Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як змінюватиметься ситуація на фронті найближчим часом: що важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінюватиметься ситуація на фронті найближчим часом: що важливо для України

Підтримка з боку таких стратегічних партнерів як США нарешті надана, активізувалися і європейці, що не може не тішити

28 квітня 2024, 12:00 comments1391
Поділіться публікацією:

За даними Інституту вивчення війни (ISW), низка американських чиновників відновила обговорення ідеї "заморозити" лінії розмежування там, де вони є, пояснюючи, що останнього масштабного пакету військової допомоги Україні від США навряд чи вистачить для звільнення всіх окупованих територій РФ. А видання "Financial Times" не виключає, що Адміністрація Джо Байдена може вимагати від Києва результатів на полі бою, щоб виправдати перед листопадовими виборами допомогу ЗСУ. Ситуація на фронті, тим часом, погіршується для нас, що визнав головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, акцентуючи увагу також на тому, що росіяни атакують об'єкти енергетичної інфраструктури. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що відбувається зараз і може статися в найближчому майбутньому на фронтах російсько-української війни.

Як змінюватиметься ситуація на фронті найближчим часом: що важливо для України

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

У середині травня – початку літа можна очікувати якісь зміни на фронті

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов пояснює:

"Продовжується оперативна пауза. Обом сторонам не вистачає ресурсу для проведення операцій стратегічного рівня. Сторони нагромаджують сили. Імовірно, у середині травня – на початку літа очікуються якісь зміни на фронті. Після отримання Україною пакету американської допомоги. Але росіяни розуміють, що до нас прийде ще пакет європейської допомоги. Відповідно – буде знівельовано відставання ЗСУ у кількості пострілів. Саме тому окупанти намагаються зараз вести тактично наступальні операції переважно на Авдіївському напрямку. Але це саме тактичні операції, оскільки чисельність російського угруповання у тому районі не перевищує однієї розрахункової дивізії".

Слід розуміти, зазначає експерт, що допомога до нас не надходить миттєво. Навіть після того, як вона вже в Україні, її необхідно розподілити за підрозділами, визначитись, що і на які ділянки доставити.

"Так що днів 20-30 нинішнє становище на фронті зберігатиметься. А потім росіяни вже не зможуть настільки шаленіло лізти в наступ, оскільки буде відновлено паритет в артилерії", – прогнозує Віктор Савінов.

У квітні відбулися дві знакові події

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує, що Україна досить довго чекала допомоги від партнерів (передусім – американців). І це призвело до неприємних нам змін на лінії бойового зіткнення. Як наслідок – найвище військово-політичне керівництво вирішило перейти до оборонної стратегії для стабілізації ситуації.

"У квітні відбулися дві знакові події. По-перше, Палата представників та Сенат підтримали, а президент США підписав закон про надання 60,8 млрд доларів допомоги для України. По-друге, невдовзі після цього відбулася чергова зустріч у форматі "Рамштайн", під час якої ми висловили прохання про надання нам номенклатури озброєнь, яка не увійшла до американських пакетів допомоги", – наголошує експерт.

За його словами, тривалий період ухвалення Штатами такого важливого для нас рішення став серйозним випробуванням для України. Але й без американської допомоги ми не складали зброю, не капітулювали, обороняючись за допомогою обмеженого ресурсу.

"Однак підтримка з боку таких стратегічних партнерів як США нарешті надана. Активізувалися й європейці. І це дає можливість нам ефективніше відстоювати суверенітет та територіальну цілісність України", – пояснює Олег Старіков.

Прогнозувати, що буде далі, дуже складно, вважає він. Під час війни буває всяке. При цьому слід пам'ятати, наголошує експерт, що війни виграють генерали, логістика, стратегічний тил, фінанси, економіка та ресурси.

"Якщо нашому вищому військово-політичному керівництву, Кабміну (що відповідає за оборону країни) вдасться мобілізувати все необхідне, надати це збройним силам, завдання генералів – це правильно застосувати. Добре, що головком і Генштаб розуміють складність ситуації, мають дані з усіх ділянок фронту. Важливо, щоби у військову необхідність не влізла політична доцільність", – зазначає Олег Старіков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на фронтах: яке значення має допомога США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини