьому, наголошує він, санкції з РФ ніхто не зніме аж до деокупації наших територій. Про це Захід говорить чітко. Тож навіть за "заморожування" РФ продовжить повільно вмирати – економічно та геополітично, прогнозує експерт.

Нині нам треба перейти в оборону, накопичити сили

За словами експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, війна перейшла у стадію позиційної. Фактично зайшла в глухий кут.

"Нам необхідно переходити у стратегічну оборону. Про це заявив главком Залужний, це підтвердив і верховний головнокомандувач президент Зеленський. А, щоб ми перейшли в таку оборону, приймається відповідне рішення вищим військово-політичним керівництвом на Ставці верховного головнокомандувача. Після цього вище військове керівництво дасть необхідні директиви військам. Все це здійснюється не швидко (адже стратегічний наступ та стратегічна оборона – різні види ведення бойових дій). Але потрібна підготовка, гадаю, велася заздалегідь", – зазначає Олег Старіков.

Армія, підкреслює він, не може бути кращою за державу. Яка держава – така й армія. І, щоб армія стала краще, необхідно щоб держава забезпечувала її всім необхідним, як прописано в нашому законодавстві.

"За оборону країни відповідає Кабмін, а за ведення війни – збройні сили. І чим краще держава забезпечує збройні сили (озброєнням, боєприпасами, амуніцією, мобілізаційним ресурсом), тим вони краще воюють. Причому мобілізаційний ресурс потрібно не насильно заганяти в армію, а він має йти туди добровільно. Інакше він не буде якісно виконувати завдання щодо ведення бойових дій. Як наслідок – під час бойових дій такий контингент чи гине, чи втікає, чи здається. Про це говорить військова наука", – наголошує експерт.

Лише все разом (якісні озброєння, боєприпаси, амуніція, мобілізаційний ресурс) дає ефект, пояснює він.

"Наразі нам треба перейти в оборону, накопичити сили, – пояснює Олег Старіков. – Противник продовжить повітряно-наземні (пересування військ разом з авіацією), наземні (чисто сухопутка) та повітряні (масовані ракетно-дронові удари на кшталт тих, що Україна пережила 29 грудня та 2 січня) операції. Ресурс для цього РФ має, ВПК запущено в три зміни. Вистачає й мобілізаційного ресурсу. Армію збільшують до 1,5 млн. Проводять адмінреформу своїх збройних сил. Кремль хоче вирішити завдання не так територіальні (як мінімум – захоплення Донецької та Луганської областей у їхніх адмінкордонах), як політичні (демілітаризація України, нейтральний статус)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка ймовірність, що Росія нападе на одну з європейських країн: про що говорять погрози Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини