Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які очікування на дипломатичному та військовому фронтах в Україні – на що робить ставку Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування на дипломатичному та військовому фронтах в Україні – на що робить ставку Захід

Сьогодні країна-агресор не демонструє адекватності, пропонуючи нам змиритися із захопленими силою українськими територіями, тому про переговори поки що не може бути й мови

30 березня 2023, 15:05
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що найближчими місяцями ми можемо бути активнішими на передовій. Про те, що на український контрнаступ позитивно вплине прибуття західної бронетехніки, говорять багато експертів. Тим часом у США дали зрозуміти, що не приймуть "мирних пропозицій" Китаю чи інших країн, у яких можуть бути пункти, виконання яких стане підіграванням росії. Як може в найближчому майбутньому розвиватися ситуація на військовому та дипломатичному фронтах у ракурсі повномасштабної російсько-української війни, яка триває вже 400 днів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які очікування на дипломатичному та військовому фронтах в Україні – на що робить ставку Захід

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Саме силове просування ЗСУ до кордонів Росії, відтіснення окупантів є запорукою адекватних мирних переговорів

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков впевнений, що Україна має достатньо мотивації та волі, щоб силою вигнати російських окупантів зі своєї землі. На ситуацію на фронті, за його словами, основний вплив мають два чинники: зброя та дипломатія.

"З приводу зброї, нам потрібна сучасна, яка завдає точних ударів на дистанцію понад 150 км – це пріоритет. Україна неодноразово доводила західним партнерам, що завдає ударів супротивнику виключно на окупованих територіях і не б'є по території Росії, — зазначає експерт. – Саме силове просування ЗСУ до кордонів Росії, відтіснення окупантів є запорукою адекватних мирних переговорів. Сьогодні країна-агресор не демонструє адекватності, пропонуючи нам змиритися із захопленими силою українськими територіями. Ми маємо силою втихомирити окупантів – і лише після цього проводити переговори на справедливих для України та всього цивілізованого світу умовах".

Щодо дипломатичної складової, то Україна прагне миру і хоче закінчити кровопролиття якнайшвидше, підкреслює Сергій Биков.

"На ключових міжнародних майданчиках Україна представляє формулу миру Володимира Зеленського із 10 пунктів, в основі якої лежить Статут ООН. Ця формула йде в унісон із позицією Генасамблеї ООН від 23 лютого 2023 року. Також на підтримку формули миру Володимира Зеленського виступає Європейський Союз", – нагадує експерт.

Він наголошує, що Україна рішуче готова обговорювати з усіма країнами шляхи завершення війни. Так, Володимир Зеленський публічно запрошує китайського голову Сі Цзіньпіна до Києва, щоб обговорити мирні ініціативи.

"Під час війни Київ відвідували Макрон, Шольц, Байден та десятки інших лідерів держав та урядів. Якщо керівник КНР справді позиціонує себе як міжнародний лідер, який прагне миру, то і йому є сенс відвідати Київ для переговорів з українським президентом", – зазначає Сергій Биков.

Для цивілізованого світу важливо, щоб наш контрнаступ був успішним

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких, вважає:

"Позиція та цілі України в цій війні, що розв'язана проти нас, чітко артикуловані президентом Зеленським. А українську Резолюцію, яка містить усі основні положення "мирного плану Зеленського", підтримала ГА ООН".

Наріжним каменем нашого підходу, нагадує експерт, є, зокрема, необхідність відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України у межах міжнародно визнаних кордонів. І, наголошує Валентин Гладких, це становище поки що ніким у цивілізованому світі не ставиться під сумнів.

"З огляду на це для цивілізованого світу принципово важливо, щоб наш контрнаступ був успішним, – пояснює політолог. – Тому що саме від його успіху значною мірою залежить подальша еволюція міжнародної системи безпеки. Путінський режим не повинен вийти з цієї війни навіть із мізерними територіальними чи будь-якими іншими досягненнями".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай готується до війни: Сі Цзіньпін зробив заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини