Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яке нове завдання у Кремля є для Вагнера – де найманці незабаром проявлять себе
commentss НОВИНИ Всі новини

Яке нове завдання у Кремля є для Вагнера – де найманці незабаром проявлять себе

Довіри між Путіним та Пригожиним вже немає

10 серпня 2023, 16:10
Поділіться публікацією:

В Інституті вивчення війни (ISW) повідомили, що частину ПВК "Вагнера" виводять із Білорусі до РФ. На думку аналітиків, це може говорити про те, що низку домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і керівником вагнерівців Євгеном Пригожиним після червневого бунту найманців було порушено. Тим часом Польща продовжує зміцнювати кордон із Білоруссю через загрозу ймовірних провокацій, у тому числі за участю вагнерівців. Що за ігри відбуваються між армією найманців, Москвою та Мінськом? Як у результаті можуть використати вагнерівців? Чи є ймовірність розпаду цього угруповання, зарахованого низкою країн до терористичних організацій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яке нове завдання у Кремля є для Вагнера – де найманці незабаром проявлять себе

ПВК Вагнера. Фото: з відкритих джерел

Зараз у Кремля відкрився новий важливий напрямок – Нігер та підтримка військового перевороту там

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков пояснює:

"По-перше, домовленості Путіна з Пригожиним гарантовано порушуватимуться, бо обидві сторони – чекіст і зек – через менталітет вважають обман партнера доблестю. По-друге, саме переміщення вагнерівців із Білорусі про порушення домовленостей не свідчить".

За словами експерта, ПВК "Вагнер" був і залишається бойовим загоном Кремля, який він використовує там, де вважає за потрібне. Тож про його розформування не йдеться.

"Пригожин все ще корисний колективному путіну, про що свідчить те, що він досі живий, – зазначає Олександр Кочетков. – Білорусь для "Вагнера" – це база для відпочинку та переформування. Найманців можуть використовувати для незначних провокацій на кордоні з Польщею. Але зараз Кремль відкрив новий важливий напрямок — Нігер і підтримку військового перевороту там. Цілком можливо, що найманців терміново перекидають до Африки. Що, до речі, повністю збігається зі сподіваннями вагнерівців, які мріють опинитися якнайдалі від України".

Історія з переміщенням ПВК "Вагнер" до Білорусі мала бути якоюсь фікцією

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук думає, що вся історія з нібито походом вагнерівців з території Білорусі до Польщі – це була значною мірою інформаційна спецоперація проти держав НАТО.

"У такий спосіб їх намагалися налякати, підштовхнути до зменшення рівня підтримки України, – пояснює він. – Поки не можна сказати, що це призвело до очікуваних результатів Кремля. Але проблема вагнерівців, безперечно, зберігається".

Те, що спочатку формувалося як персональна армія Путіна, яку довірили Пригожину (на той момент – довірена особа російського диктатора), зараз уже очевидно такої довіри не має, вважає Петро Олещук. Водночас, зазначає політолог, у цій ПВК чимало професійних військових, яких можна використати в Африці, у тій же Білорусі тощо.

"Ймовірно, історія з переміщенням ПВК "Вагнер" до Білорусі мала бути якоюсь фікцією. Але у Путіна все менше досвідчених військових – і остаточно втрачати цей ресурс він не хоче. При цьому, наголошую, довіри між ним та Пригожиним уже немає. Резюмуючи: Кремль намагатиметься використовувати вагнерівців у своїх інтересах, у тому чи іншому місці. Ті самі провокації на білорусько-польському, білорусько-литовському кордоні продовжуватимуться, – прогнозує політолог. – Не виключено навіть якихось обстрілів з метою перевірити стійкість кордонів НАТО. На даний момент ситуація у розвитку".

Читайте також на порталі "Коментарі" – до чого може призвести ескалація у Чорному морі – чи вдасться перезапустити зернову угоду.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини